0
Algemeen

Belgische markt Q2: top 3 laat geen groei zien, investeringen op 23% van de omzet

donderdag 10 augustus 2017 | 11:49 CET | Achtergronden
Update: 11 augustus 2017 | 17:08 CET

De top drie van de Belgische markt heeft in Q2 2017 een gecombineerde omzet behaald van 2,046 miljard euro. Dat is vrijwel onveranderd (+0,1%) ten opzichte van een jaar geleden. De kosten (opex) daalden licht, waardoor de EBITDA-marge met 0,4 punt kon groeien tot 40,0 procent. De investeringen (capex) namen toe tot 479 miljoen euro (23,4% van de omzet, 3 punten meer dan vorig jaar), waardoor de vrije kasstroom afnam tot 340 miljoen euro (16,6% van de omzet).

Van POST Luxemburg zijn de jaarcijfers van 2016 onlangs gepubliceerd. Op basis daarvan kunnen we ook over de top vier de resultaten optellen, echter met Q4 2016 als laatste periode. Het beeld is dan als volgt:

  • Omzet 2,278 miljard euro (+0,3%)
  • EBITDA-marge 35,1% (een jaar eerder 34,6%)
  • Capex gestegen naar 643 miljoen euro (28,2% van de omzet, een jaar eerder 26,3%)
  • Vrije kasstroom gedaald naar 156 miljoen (6,9% van de omzet, een jaar eerder 8,3%)

Wat Telenet betreft: Base en SFR BeLux zijn geconsolideerd door Telenet per 12 februari 2016 en 17 juni 2017, respectievelijk. Ontbrekende resultaten van beide hebben we geschat. Bij Proximus gaan we uit van de resultaten van Proximus Domecstic, waar nog wel Luxemburg in zit maar niet de internationale wholesaler BICS. Ook Orange BE en Telenet omvatten Luxemburgse activiteiten.

Orange hoogste groei, Telenet hoogste vrije kasstroom

Orange BE haalde de hoogste omzetggroei (+3,5%) door de expansie op de vaste markt. Proximus Domestic volgde met +0,4 procent, terwijl Telenet op -0,6 procent bleef steken. Base telt voor het eerst volledig mee. SFR BeLux flatteert de groei enigszins doordat het sinds 17 juni 2017 meetelt in de resultaten. Daar staat tegenover dat Ortel verkocht is (a maart 2017) en dat Base stopte met vastelijnsdiensten.

De kosten (opex) en bijgevolg de EBITDA-marge ontwikkelden zich positief bij Proximus Domestic. De marge staat, met 38,9 procent, zelfs bijna even hoog als in recordkwartaal Q3 2016 (39,4%). Telenet zit daar duidelijk boven, met 47,8 procent. Het is de hoogste stand sinds de overname van Base, dat als mobiele operator de marge omlaag duwt. De marge van Orange BE (27,4%) blijft vooralsnog hangen tussen de 25 en 30 procent.

De investeringen van de top 3 lagen met 479 miljoen in Q2 2017 op 23,4 procent van de omzet. Proximus en Telenet moeten het doen met zelfs ongeveer 25 procent, terwijl Orange BE zich een lager niveau van 14,5 procent kan veroorloven omdat het niet zelf een vast netwerk bezit. Telenet was afgelopen kwartaal, zoals meestal, de onderneming met de hoogste vrije kasstroom: 23,1 procent van de omzet, tegenover rond de 13 procent bij de andere twee.

Telenet consolideert de markt

De markt verandert momenteel behoorlijk doordat Telenet als consolidator optreedt. Het heeft Base en SFR BeLux opgeslokt en mogelijk volgt kabelbedrijf VOO, waardoor het min of meer landelijke dekking krijgt. Een gevolg is ook de openstelling van de kabel, met Orange BE als wholesaleklant van Telenet. Opvallend is dat Orange hierdoor vrijwel landelijke dekking heeft. De onderneming vindt overigens de wholesaleprijzen te hoog, wat door Telenet uiteraard weggewuifd wordt (CEO John Potter: "Ik zou ook graag 15 cent voor benzine betalen. Ze hebben al een erg goeie prijs die het hen mogelijk maakt met ons te concurreren. Ik vind niet dat een verdere verlaging nodig is."). Intussen dragen de telecomprijzen bij aan de inflatie en blijft België internationaal gezien achter bij het gebruiken van mobiele data.

Investeringen in infrastructuur

Toch is de concurrentie tussen Telenet en Proximus van dien aard dat beide fors in infrastructuur investeren. Proximus, een early adopter van VDSL, vervangt zijn kopernetwerk de komende jaren door glasvezel (het Fiber for Belgium project), al investeert het in de tussentijd nog in vectoring technologie. De gemiddelde snelheid van het VDSL-netwerk stijgt daardoor naar 67,6 Mbps. Telenet is bezig met De Grote Netwerf, waarmee het netwerkknooppunten (nodes) oprwaardeert naar een groter spectrumbereik van 1 GHz. Dit project is halverwege en is nu uitgebreid naar het SFR-netwerk in Brussel. Het moet medio 2019 afgerond worden.

Tegelijkertijd investeert Telenet in het mobiele netwerk (Base), door zowel te moderniseren als uit te breiden (een netwerkverdichting met 800 à 1.000 sites bij de huidige 2.800). Ook schakelen de operators door met carrier-aggregation (4G+ of 4.5G).

Regulering positief voor Orange BE

De RLAH-regulering laat uiteraard sporen na en sinds 1 juli is daar Easy Switch bijgekomen. Dat vereenvoudigt het overstappen naar een andere mobiele operator. Samen met de open kabel is Orange BE goed gepositioneerd om van de ingrepen in de regulering te profiteren. Ten aanzien van RLAH heeft Orange het voordeel onderdeel te zijn van een internationale groep, met netwerken in twee van de belangrijkste vakantielanden: Frankrijk en Spanje. Orange BE haakt aan bij BIPT-voorstellen om toegang tot de kabel te baseren op een kostprijs-plus model, om er telefonie aan toe te voegen (nu alleen breedband en TV) en om FTTH van Proximus te openen voor concurrenten waar dit koper vervangt.

Ten slotte heeft in Q2 2017 een opschoning van de prepaidbestanden plaatsgevonden op basis van een registratieverplichting. Dit draagt eraan bij dat prepaid nog slechts ongeveer 20 procent van de totale base bepaalt, tegen grofweg 30 procent een jaar geleden. En dat zorgt voor meer dataverkeer en een hogere ARPU.

Nieuwe proposities

Al deze ontwikkelingen hebben geresulteerd in nieuwe abonnementen bij de operators. Proximus brengt zijn subbrand Scarlet in stelling op het goedkopere segment van de markt. Zoals ook in andere landen ligt de nadruk op convergentie (multiplays). Proximus rapporteert 2,71 verkochte diensten (RGU's) per huishouden. Telenet loopt achter op de convergente (multiplay) markt omdat Base nog maar net is overgenomen; het aantal diensten per huishouden is dan ook lager: 2,28. Dat geldt nog meer voor Orange BE, dat nu 105.800 mobiele klanten heeft (op de 2,92 miljoen) die tevens vaste diensten (internet, TV) afnemen.

Telenet en Proximus hebben recent voetbalrechten (Jupiler League) gekocht tot en met seizoen 2019/2020.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe