0
Breedband

Europese kabelsector toont weerbaarheid met 4% omzetgroei in 2016

dinsdag 5 december 2017 | 09:43 CET | Nieuws

De Europese kabelsector heeft in 2016 een omzetgroei van 4 procent gerealiseerd en kwam uit op 23,5 miljard euro. Deze stabiele groei tekent de weerbaarheid van de sector volgens marktonderzoeksbureau IHS Markit en brancheorganisatie Cable Europe.  

Uit een gezamenlijk rapport over de Europese kabelsector in 2016 blijkt onder meer dat het aantal unieke kabelaansluitingen in de EU gestaag blijft klimmen, om uit te komen op 65,1 miljoen eind 2016. Dat is 30,5 procent van het totaal aantal huishoudens met een tv-abonnement. Het aanbieden van breedband internet maakt een steeds groter aandeel uit van de totale kabelomzet, 34 procent in 2016.

Duitsland blijft veruit de grootste Europese kabelmarkt, met 18,6 miljoen unieke aansluitingen. De daaropvolgende grootste markten zijn Roemenië, het VK en Polen, alle drie met net boven de vijf miljoen aansluitingen. Ondanks sterke concurrentie zorgen investeringen in netwerkvernieuwing en verbeterde distributieplatforms er voor dat in de meeste EU-landen de ARPU en totale omzet groeien. Dit zal volgens IHS Markit ook de komende jaren zo blijven.

Blijvende consolidatie

Wel is er sprake van blijvende consolidatie in de kabelsector. Zo bood Telenet in België 400 miljoen euro voor SFR Belux van Altice, terwijl Liberty Global’s UPC Polska branchegenoot Multimedia Polska kocht voor 700 miljoen euro. Verder waren er fusies en overnames in Scandinavië en Spanje. De fusie tussen Ziggo en Vodafone in Nederland blijft buiten beschouwing, mogelijk omdat dit geen fusie binnen de sector was. In de meer gefragmenteerde markten van Centraal- en Oost-Europa blijft er nog ruimte voor verder consolidatie. 

Kabeloperators richten zich ook op het leveren van al dan niet unieke content om zich richting klanten te onderscheiden. Zo wijst het kabelrapport op de mondiale distributiedeal tussen Netflix en Liberty Global. Met behulp van het toepassen van technologie zoals Docsis 3.1 willen kabelaanbieders uiteindelijk gigabitsnelheden gaan leveren om nog meer content- en gamingconsumptie mogelijk te maken, evenals hogere kwaliteit (4K HD) tv.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe