0
Algemeen

Vodafone en Liberty lanceren in Nederland als VodafoneZiggo

maandag 2 januari 2017 | 09:00 CET | Nieuws
Liberty Global en de Vodafone Group hebben de vorming van hun Nederlandse onderneming op de laatste dag van 2016 afgerond. De naam van de nieuwe onderneming luidt VodafoneZiggo Group. De moederbedrijven houden beide 50 procent en zullen de joint venture niet consolideren in hun cijfers.

De onderneming combineert een landelijk HFC-netwerk, met 7,1 miljoen homes passed, met een landelijk mobiel netwerk. Het aantal verkochte diensten, per 30 september 2016 is 14,8 miljoen, bestaande uit 4,0 miljoen video, 3,1 miljoen breedband, 2,5 miljoen vaste telefonie en 5,2 miljoen mobiel. De omzet over de afgelopen vier kwartelen was 4 miljard euro en de brutoschuld staat op 10 miljard euro. De merken Vodafone en Ziggo blijven bestaan. De nieuwe ondernemingen komt op korte termijn met geconvergeerde (vast en mobiel) proposities.

Verloop

De fusie-overeenkomst werd op 15 februari 2016 getekend. Daarbij werd de mogelijkheid van een beursgang gecreëerd na drie jaar, dus vanaf 1 januari 2020. Vanaf 1 januari 2021 mag het bedrijf verkocht worden.

Op 19 juli werd de post van CEO toegekend aan Vodafone (Jeroen Hoencamp, toen CEO van Vodafone UK) en die van CFO aan Liberty (Ritchy Drost). John van Vianen (voorheen van KPN) werd aangetrokken voor het leiden van de zakelijke divisie.

De Europese Commissie keurde de deal goed op voorwaarde van verkoop van Vodafone Thuis. T-Mobile tekende op 4 november voor de overname. Naar nu blijkt heeft Vodafone Thuis over de vier kwartalen per 30 september 2016 een omzet geboekt van 53 miljoen euro en een bedrijfsresultaat (EBITDA) van -29 miljoen euro. De investeringen (capex) kwamen uit op 44 miljoen euro. De vrije kasstroom was daarmee -73 miljoen.

Synergie

De netto contante waarde van de synergieën wordt, net als op 15 februari, geraamd op 3,5 miljard euro maar de opbouw van het bedrag is gewijzigd. De opex/capex-synergieën moeten in 2021 het niveau van 210 miljoen euro bereiken, een verlaging t.o.v. de oorspronkelijke 280 miljoen. Ook de verkoop van Vodafone Thuis, met zijn negatieve vrije kasstroom, speelt een rol. De integratiekosten zullen 280 miljoen belopen waar oorspronkelijke gerekend werd op 350 miljoen (dankzij de verkoop van Vodafone Thuis). En dan zijn er nog omzetsynergieën van minimaal 1 miljard.

Betalingen

VodafoneZiggo zal de moederbedrijven betalen voor geleverde diensten. Uitgangspunt is 182 miljoen in 2015, aangroeiend tot 211 miljoen in 2017, waarvan 97 miljoen naar Liberty gaat en 114 miljoen naar Vodafone. Eenmalig ontvangen de moederbedrijven nu 0,6 miljard euro (Vodafone) resp. 2,2 miljard (Liberty Global) als gevolg van de herkapitalisatie van 2,8 miljard, waarvan beide de helft ontvangen, en vanwege de 'equalisation payment' van Vodafone aan Liberty. De laatste is overigens verlaagd van de oorspronkelijke 1 miljard naar 0,8 miljard, vanwege de extra schuld die door de JV is aangetrokken. Verder hebben de moederbedrijven nog de vrije kasstroom van hun dochters ingehouden sinds 15 februari (500 mln van Ziggo, 300 mln van Vodafone NL).

VodafoneZiggo streeft naar een leverage (nettoschuld gedeeld door EBITDA) van 4,5 à 5,0, met een minimale cashpositie. Overtollige cash zal, in de vorm van dividend, aan de moederbedrijven worden uitgekeerd. Ook via herkapitalisaties zal de leverage in de gewenste bandbreedte gehouden worden.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe