0
IT

HPE haalt de broekriem aan na coronaklap in tweede kwartaal

vrijdag 22 mei 2020 | 12:02 CET | Nieuws

HPE heeft bij alle bedrijfsonderdelen lagere resultaten behaald in het fiscale tweede kwartaal tot eind april, door de grote consequenties van de wereldwijde lockdowns sinds februari. HPE GreenLake gaf het bedrijf een boost, net als de Intelligent Edge Business in Noord-Amerika. In reactie begint HPE een nieuw plan om de kosten te verlagen. In het kader van het driejarige kostenoptimalisatie- en prioriteitsplan, dat tot en met het fiscale jaar 2022 loopt, streeft HPE naar een brutobesparing van ten minste EUR 1,0 miljard, met een jaarlijkse netto-besparing op de run-rate van ten minste USD 800 miljoen. Het verwacht ook contante financieringsbetalingen van USD 1-1,3 miljard.

Om de impact van de pandemie op kortere termijn aan te pakken, worden de basissalarissen van bepaalde leidinggevenden, namelijk de CEO en alle EVP's, met 25 procent verlaagd. Het basissalaris van alle SVP's wordt met 20 procent verlaagd. Ook de retainers in cash van USD 100.000 waarop elke bestuurder recht heeft, worden met 25 procent verlaagd, van 1 juli tot de rest van dit boekjaar. Ook heeft HPE alle vooruitzichten voor het volledige jaar ingetrokken en zal het voorlopig geen prognose geven. 

16% minder omzet

De netto-omzet voor het kwartaal bedroeg USD 6,0 miljard dollar, een daling van 16 procent ten opzichte van het jaar ervoor en 15 procent gecorrigeerd voor valuta-effecten. HPE zei dat de daling voornamelijk werd veroorzaakt door knelpunten in de toeleveringsketen en vertragingen bij de acceptatie door klanten, wat resulteerde in aanzienlijk hogere achterstanden, met name in Compute, HPC & MCS en Storage. CEO Antonio Neri zei dat het bedrijf het kwartaal afsloot met tweemaal de gemiddelde historische werkvoorraad, met een waarde van USD 1,5 miljard dollar aan orders. 

De geannualiseerde run-rate (ARR) steeg met 17 procent tot USD 520 miljoen. Dit betekent dat HPE zijn ARR-richtlijn voor 2019 van 30-40 procent samengestelde ARR herhaalt van fiscaal 2019 tot fiscaal 2022. De winst over het kwartaal verslechterde tot een verlies van USD 0,64  tegenover een winst van USD 0,30 in de vorige rapportage, inclusief een eenmalige negatieve impact van USD 0,67 voor een niet-contante afschrijving van verouderde goodwill. 

De aangepaste WPA is bijna gehalveerd, van USD 0,42 naar USD 0,22. Het cijfer is exclusief aanpassingen na belastingen van USD 1,1 miljard en USD 0,86 per verwaterde WPA, voornamelijk in verband met amortisatie van immateriële activa en transformatiekosten. De vrije kasstroom van HPE sloeg om van USD 402 miljoen positief naar USD 402 miljoen negatief, terwijl de kasstroom uit operationele activiteiten daalde van USD 987 miljoen naar USD 100 miljoen.

Big Data groeit nog qua omzet

Per segment bekeken, daalde de omzet bij Intelligent Edge met 2 procent tot USD 665 miljoen, maar bij Noord-Amerika steeg de groei tot 12 procent. HPE zei dat het marktaandeel won op zowel campus switching- als WLAN-markten, en de winstmarges verhoogde. Bij Compute daalde de omzet 19 procent tot USD 2,6 miljard dollar bij constante wisselkoersen, waarbij de winstmarge daalde van 9,3 procent naar 4,7 procent. De druk kwam voornamelijk door corona-gerelateerde tekorten aan componenten en verstoringen in de supply chain.

Bij Storage daalde de omzet met 16 procent tot USD 1,1 miljard. De druk kwam hier ook door tekorten aan componenten en verstoringen van de toeleveringsketen veroorzaakt door de covid-19 pandemie. Big Data wist een positief momentum te laten zien, met een omzetstijging van 61 procent gecorrigeerd voor valuta-effecten. De omzet van Nimble Services steeg ook, met 20 procent doordat klanten diensten met een hoge toegevoegde waarde toevoegden.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: IT
Bedrijven: HPE
Landen: Wereld
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.