0
Breedband

NLConnect: aanpak van illegaal tv-aanbod werkt

vrijdag 10 november 2017 | 10:54 CET | Nieuws

De aanpak van illegaal tv-aanbod werpt zijn vruchten af, meldt NLconnect, de branchevereniging van tv-aanbieders, zoals kabelbedrijven. In anderhalf jaar tijd is ongeveer 80 procent van de illegale aanbieders offline gegaan. Sinds begin 2016 werken de legale Nederlandse aanbieders van televisiepakketten intensief samen om illegaal TV aanbod effectiever op te sporen en te bestrijden. De verkoop van voorgeprogrammeerde streaming boxen is bij wet verboden. Illegale IP-streams zijn echter een groeiend probleem. 

Mathieu Andriessen, directeur NLConnect, vertelt dat de illegale aanbieders hun werkterrein verleggen naar streaming en steeds geraffineerder worden met het misleiden van consumenten. “Legale aanbieders investeren natuurlijk (en ook mede op verzoek van rechthebbenden) in beveiliging en dan met name via de smart card technologie/ conditional access systemen. Maar dat is net als bij internetbeveiliging een kat en muisspel. Systemen worden van tijd tot tijd gehackt en dan komen onze leveranciers weer in actie”. 

Het vinden en dichten van het lek is echter één ding, het vinden van ‘aanbieders’ is niet altijd gemakkelijk. “We zijn er de laatste tijd achter gekomen dat sprake is van georganiseerde criminaliteit, die internationaal van karakter kan zijn. Soms verstoppen illegale aanbieders zich dus inderdaad in het buitenland, maar lang niet altijd.” 

NLconnect definieert illegaal TV-aanbod als een vorm van fraude, waarbij versleutelde TV-uitzendingen zonder toestemming en tegen betaling door criminelen worden aangeboden. Vaak omvat het illegale TV-aanbod zowel de algemene televisiekanalen als premium televisiekanalen, waaronder (betaalde) sportkanalen. Technisch gesproken gaat het om zogenaamde ‘control word sharing’ en om illegale (live) streaming. 

Europees Hof verbiedt streaming mediaspelers

In mei van dit jaar oordeelde het Europese Hof dat de verkoop van mediaspelers met daarop vooraf geïnstalleerde add-ons/applicatie niet langer is toegestaan. Veel illegale aanbieders zijn naar aanleiding van die uitspraak gestopt. Ook zijn er invallen geweest bij aanbieders van ‘control word sharing’.

Andriessen vertelt dat de resterende aanbieders zoeken naar nieuwe illegale wegen, zoals online IPTV streams en apps, zowel in de officiële app stores (zoals Google Play) als daarbuiten. Het blijkt echter moeilijk om apps met illegaal TV-aanbod te laten verwijderen uit bijvoorbeeld Google Play. Dan komt het aan op de vraag of de app op zichzelf onrechtmatig is.

De bestrijding van illegaal TV kijken is een gezamenlijk initiatief van NLConnect (de vereniging van telecom- en kabelbedrijven met o.a. Delta), van de televisieaanbieders KPN, M7 en VodafoneZiggo en van Fox Networks Group. De aanbieders streven er ook naar om hun eigen aanbod breder toegankelijk te maken, via internet, apps en via portals, zoals film.nl. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe