0
Video

Driekwart Nederlanders doet niet meer aan gratis downloaden video, muziek of games

donderdag 29 juni 2017 | 08:01 CET | Achtergronden
Nog ruim een kwart van de Nederlanders maakt wel eens gebruik van de mogelijkheid om gratis digitale content te downloaden. 73 procent doet dit niet meer. Gratis downloaden van content zoals video, muziek of spellen is de afgelopen jaren sterk in populariteit afgenomen. In november 2013 maakte 41 procent van de Nederlanders nog wel eens zelf of via een ander gebruik van de mogelijkheid om gratis digitale content te downloaden. 77 procent van de Nederlanders die gratis downloadt, deed dit minder het afgelopen jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper op basis van zijn Consumer Panel.

De opkomst van eenvoudiger mogelijkheden om betaald te downloaden maar veel meer nog de explosieve groei van het aanbod aan streaming video- muziek en in mindere mate gamingdiensten lijkt samen te hangen met de dalende populariteit van het gratis (laten) downloaden van digitale content zoals films, series, muziek of games. 

Opkomst streaming beperkt downloaden

De opkomst van de najaar 2013 geïntroduceerde sVoD-dienst (subscription-video-on-demand) Netflix is een sprekend voorbeeld. In zo’n 3,5 jaar tijd groeide de dienst uit naar 2,2 miljoen abonnementen, waarbij elk abonnement goed is voor ruim twee gebruikers, ofwel zo’n 4,5 miljoen mensen die zijn gaan streamen. 

Streaming muziekdienst Spotify (ook gratis weggegeven bij sommige KPN-abonnementen) telde in Nederland in het eerste kwartaal van 2017 al 5,8 miljoen gebruikers. Spotify is mede zo populair omdat er sinds 2013 een gratis versie is (met advertenties) voor smartphone en tablet.

Netflix en Spotify zijn weliswaar de grootste aanbieders in hun segment maar bij lange na niet de enige platforms. Zo telt SVoD-dienst Videoland ook ruim 200.000 gebruikers. Op gaming-gebied is webplatform Steam nu veruit de grootste aanbieder van spellen, maar ook partijen zoals Sony (Playstation) en Microsoft (Xbox) bieden online downloaden en/of streamen van spellen aan.

Illegaal downloaden lastiger

Verder wordt het lastiger gemaakt om (illegaal) gratis te downloaden. Organisaties zoals Stichting Brein slagen er steeds beter in om uploaders van illegale content en websites die dit faciliteren aan te pakken. Overigens deelt niet iedereen dit beeld. Zo is de Nederlandse Staat aangeklaagd door vertegenwoordigers van de filmindustrie die vinden dat de overheid te weinig doet tegen het bestrijden van de mogelijkheden om illegaal te downloaden.

Driekwart is minder gaan downloaden

De gevolgen voor het gratis downloaden mogen evident zijn. In november 2013, toen diensten zoals Netflix en Spotify pas recent beschikbaar waren, deed nog 41 procent van de Nederlanders aan gratis downloaden. In januari was dat nog 27 procent. Van deze groep gaf ook nog eens 77 procent aan dat ze het afgelopen jaar minder zijn gaan downloaden, tegen 23 procent die dit meer is gaan doen.

Vooral de populariteit van P2P (peer-to-peer, zoals via een torrentsite) is scherp gedaald – wat mede te danken lijkt aan acties van Stichting Brein. Was in 2013 nog 18 procent van de mensen actief via een P2P site bij het (laten) downloaden van digitale content, in 2017 is dit nog maar 8 procent. De daling is veel minder sterk bij andere opties, zoals via nieuwsgroepen (usenet) of via FTP (file transfer protocol).Ook de frequentie van P2P-downloaden is fors gedaald bij mensen die op deze manier gratis aan digitale content komen: van 98 keer per jaar gemiddeld in 2015 naar 61 maal in 2017. Downloaden via een nieuwsgroep zakte in dezelfde periode van 98 naar 66 keer. Gratis downloaden via internet (bijvoorbeeld online via een website) nam juist toe in frequentie: gemiddeld op 24 dagen per jaar in 2015 tegen 45 dagen per jaar begin 2017.

P2P blijft belangrijkste gratis downloadmethode

Ondanks de sterk gedaalde populariteit, blijft P2P de belangrijkste methode om gratis content te (laten) downloaden: 8 procent van de respondenten van het Consumer Panel geeft aan het afgelopen jaar op deze manier aan gratis gedownloade content zoals series, films, muziek of spellen te zijn gekomen. Bij nieuwsgroepen is dat 6 procent en via FTP – al lang geen populaire methode meer – slechts 2 procent.

Los van de eenvoudiger toegang tot een breed en groeiend aanbod aan streamingdiensten, is de afgelopen jaren het aanbod aan betaalde download-diensten (zoals iTunes van Apple, maar ook Google Play met zijn honderdduizenden apps) gegroeid. Van de 65 procent van de mensen die in november 2013 aangaf minder gratis te zijn gaan downloaden, gaf 3 procent aan dat dit was omdat het makkelijk werd om betaald video, muziek of games te downloaden. In januari 2017 gaf 11 procent dit aan.4 procent van de respondenten stelde in november 2013 minder gratis te zijn gaan downloaden omdat het moeilijker werd om te vinden wat ze zochten. Dit was 3,5 jaar later al ruim verdubbeld naar 8 procent. Van de kleine groep mensen die de afgelopen jaren aangaf meer gratis te zijn gaan downloaden, stelde 13 procent in 2013 dit te doen omdat het juist makkelijker werd te vinden wat ze zochten. Dat was in januari 2017 – niet erg verrassend – met 6 procent veel minder geworden.

Mannen downloaden veel vaker gratis

Er is ook gemeten wat de verschillen zijn tussen mannen en vrouwen op het gebied van gratis downloaden. Die verschillen zijn vrij duidelijk. Bij de 65 procent Nederlanders die in januari 2017 aangaf niet of niet meer aan gratis downloaden te doen, waren vrouwen met 76 procent duidelijk bovengemiddeld. Bij mannen lag dat percentage op 69 procent. Vrouwen gebruiken vrijwel nooit een nieuwsgroep om te downloaden (2% tegen 9% voor mannen) en geven vaker aan wel gratis te downloaden zonder te weten welke methode er wordt gebruikt: 10 versus 6 procent.

Downloaden minder populair bij bingeviewen

Uit recent onderzoek van Telecompaper op basis van het Consumer Panel bleek ook al dat streamen bij bingeviewen (het achter elkaar bekijken van meer afleveringen van een serie) snel toeneemt in populariteit ten koste van downloaden. Het percentage Nederlanders dat de afgelopen 6 maanden aan bingeviewen deed (ongeacht of ze streamingdiensten gebruiken of ‘traditioneel’ opnemen) is tussen 2014 en 2017 gestegen van 48 naar 57 procent.

Downloaden wordt echter steeds minder populair bij bingeviewen. In het begin van 2014 lag het percentage Nederlanders dat op deze manier bingeviewt op 14 procent. In het zelfde kwartaal van 2017 heeft slechts 7 procent van de respondenten aangegeven in de afgelopen zes maanden gedownloade afleveringen van een serie achter elkaar te hebben bekeken. Deze halvering komt zeer waarschijnlijk door de groeiende populariteit van streaming videodiensten als Netflix.

Het onderzoek is gebaseerd op het Telecompaper Consumer Panel. De peiling is gedaan in januari 2017, met voorgaande peilingen in november 2013, 2014 en 2015. Consumenten kregen onder meer de vraag voorgelegd of en zo ja hoe en hoe vaak zijn nog gratis digitale content (laten) downloaden Het panel bestaat uit leden in de leeftijd tussen de 12 en 80 jaar. Uitkomsten zijn gestratificeerd naar leeftijd, geslacht en opleiding. Voor meer informatie over ons panel en de mogelijkheden kan contact worden opgenomen met onze researchafdeling (research@telecompaper.com). tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe