0
Mobiel

Nokia lanceert Future X en ReefShark voor 5G

maandag 29 januari 2018 | 11:46 CET | Nieuws
Nokia introduceert op het Mobile World Congress eind februari de Future X netwerkarchitectuur voor 5G. In de loop van 2018 levert Nokia nieuwe ReefShark chipsets, als upgrade om bestaande AirScale baseband hardware sneller te maken voor 5G. Future X omvat high-capacity 5G New Radio op basis van 3GPP Release 15, core network apparatuur en SDN controlled 'Anyhaul' transport. De capaciteit van alle hardware is schaalbaar gemaakt zodat die kan meegroeien met het aantal toepassingen – slices – op het 5G-netwerk. In 2018 introduceert Nokia nieuwe AirScale producten voor Radio Access, actieve antennes en small cells. De 5G Anyhaul portfolio wordt uitgebreid met nieuwe SDN functies en producten voor Microwave, IP Routing, Optical Networking en Next Gen PON. 

Nokia levert Cloud Packet Core met ‘cloud-native’ architectuur, zoals disaggregatie van netwerkfuncties, een gemeenschappelijke datalaag en dynamisch lift cycle management. Control Plane en Use Plane worden van elkaar gescheiden. Door het netwerk ook nog te automatiseren, verwacht Nokia besparingen tot 30 procent te kunnen realiseren op operationele kosten. 

Eigen chipsets voor 5G base band: ReefShark

Nokia heeft de expertise van Bell Labs in Sunnyvale, Californië en die in Oulu en Tampere, Finland gecombineerd in de ontwikkeling van de ReefShark chip sets voor Radio (RF) units, zoals die worden gebruikt in mobiele netwerken. Ze zijn fysiek kleiner, waardoor Massive MIMO antennes nog maar half zo groot hoeven te zijn en gebruiken 64 procent minder energie in vergelijking met huidige producten. 

De chipsets worden geleverd als een unit die in een AirScale baseband module kunnen worden geprikt. De capaciteit gaat dan van 28 Gbps naar 84 Gbps per module. Ze kunnen ook gecombineerd worden tot 6 terabit per seconde. Een enkel base station kan dan een groot aantal antennes aansturen in een verdicht netwerk in stedelijk gebied. 

Nokia levert ReefShark aan dertig verschillende operators, waaronder BT. In de loop van 2018 worden ze in grotere aantallen verscheept.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe