0
Mobiel

BlackBerry gaat voor herstel in enterprise software, services

vrijdag 21 maart 2014 | 15:40 CET | Marktcommentaren

Op 28 maart maakt BlackBerry zijn resultaten bekend over het laatste kwartaal van zijn fiscale jaar 2014. Drie maanden geleden zette het Canadese bedrijf de transitie in om onder een nieuwe structuur te gaan opereren. Deze nieuwe structuur moet meer focus leggen op software en services die BlackBerry uit zijn langdurige impasse moeten halen.

 

 

De cijfers die BlackBerry over enkele weken naar buiten zal brengen, zullen ongetwijfeld weinig hoopvol stemmen al zijn de verliezen wellicht minder groot als gevolg van de overeenkomst die het bedrijf sloot eind vorig jaar sloot met Foxconn. Onder de voorwaarden zal de Chinese producent goedkoper BlackBerry-toestellen maken die zich specifiek richten opkomende markten. Speciaal voor de Indonesische markt werd al de Z5 ontwikkeld.

Hoewel BlackBerry het hoofdpijndossier Devices nu grotendeels buiten de deur heeft gedaan – Foxconn produceert niet alle BlackBerry-toestellen - , is de kans dat zelfs betaalbare BlackBerry-apparaten niet zullen overleven in markten waarin budgetsmartphones voorzien van Google's Android de standaard zijn. Desondanks verlaagt BlackBerry met de deal zijn productiekosten en vermindert het de risico's op hoge afschrijvingen, iets wat meer ruimte biedt voor herstel op lange termijn.

In Q3 FY'14 behaalde BlackBerry de helft minder omzet ten opzichte van een jaar geleden en boekte het een recordverlies van 4,4 miljard dollar tegenover een winst van negen miljoen dollar een jaar eerder. De devices business was compleet ingestort met 1,9 miljoen smartphones tegenover 6,9 miljoen in diezelfde periode een jaar eerder. Een kwartaal eerder waren dit er nog 3,7 miljoen.

 

Enigszins hoopgevend is het aandeel van software en services op de totaalomzet van BlackBerry. In Q3 FY'14 vertegenwoordigden zij respectievelijk zeven procent en 53 procent.  BlackBerry leunt sterk op BES en mobile device management (MDM), een markt waarin het ooit een unieke propositie had, maar inmiddels flinke concurrentie krijgt van bedrijven als AirWatch, MobileIron en Good Technology. AirWatch wordt momenteel gekocht door cloudsoftwaremaker VMWare terwijl MobileIron en Good Technology een beursgang in de planning hebben staan. 

Tegelijkertijd probeert Samsung, wereldwijd marktleider in smartphones, bedrijven en organisaties zover te krijgen MDM-oplossing Knox  te implementeren.

In de onderstaande chart is goed te zien hoe de transitie van BlackBerry zich uit in de omzetverdeling. Met name vanaf Q2 FY'14 neemt het aandeel van diensten en software toe. Dat heeft vooral te maken met een groeiende penetratie van BES 10, dat in Q2 wereldwijd 25.000 installaties telde tegenover 19.000 eind juli vorig jaar. 

 

Sinds Q1 FY'13 rapporteert BlackBerry afzonderlijk zijn omzet uit diensten. Deze bedroegen in Q1 FY'13 794 miljoen dollar (-20.4%), in Q2 FY'13 724 dollar (-27.1%) en in Q3 FY'13 632 miljoen dollar (-35.1%). Dit heeft volgens BlackBerry te maken met een shift van duurdere, onbeperkte abonnementen naar goedkopere (prepaid) abonnementen in combinatie met prijsreducties om de bestaande installed base (76 miljoen Q4 FY'13 vs. 80 miljoen Q2 FY'13 ) op peil te houden.

Ook haalde BlackBerry de afgelopen minder kwartalen minder omzet uit software. Voor Q1 FY'14, Q2 FY'14 en Q3 FY'14 bedroeg de daling respectievelijk -13%, -3.1% en -12.5%.

Tijdens het Mobile World Congress (MWC) vorige maand onthulde BlackBerry zijn plannen voor BES 12, De focus van BES 12 zal onder meer liggen op verbeterde multi-platform ondersteuning, met toegevoegde support voor Windows Phone 8, en moet het voor klanten gemakkelijker maken om het beheer van lokaal naar de cloud te verplaatsen. Daarnaast komt BES12, beschikbaar eind 2014, met een nieuwe prijs- en licentiesysteem.

Kortom, de uitdagingen voor BlackBerry zijn niet gering. Hoewel het aandeel van zowel software als services als onderdeel van de totaalomzet procentueel toeneemt, daalt de omzet in absolute cijfers. Om het tij te keren zal BlackBerry dit jaar investeren in advanced security tools en additionele (cross platform) enterprise services. Mogelijk zal daarin ook de messagingdienst BBM een rol gaan spelen.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe