0
Mobiel

Samsung Knox 'sleutel tot zakelijk succes'

vrijdag 14 maart 2014 | 15:54 CET | Achtergronden

BlackBerry liet na zijn neergang een markt open die in toenemende mate vraagt naar zakelijke, beveiligde smartphones en aanverwante diensten. Samsung is tot dusver de enige fabrikant die zijn kansen op deze markt verkent. Met zijn Knox-platform hoopt het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn footprint in de zakelijke markt uit te breiden.

Samsung presenteerde Knox deze week officieel aan de Nederlandse pers. Het mobiele zakelijke beveiligingsplatform, dat tijdens het Mobile World Congress (MWC) in februari vorig jaar werd gepresenteerd, moet organisaties meer grip geven op zakelijk gebruikte privétoestellen die op Android draaien. Het is de eerste serieuze poging van Samsung om in te springen op trends als mobile security, databeveiliging en BYOD.

 

Geen overbodige luxe

Naarmate mobiele devices dieper in ons leven integreren, nemen ook de risico's toe. Hoewel grootschalige cyberaanvallen op smartphones nog zijn uitgebleven, neemt het bewustzijn rondom de beveiliging ervan, en de gegevens die daarop staan, toe. 

Met name de Snowden-affaire, de vermeende betrokkenheid van technologiebedrijven daarbij, en een groeiend aantal criminele organisaties die via mobiele malware hun slag proberen te slaan, hebben de discussie over mobile security doen opleven. Maar ook de overstaphype naar veilig veronderstelde messaging apps, waaronder Telegram, na de bekendmaking van de overname van WhatsApp door Facebook legde een bewustzijn over de omgang met persoonlijke data aan de dag.

In die discussie omtrent mobile security komt Android naar voren als voornaamste bron van onveiligheid. Dat wisten leveranciers van mobile security-oplossingen al langer: al jaren brengen zij rapporten uit waarin Android zich profileert als voedingsbodem voor kwaadwillende apps die flinke (financiële) schade kunnen aanrichten.

Deze maand presenteerde maker van anti-malware software F-Secure zijn rapport over mobiele dreigingen. De cijfers spraken boekdelen: 97 procent van de gevonden mobiele dreigingen in 2013 waren op het Android-platform gericht. F-Secure stelt dat verscherpte veiligheidsmaatregelen in Google Play heeft geleid tot een daling van de aangeboden geïnfecteerde of kwaadaardige apps. Wel groeit het aantal apps in Google Play die inbreuk maken op privacy door bovengemiddelde dataverzameling. Omdat Android toestemming geeft aan third party websites om applicaties te laden op mobiele toestellen, krijgen cybercriminelen de mogelijkheid om zonder monitoring hun malware te distribueren. 

Toch lijken de problemen rondom de beveiliging van mobiele apparaten verhoudingsgewijs mee te vallen. Netwerkleverancier Alctalel-Lucent stelde eind vorig jaar dat in het vierde kwartaal van 2013 de besmettingsgraad van mobiele devices lag op 0,55 procent, ofwel 11,6 miljoen mobiele toestellen wereldwijd.

Hoofdpijndossier

Samsung kwam deze week ook met eigen, Nederlandse cijfers ter ondersteuning van zijn Knox-propositie. Onderzoek door Samsung toont aan dat 37 procent van Nederlandse ondernemingen klantgegevens heeft verloren of verwacht te verliezen door het gebruik van privétoestellen voor het werk. Slechts drie procent van de organisaties gaf aan in de afgelopen twee jaar geen enkel beveiligingsprobleem te hebben gehad als gevolg van het gebruik van eigen devices door medewerkers. Vrijwel alle organisaties (93%) zijn in meer of mindere mate verontrust over de beveiliging van persoonlijke devices, zoals smartphones, tablets en laptops op de werkvloer. Van de Nederlandse organisaties is 40 procent bezorgd tot zeer bezorgd.

Daarmee wil Samsung zeggen: de business opportunity is enorm. "Knox is voor Samsung de sleutel tot succes op de zakelijke markt", zegt Erwin van der Valk, Head of B2B Marketing bij Samsung Benelux. 

Om Samsung in de Benelux meer armslag te geven op de zakelijke markt, voerde de in maart vorig jaar aangestelde Benelux-directeur Kevin Lee enkele veranderingen in de organisatie door om dichter op deze markt te kunnen zitten. Onder meer werd Erik Swart aangesteld als B2B-director van Samsung Nederland. Swart werkte eerder voor bedrijven als Cisco, Tandberg en Equant. Swart ziet vooral kansen met betrekking tot convergentie en de rol van BYOD, een trend waarbij werknemers hun privé-toestellen mee de werkvloer opnemen. "Nog altijd een hoofdpijndossier voor veel ICT-afdelingen", zegt hij. 

Voorafgaand aan de introductie van Knox tijdens het MWC vorig jaar, presenteerde Samsung 'Samsung for Enterprise', een programma bedoeld voor bedrijven en organisaties om mobiele Android-devices te selecteren die veilig kunnen worden gebruikt. De devices met het SAFE-logo voldoen aan de beveiligingseisen van Samsung. Knox is onderdeel van SAFE-programma, dat IT-afdelingen moet ontzorgen op gebeiden als als mobile device management en VPN. In mei vorig jaar lanceerde Samsung de campagne "New Business Experience" om zijn zakelijke activiteiten te promoten.

De basis van Knox is Security Enhanced (SE) Android, ontwikkeld door NSA. Met SE Android worden beveiligingsmaatregelen getroffen op zowel de hardware als op het Android-platform.  SE Android is gebouwd op SELinux, een beveiligingsmodel van Linux, waarvan de eerste release begin 2012 plaatsvond. Een deel van de technologie die in Knox wordt gebruikt is afkomstig van het Amerikaanse Centrify, leverancier van Unified Identity Services (UIS) oplossingen voor datacenter, cloud en mobiel.

Op applicatieniveau biedt KNOX een 'container-solution' aan, die het zakelijk en privégebruik van een device scheiden. Via SE Android en data-encryptie wordt zakelijke data beveiligd tegen het lekken van informatie, tegen malware en virussen. KNOX is compatible met gangbare IT-infrastructuren zoals MDM, VPN en directory services.Knox ondersteunt meer dan 500 policies en zijn er meer dan 1000 API's beschikbaar voor developers van MDM-applicaties. Tot de grootste leveranciers van MDM-oplossingen behoren onder meer AirWatch, MobileIron, Citrix, SAP, Good Technology en Fiberlink. Een licentie kost 2,88 euro per dag per device/user, exclusief BTW of 34,56 per jaar.

Dit jaar introduceerde Samsung een verbeterde versie van Knox, opnieuw tijdens het MWC. Knox 2.0 biedt een aantal verbeteringen in de beveiligingselementen die het platform rijk is, waaronder TrustZone-Protected Certificate Management, Knox Key Store, real-time beveiliging voor system integrity, TrustZone-protected ODE, two-factor biometrische authenticatie en enhanced generic framework. Naast nieuwe features in Knox kondigde Samsung nieuwe cloud-gebaseerde dienstverlening aan, te weten Knox EMM en Knox Marketplace, dat zich met name richt op het reseller-kanaal.

Kansen en uitdagingen

Ironisch genoeg lijkt Samsung met Knox te kunnen profiteren van de veiligheidsdiscussie rondom Android, waarvan de smartphones van het Zuid-Koreaanse bedrijf de grootste drager wereldwijd zijn. Die uitgangspositie is gunstig, maar de vraag is vooralsnog of IT-afdelingen Knox zullen omarmen als beveiliger van bedrijfskrirische informatie.

Samsung heeft wel enkele belangrijke wapenfeiten. Het is de grootste leverancier van smartphones wereldwijd en is dat ook binnen het Android-segment. Het heeft naast mobiele apparaten meerdere productgroepen die zich richten op de zakelijke markt zoals printers en apparaten die specifiek mikken op verticals zoals healthcare en education. Verder beschikt het over een uitgebreid partnernetwerk en voldoende financiële middelen om snel stappen te kunnen maken en meer bewustzijn omtrent mobile security te creëren.

Samsung behaalde in het vierde kwartaal van 2013 een omzet van 59,28 biljoen Koreaanse won (40,3 miljard) euro, met een nettowinst van 7,3 biljoen Koreaanse won (4,97 miljard euro).

Momenteel heeft Samsung weinig te vrezen van concurrenten als BlackBerry en Microsoft, die met hun platformen qua marktaandeel op ruimte afstand staan van Android terwijl Apple juist meer inspanningen levert om zijn iPhones en iPads verder de zakelijke markt op te pushen. Volgens Apple ondersteunt 97 procent van de bedrijven in de Fortune 500 de iPhone terwijl de iPad 90 procent van alle tablet-activaties in het enterprise-segment voor zijn rekening neemt. Daarnaast is iOS7 FIPS-gecertficeerd waardoor het kan worden gebruikt in Amerikaanse overheidsnetwerken.

Maar Samsung is primair hardwaremaker en mikt sinds kort op (zakelijke) software en services. Het begeeft zich niet in een green field market zoals Microsoft in de jaren '90 in de vaste omgeving. Daarnaast groei het aanbod van 3rd party applications waarvan de meesten een multiplatform-benadering hanteren terwijl Knox alleen op Galaxy-devices van Samsung werken waarmee het een groot aantal Android-toestellen uitsluit.

Kortom, genoeg kansen en uitdagingen. 
tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe