0
Mobiel

Verzekeringen, een logische stap voor een mobiele operator

donderdag 29 juni 2017 | 14:08 CET | Marktcommentaren

Hoewel de diensten in vorm en uitvoering van elkaar verschillen stapten Vodafone Nederland en Vodafone Duitsland deze week allebei in een traject van autoverzekeringen. Voor beide een vreemde stap, zo lijkt het op het eerste gezicht. Het is echter logisch en ze zijn niet de eerste.

Vodafone Nederland gaat, in samenwerking met Nationale Nederlanden, experimenteren met een prepaid autoverzekering. De twee bedrijven hebben samen Bundelz gelanceerd, een prepaid verzekeringsbundel voor 1000 kilometer en geen maandelijkse premie. Een 'slimme stekker' van Vodafone houdt de gereden kilometers bij. Als de limiet in zicht is, ontvangt de verzekerde een bericht en wordt de bundel automatisch verlengd. Tot juli 2018 wordt Bundelz getest en kunnen geïnteresseerden zich via de website van Bundelz opgeven om deel te nemen aan de proefperiode. Als de proef succesvol is, brengt Nationale-Nederlanden Bundelz medio 2018 op de markt.

Vodafone Duitsland bracht een telematics dienst uit voor autoverzekeraars. Deze kunnen met behulp van de technologie het gedrag van chauffeurs monitoren. Sensoren in de smartphone van de klant nemen het rijgedrag waar en slaan het op in de app. In een centrale server wordt de data geanalyseerd en weergegeven in scores. Deze worden gedeeld met de verzekeringsmaatschappij en met de bestuurder. De laatste kan bij goed rijgedrag korting krijgen op de verzekeringspremie.

De aankondigingen van beide bedrijven hebben wel wat weg van de schoenmaker die zich met andere zaken dan zijn leest bezighoudt. Maar het gaat hier om consumentendiensten in de markt van de connected car en die markt is de afgelopen jaren aan het groeien. Een logische stap voor mobiele operators.

Sterker, de Vodafone-dochters waren niet de eerste. 

  • In december vorig jaar lanceerde T-Mobile in Tsjechië het Smart Car product. Dit is een apparaatje, voorzien van Sim-kaart, dat in de auto wordt geïnstalleerd en gegevens over rijstijl, veiligheid, defecten, statistieken, etc., direct naar de smartphone van de eigenaar stuurt. Bij de introductie gaf moederbedrijf Deutsche Telekom aan dat de Smart Car dienst ook bij andere T-Mobile onderdelen geïntroduceerd zal worden.
  • De Russische mobiele operator MTS brengt sinds april autoverzekeringen op de markt. Ook daar monitort de operator het autogebruik en kan de bestuurder korting krijgen bij het gewenste rijgedrag, en inzage in de statistieken via de mobiele telefoon.
  • In het Verenigd Koninkrijk is O2 sinds begin dit jaar actief met autoverzekeringen. O2 Drive, gericht op jongeren die net hun rijbewijs hebben, bestaat uit een polis en een app die de bestuurder voorziet van informatie, tips en inzage in autostatistieken. De Box on Board verzorgt de informatieoverdracht, die ook hier weer kan leiden tot korting op de premie.

Op de Nederlandse markt is Vodafone de eerste die de autoverzekering aanbiedt, hoewel de prepaid versie een andere invalshoek heeft dan de diensten in andere landen. Vodafone Nederland houdt bijvoorbeeld (nog) geen rekening met het rijgedrag. Bundelz is een experiment en de bijbehorende app is nog in ontwikkeling.

De verzekeringsbranche houdt echter al langer rekening met de entree van ‘branchevreemde’ bedrijven. Nu IoT en M2M vaart beginnen te maken, zijn operators goed geëquipeerde bedrijven om zich hierin te mengen. De stap van Vodafone Nederland past bovendien goed in de trend waarin telecombedrijven samenwerkingen opzoeken om gezamenlijk IoT in de markt te zetten. Het ligt voor de hand dat ook aanbieders van ziektekosten- (ehealth), inboedel- (smart home-apparaten) en andere verzekeringen het contact met operators gaan zoeken.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe