0
Breedband

Tele2 licht IoT-strategie toe: met partners inspelen op kansen

vrijdag 30 september 2016 | 13:27 CET | Achtergronden
Met de uitrol van IoT-netwerken in Nederland wordt de basis gelegd voor diensten en oplossingen die de komende jaren hun intrede gaan doen in tal van sectoren, maar ook in het Nederlandse huishouden. We stevenen af op een connected society waarin ook mobiele aanbieders graag een rol willen vervullen. De plannen van KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 Group zijn bekend, en nu bracht Tele2 zijn strategie voor het Internet of Things naar voren tijdens een speciaal event in Nederland, Tele2 IoT Talks. 

Sinds vorig jaar profileert Tele2 zich steeds vaker als connectivity- en serviceprovider voor het Internet of Things (IoT). In mei deed het Zweedse bedrijf drie aankondigingen op dit gebied. Allereerst de samenwerking met IBM waarmee Tele2 organisaties helpt IoT-toepassingen te implementeren en businessmodellen helpt te ontwikkelen. Dit wordt gedaan middels een door Tele2 en IBM ontwikkelde ‘IoT Starter Kit’, een pakket waarmee bedrijven eenvoudig IoT-projecten kunnen opstarten.

"Vaak is de waarde van IoT voor de business niet zichtbaar", sprak Nicola Villa, IBM European IoT Leader, in Utrecht tijdens de Tele2 IoT Talks 2016 "Het merendeel van de bedrijven bevindt zich nog in de eerste fase van hun strategische planning. We moeten ons realiseren dat IoT het businessmodel compleet veranderd, maar nu is zijn de modellen en use cases vaak nog te onduidelijk."

Deze maand stapte Tele2 in een soortgelijke samenwerking met Microsoft en sensorfabrikant Libelium. Samen bieden de partijen een IoT "plug & play" developer start kit, met daarin Libelium-hardware, het Microsoft Azure IoT Platform en connectiviteit van Tele2. Deze week verlengde Tele2 zijn samenwerking met CSL om in Europa gezamenlijk connectivity te leveren voor IoT/M2M devices. Het doel is om klanten te helpen bij de overstap van analoog naar digitaal. Volgens CSL CEO Phil Hollett moeten in Europa zo'n 13 miljoen systemen, waarvan een miljoen in Nederland, deze transitie maken. 

Verder sloot Tele2 afgelopen zomer een overeenkomst met de 1-Fleet Alliance, een Europese groep die bedrijven vertegenwoordigd binnen de Telematics-sector. Onder de voorwaarden van het contract zal Tele2 de komende drie jaar naar verwachting zo’n 150.000 simkaarten leveren aan de leden van de alliantie. 1-Fleet Alliance kan bogen op meer dan 24.000 klanten en 403.000 operationele tracking units. Ook Nederland is binnen de 1-Fleet Alliance vertegenwoordigd via Telematics Service Provider (TSP) INmatix.

Kinnevik: meer, sneller innovatie nodig

En om zijn IoT-strategie verder kracht bij te zetten, kocht Tele2 vorige maand het Zweedse bedrijf Kombridge. Sinds 2010 biedt Kombridge producten voor het Internet of Things waaronder security, connected device management en applicatiemanagement.Tele2 wil op IoT-gebied niet alleen groeien via acquisities, maar ook organisch. 

Anders Borg, bestuurslid bij Tele2-aandeelhouder Kinnevik, riep op tot meer innovatie om IoT beter tot wasdom te laten komen. "Het tempo van technologische veranderingen zal alleen maar hoger komen te liggen. Innovatie komt nu met name voort uit kleine bedrijven, start-ups met oog voor wat speelt. We moeten leren op een andere manier tegen het ondernemerschap aan te kijken. Europa bijvoorbeeld kent relatief weinig unicorns, start-ups met een waardering van meer dan een miljard dollar. Om meer van zulke bedrijven in Europa te krijgen, moet goed worden gekeken naar het belastingklimaat en regulering. Verder moet er meer kapitaal voor innovatieve start-ups beschikbaar komen, net zoals in de VS"

Kinnevik is tevens grootaandeelhouder van online kledingbedrijf Zalando en de mobiele operator Millicom. Volgens Borg maken beide ondernemingen inmiddels 'goed gebruik' van de mogelijkheden die IoT kan bieden. In Duitsland bijvoorbeeld werkt Zalando op dit gebied samen met Deutsche Telekom

Belangrijke rol voor partners

Tele2 ziet voor het Internet of Things een belangrijke rol weggelegd als antwoord op maatschappelijke thema’s zoals overbevolking en de druk op natuurlijke bronnen. Maar technologie alleen lost niet alles op, het draait vooral om de strategie eromheen, zegt Rami Avidan. MD Tele2 IoT en voormalig CEO van Wyless Group, de IoT-specialist die in maart van dit jaar werd ingelijfd door Kore Wireless. 

"IoT moet op bestuursniveau worden besloten. Een belangrijke reden waarom bedrijven niet in IoT investeren, is een gebrek aan strategie. De weg naar IoT is een lange en complexe route, maar iemand moet het voortouw nemen. IoT vereist een investering voor de lange termijn, schaalbaarheid en flexibiliteit."

Tele2 treedt binnen deze markt op als netwerkpartner en werkt voor oplossingen samen met partners. Het bedrijf kiest voor een horizontale benadering aangezien IoT ‘werkt’ binnen welk marktsegment of welke sector dan ook. Partners geven invulling aan de wensen en behoeften van sectorspecifieke vraagstukken. "Partners verkorten de time-to-market, verminderen de complexiteit en bieden een betere quality of service", onderstreept Avidan.

Cisco Jasper, het IoT-onderdeel van Cisco na de overname van Jasper Wireless begin dit jaar, is sinds 2013 IoT-partner van Tele2. Jasper Wireless ontwikkelde onder andere een softwareplatform dat met internet verbonden devices en sensoren monitort en data verwerkt. 

Cisco Jasper werd in Utrecht vertegenwoordigd door Chief Marketing Officer & SVP Operations Martyn Etherington. "IoT zorgt ervoor dat bedrijven hun business transformeren van producten naar connected services. Het zal gaan over business outcomes zoals een hogere productiviteit, lagere kosten en een betere klantervaring."

IoT voor iedereen voelbaar

"IoT is nu onderdeel van de strategie van de Tele2 Group", zegt ook Barry Wissink, bij Tele2 Nederland managing director B2B. "IoT verandert de manier waarop wij leven en Tele2 heeft een zeer sterke footprint in connectivity. Wij willen samen met onze partners inspelen op de kansen en mogelijkheden die IoT biedt." 

De Europese markt voor IoT zal in 2025 zo'n 80 miljard euro bedragen, schreef AT Kearney in een rapport die begin dit jaar verscheen. Volgens het onderzoeksbureau zullen alle sectoren de gevolgen van de digitalisering ondervinden. De grootste impact zal zijn op de sectoren hospitality, health, smart home en de industriële sector.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe