0
Algemeen

Orange Bank: fintech als nieuw element in de differentiatie

donderdag 2 november 2017 | 17:02 CET | Marktcommentaren

Orange FR lanceert Orange Bank, een volledig mobiele applicatie. Orange Bank biedt een rekening met bankpas en diverse bankdiensten, zoals saldo check en betalen. Daarbij is er een virtuele adviseur, gebaseerd op de Watson AI-software van IBM. Orange Bank kan een belangrijke pijler worden onder de onderneming.

De lancering gaat terug naar de overname van Groupama (65%) in april 2016. De Orange Bank zou eerst begin 2017 het licht zien. Een jaar later maakte Orange zijn plannen bekend, met als belangrijk element de prijs. Bankieren bij Orange Bank is gratis, mits men minimaal drie transacties per maand doet. Anders is er een maandfee van 5 euro. Trials bij het eigen personeel verliepen aanvankelijk niet naar tevredenheid, waardoor de lancering werd uitgesteld tot 2 november.

Er zijn twee doelstellingen geformuleerd: een omzetbijdrage van financiële diensten (ook mobile payments in andere landen) in 2018 van 400 miljoen euro en op termijn van 10 jaar twee miljoen leden voor de Orange Bank.

In de Orange Bank komen een paar belangrijke elementen samen.

  • AI. Kunsuitmatige intelligentie kan op diverse niveaus ingezet worden. Bij de Orange Bank kan de ondersteuning hiervan profiteren, ook al is een deel van het personeel speciaal opgeleid.
  • Fintech. Orange laat zien dat een bankvergunning in combinatie met fintech tot innovatie kan leiden.
  • Differentiatie. De telecomsector zoekt naarstig naar het onderscheid. Een bank is zeker onderscheidend.

Differentiatie

Internetsnelheid, convergentie, content en handsets zijn bekende elementen in de differentiatie, maar voor een deel uitgespeeld (snelheid, convergentie), duur (content) of bemoeilijkt door regulering (handsets i.v.m. de Wft). Een ruimere interpretatie van net neutraliteit maakt zero-rating mogelijk (zoals de Passes van Vodafone) en daarnaast is het bundelen van niet-telecomdiensten een mogelijkheid.

We hebben de afgelopen tijd diverse niet-telecomdiensten hun intrede zien maken in de sector. Orange PL en NLE doen het met energie, Altice USA met smart home apparatuur van Nest, Vodafone met verzekeringen, Comcast met zonnepanelen. De rode draad is recurring revenues. Fijn voor de operator (terugkerende inkomsten) en het zet een leverage op de billingmachine.

Hapt de consument?

Naast de consolidatie van de portefeuille (Afrika, Midden-Oosten) en de oprichting van een contentdvisie betekent de bank de belangrijkste wending in de strategie. De dienstverlening zal nog worden uitgebreid met leningen en hypotheken, wat het verdienmodel zal verstevigen. Vooralsnog immers verdient de bank alleen geld aan inactieve leden, die 5 euro per maand moeten betalen waarin minder dan drie transacties worden gedaan. Ook geografische expansie zal van de bank een steeds belangrijker bedrijfsonderdeel maken.

De tijd moet leren of de consument met zijn bankzaken naar zijn telecomprovider wenst te gaan.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe