0
Mobiel

"Alleen minuten verkopen werkt niet meer"

woensdag 15 juni 2011 | 13:33 CET | Nieuws

Mobiel NL 2011 - De opkomst van de smartphone heeft het business model van de operator nu al veranderd. Tijdens het congres Mobiel 2011 lichtte Ed Achterberg de trends in de mobiele markt toe. Allereerst is duidelijk dat de Nederlandse smartphonemarkt vorm krijgt. De penetratie van smartphones stijgt snel voorbij de 40 procent en bij een merk als Hi is dat nog hoger. Het verzadigingspunt is ook niet in zicht, want Android-modellen aan de onderkant van de markt verdringen de featurephone. Waarschijnlijk blijven er vier ecosystemen de dienst uitmaken: Apple, BlackBerry, Android en Windows Phone. Voor Android-merken levert dat al de vraag op: hoe kan je je onderscheiden.

De omzet in Nederland blijft stabiel op zo'n zes miljard euro per jaar, maar de opbouw verandert. Eigen onderzoek van Telecompaper en De Laagste Rekening laat zien dat het aantal sms'jes en belminuten in 2010 gepiekt heeft. Het aantal belminuten is sinds 2009 met 20 procent gedaald, waardoor men ook veel minder buiten de bundel belt. Messaging via apps vervangt niet alleen de sms, maar ook het korte gesprek.

De helft van de smartphonebezitters heeft de Facebook-app, Hyves is een goede tweede met meer dan 40 procent. De messaging-dienst Whatsapp zit echter op 40 procent en groeit zeer snel. Whatsapp is geliefd, blijkt ook uit het Telecompaper Consumer Panel. Het is een boeiende, kansrijke markt, zo is samen te vatten. Voor mobiele operators is er genoeg omzet te bereiken. Maar: als je businessmodel is om minuten en sms'jes te verkopen, dan ben je over een paar jaar verdwenen, stelt Telecompaper.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe