0
Algemeen

AP beoordeelt noodwet telecomdata op waarborgen privacy

woensdag 3 juni 2020 | 07:59 CET | Nieuws
Schrijf je nu alvast in voor het gratis webinar over de Multibandveiling 2020. En hoor snel na de veiling wie hoeveel waarvoor betaalde en wat we nu kunnen verwachten. Meld je hier aan!

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zal het nieuwe wetsvoorstel voor een noodwet, waarmee telecomdata gebruikt kan worden voor het monitoren van de uitbraak van het coronavirus, bestuderen en beoordelen of de privacy goed is gewaarborgd. Volgens de AP is de inzet van telecomdata is in de huidige wetgeving niet toegestaan. Bij een wetswijziging moet de privacy volgens de AP daarom wel heel goed gewaarborgd zijn. Het gaat namelijk om zeer gevoelige informatie: namelijk wie waar is, dag en nacht. Dit gaat volgens de AP om de privacy van álle Nederlanders, en deelname is niet vrijwillig.

Of gebruikers een smartphone hebben of een oude gsm van 20 jaar terug: iedereen doet mee, Nederlanders kunnen volgens de AP niet weigeren. het is niet mogelijk om ergens een schakelaartje om te zetten of weigeren een app te installeren. Daarom is extra zorgvuldigheid geboden, zo stelt de AP.

Strenge kaders

De effectiviteit van de inzet van telecomdata moet in verhouding staan tot de inbreuk op de privacy. Het moet duidelijk zijn waarom alternatieven die minder ingrijpend zijn dan het delen van telecomdata, niet volstaan om het virus te bestrijden. Daarnaast keek de AP onder meer naar de vraag of de wetswijziging voldoet aan de kaders over privacy die binnen de Europese Unie zijn afgesproken.

Herleidbaar

De kans op herleidbaarheid van de gegevens tot (groepen van) individuele personen is aanwezig. Daarom vindt de AP dat de gegevens niet als anonieme gegevens kunnen worden beschouwd. Zeker wanneer de gegevens in handen vallen van partijen die zelf beschikken over grote hoeveelheden locatiedata, ligt herleidbaarheid al snel op de loer. Maar ook andere partijen zouden met beschikbare databronnen en enige rekenkracht de telecomdata kunnen herleiden naar individuele personen. Mede hierom zijn de telecomgegevens veel waard. En zullen er veel partijen zijn die de gegevens willen bemachtigen. Om die reden is het heel belangrijk dat het gebruik van telecomdata aan zeer strikte voorwaarden is onderworpen. De waarborgen die nu in het wetsvoorstel staan, zal de AP daarom eerst goed moeten bestuderen.



tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Algemeen
Bedrijven: Autoriteit Persoonsgegevens
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe
Dit artikel is onderdeel van dossier(s)

Covid-19


Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Het internationale wel en wee van de corona-app

Published 03 jul 2020 09:03 CET | Europa
Met een coronadashboard en een corona-app als digitale ondersteuning wil de Nederlandse overheid nog deze zomer klaar zijn om een ...

AP wijst noodwet telecomdata voor Covid af

Published 03 jul 2020 07:16 CET | Nederland
De Autoriteit Persoonsgegevens wijst het kabinetsplan af om gegevens van mobiele telefoons te verzamelen voor de bestrijding van ...

Providers hebben zorgen over verzameling telecomdata

Published 24 jun 2020 08:53 CET | Nederland
Nederlandse telecomproviders hebben zorgen over de uitvoering van de noodwet waarmee telecomaanbieders verplaatsingsdata uit ...

CBS gebruikte eerder al telecomdata voor onderzoeken - NRC

Published 10 jun 2020 11:46 CET | Nederland
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft al voor de coronacrisis gewerkt met telecomdata voor onderzoeken, meldt het ...

Kabinet dient noodwet in voor Covid-19 en telecomverkeersgegevens

Published 29 mei 2020 15:34 CET | Nederland
Het kabinet wil het via een tijdelijke Noodwet mogelijk maken om te bepalen of gezondheidsmaatregelen vanwege het coronavirus ...

Eerste ontwerpen corona-app gepubliceerd

Published 28 mei 2020 09:10 CET | Nederland
De eerste ontwerpen voor een tracking & tracing app voor corona zijn beschikbaar. De ontwerpen zijn gepubliceerd op ...

Regering werkt aan spoedwet voor corona-app

Published 20 mei 2020 14:38 CET | Nederland
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil met een spoedwet mogelijk maken om telecomgegevens te gebruiken ...

Autoriteit Persoonsgegevens toetst wetsvoorstel delen telecomdata voor indammen coronavirus

Published 20 mei 2020 13:19 CET | Nederland
Het kabinet wil de Telecommunicatiewet wijzigen om het delen van telecomdata in de strijd tegen corona mogelijk te maken. De ...

AP kondigt onderzoek aan naar privacybeleid TikTok

Published 08 mei 2020 12:44 CET | Nederland
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meldt een onderzoek te beginnen naar TikTok, om na te gaan of de privacy gewaarborgd is van ...

AP herhaalt: nieuwe wet nodig voor delen telecomdata tegen corona

Published 07 mei 2020 14:38 CET | Nederland
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft geen goedkeuring gegeven voor het door operators met de overheid delen van telecomdata. ...