0
Breedband

Kabelnoord gaat hele buitengebied Friesland verglazen

woensdag 13 juli 2016 | 13:43 CET | Nieuws
Kabelnoord is van plan om glasvezel te gaan uitrollen in een aantal Friese gemeenten buiten het eigen verzorgingsgebied. De provincie en diverse gemeenten hebben in dat kader het voornemen om aandelen in Kabelnoord te kopen, zoals op dit moment de vijf Kabelnoord-gemeenten aandeelhouder zijn. 

De verwachting is dat voorjaar 2017 de schep in de grond kan. Eind 2019 moet 95 procent van de witte gebieden over snel internet beschikken. Het gaat om bijna 25.000 potentiële aansluitingen. De komende twee maanden werken provincie, Kabelnoord en de gemeenten de aanpak met de aandelenparticipatie uit. In september legt het college van Gedeputeerde Staten dit voor aan Provinciale Staten. Ook de gemeenteraden van de huidige aandeelhouders van Kabelnoord spreken zich dan uit over het plan. 

De afgelopen maanden zocht de provincie Friesland met een aantal gemeenten naar de beste manier om de buitengebieden van snel internet te kunnen voorzien. Na verkenning kwam een samenwerking met Kabelnoord als beste naar voren, zegt de provincie. Kabelnoord sloot in Noordoost Friesland al 16.000 percelen aan op glasvezel. In dat gebied, te weten de gemeenten Kollumerland, Dantumadiel, Dongeradeel, Ameland en Schiermonnikoog, krijgen alle percelen de beschikking over glasvezel. 

De gemeenten die bij de huidige provincieplannen zijn aangesloten zijn Heerenveen, Smallingerland, Leeuwarden, Súdwest-Fryslân, Ooststellingwerf, Opsterland, Weststellingwerf, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Ook andere gemeenten krijgen de mogelijkheid om te participeren. Op deze manier worden provincie en gemeenten mede eigenaar van Kabelnoord. Door extra kapitaal van deze nieuwe aandeelhouders kan Kabelnoord de aanleg financieren. Naar schatting is hier 70 miljoen euro mee gemoeid.  

Volgens gedeputeerde Sietske Poepjes kan de provincie op deze manier marktconform in de zogenaamde witte gebieden investeren. Voor de duurste vijf procent van het witte gebied zoekt de provincie naar maatwerkoplossingen. Dit zijn de adressen die niet meegenomen kunnen worden in deze uitrol. Een plan van aanpak hiervoor volgt later dit jaar. 

De inwoners van wit gebied betalen straks 15 euro per maand voor de extra aanlegkosten. Deze aansluitbijdrage komt bovenop de kosten van een abonnement voor internet, televisie en bellen. Zij krijgen de keuze uit verschillende providers.

Een globaal overzicht van de te nemen stappen binnen het project: 
  • Eind september 2016: de colleges van de aandeelhoudende gemeenten van Kabelnoord en Provinciale Staten nemen een definitief besluit 
  • Oktober - december 2016: aanbesteding en selectie van een aannemer
  • Oktober 2016: bekendmaking van postcodes die geselecteerd zijn voor aanleg
  • December 2016: bepalen eerste scope (eerste aanleggebied)
  • Januari 2017: vraagbundeling eerste scope (minimaal 60% inwoners scope dient akkoord te geven)
  • Voorjaar 2017: start aanleg


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieƫn:
Landen:
::: voeg een reactie toe