0
Breedband

Friesland gunt glasvezelproject alsnog aan Kabelnoord

woensdag 4 oktober 2017 | 09:33 CET | Nieuws

De provincie Friesland heeft de tender voor de aanleg van glasvezel naar ongeveer 20.000 percelen in het buitengebied voorlopig gegund aan Kabelnoord. Dat maakt Kabelnoord bekend. Na een beoordelingstraject heeft de provincie besloten een achtergestelde marktconforme lening aan Kabelnoord te verstrekken. Hiermee kan Kabelnoord zijn plan uitvoeren dat al ruim een jaar geleden ontstond en dus glasvezel uitrollen in grote delen van de provincie. 

In juni, bij de presentatie van de jaarcijfers van 2016, gaf Kabelnoord aan dat het wil doorgaan met aanleg van glasvezel, waar en wanneer mogelijk ook elders in de provincie. Het bedrijf is enkele jaren geleden gestart met de verglazing van het eigen kabelnetwerk in zijn verzorgingsgebied. Dit project loopt ten einde. 

35 Miljoen euro aan achtergestelde lening 

Met de achtergestelde lening van 35 miljoen euro die Kabelnoord ontvangt, gaat zij zorgen voor de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van de provincie. Aan de subsidieverlening is de opschortende voorwaarde gekoppeld dat Kabelnoord en de provincie Friesland een leningsovereenkomst afsluiten. Daarnaast moet er een financieringsovereenkomst met een bank afgesloten worden.

De komende weken werken Friesland en Kabelnoord de leningsovereenkomst uit. Om na de definitieve gunning zo snel mogelijk van start te kunnen richt Kabelnoord zich alvast op de financieringsaanvragen bij banken.  

Voorwaarde is dat Kabelnoord binnen een half jaar start met de werkzaamheden. Binnen drie jaar moet minimaal 90 procent van de adressen in de Friese buitengebieden beschikken over snel internet. De verwachting is dat de procedure in het voorjaar van 2018 is afgerond. Dan wordt de voorlopige aanlegplanning bekend gemaakt.  

Stapsgewijze aanpak 

Omdat Kabelnoord niet overal tegelijk kan starten met de aanleg van glasvezel, zal het buitengebied van Friesland worden opgedeeld in meerdere kleine gebieden. Voordat de aanleg van glasvezel van start gaat, worden alle betrokkenen persoonlijk geïnformeerd en kunnen bewoners van het buitengebied zich aanmelden voor een aansluiting. 

Het gaat om ongeveer 20.000 potentiële aansluitingen. Voor de duurste vijf procent aansluitingen zoekt de provincie naar maatwerkoplossingen. Dit zijn de adressen die niet meegenomen kunnen worden in deze uitrol. Een aanpak hiervoor volgt, voordat Kabelnoord start met het aanleggen van het netwerk. 

Daarnaast zijn er in Friesland nog een aantal ‘grijze gebieden’. In deze gebieden is een beperkt aanbod van snel internet. Omdat het nog onvoldoende duidelijk is waarom deze gebieden niet aangesloten worden door de gevestigde marktpartijen, organiseert de provincie een marktconsultatie, zo laat de provincie weten. Op basis daarvan wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn om ook deze adressen te voorzien van snel internet.

Provincie en Kabelnoord al langer in gesprek 

In juli 2016 werd een samenwerking in het kader van de buitengebieden tussen Kabelnoord en de provincie voor het eerst kenbaar gemaakt. De provincie Friesland had met Kabelnoord overleg gevoerd voor de uitrol van breedbandverbindingen buiten het verzorgingsgebied van het kabelbedrijf. De provincie en diverse gemeenten hadden in dat kader het voornemen om aandelen in Kabelnoord te kopen, zoals de vijf Kabelnoord-gemeenten aandeelhouder zijn.  

In november van dat jaar werd bekend dat uit controles voor deze participatie bleek dat juridische risico’s op het gebied van aanbestedingsrecht en staatssteun niet uit te sluiten zijn. De provincie Friesland besloot daarop een tender uit te schrijven en met behulp van een achtergestelde lening marktpartijen te laten inschrijven voor de aanleg van glasvezel. Marktpartijen konden in de periode van 18 juli tot 21 augustus 2017 een subsidieaanvraag indienen. Alsnog blijkt nu Kabelnoord de aangewezen partij voor deze opdracht.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe