0
Breedband

Friesland laat plan-Kabelnoord varen, schrijft tender uit

donderdag 24 november 2016 | 13:29 CET | Nieuws
Update: 24 november 2016 | 16:03 CET
De provincie Friesland wil met een (achtergestelde) lening aan een marktpartij verder met de aanleg van glasvezel. Marktpartijen kunnen zich hiervoor inschrijven via een tender. Daarmee is het plan voor samenwerking met Kabelnoord van de baan, zo bevestigd Kabelnoord. De gesprekken zijn beëindigd.

De provincie geeft aan dat het de aanbesteding bij Kabelnoord niet kon doorzetten vanwege juridische onvolkomenheden. De bedoeling was dat Kabelnoord de witte gebieden in Friesland van breedbandinternet zou gaan voorzien. Als onderdeel van de gesprekken deed de provincie uitgebreide controles op de juridische risico’s van deze participatie. Hieruit bleek dat risico’s op het gebied van aanbestedingsrecht en staatssteun niet uit te sluiten zijn. 

Vanwege deze conclusies kijkt de provincie nu weer naar eerder uitgewerkte alternatieven. Het aangaan van een publiek-private samenwerking en de oprichting van een eigen netwerkbedrijf kwamen hierbij aan de orde. Daarnaast keek de provincie naar een marktconforme lening met een aanbesteding. Ook nam de provincie het openstellen of aanpassen van het Breedbandfonds mee in de afweging.

In de nieuwe aanpak stelt de provincie een marktconforme lening beschikbaar en zet deze via een tender in de markt. Uit het onderzoek bleek dat alle alternatieven praktisch en juridisch mogelijk zijn. De provincie is van mening dat deze aanpak de snelste start mogelijk maakt en aansluit bij de behoefte uit de markt. Marktpartijen hebben zich al gemeld, zo laat de gedeputeerde Poepjes weten.

Begin 2017 komt er een definitief voorstel voor de nieuwe aanpak in Provinciale Staten. In mei kan de tender open worden gesteld. Vervolgens selecteert de provincie een marktpartij. De verwachting is dat deze partij in het najaar van 2017 kan starten met de aanleg van glasvezel.

Eerder deze week bleek dat onder andere de coöperatieve Vereniging Fryslân Ring en een aantal coöperaties uit Zuid-Friesland graag willen gaan starten zodra de samenwerking met Kabelnoord beëindigd zou worden.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe