0
Breedband

Licht is kansrijk alternatief voor WiFi - Agentschap Telecom

woensdag 7 februari 2018 | 11:05 CET | Nieuws

Breedband via licht kan een belangrijk alternatief worden voor WiFi, denkt het Agentschap Telecom. Onder de verzamelnaam Optische draadloze communicatie werkt de chipindustrie aan manieren om data te versturen via speciale led-lampen (Visible Light Communication, ook wel LiFi genoemd). LiFi gebruikt daarvoor zichtbaar licht uit led-lampen voor het downstream communicatiekanaal en infrarood voor upstream. Er zijn al commerciële producten die tot circa 50 Mbit/s per toegangspunt leveren. De led-lampen kunnen overal worden toegepast. Het aantal ontvangers is nog schaars, maar er zijn wel speciale USB-dongles die in een laptop of pc kunnen worden gebruikt. 

De andere optie is infrarood. Speciale antennes sturen dan een gerichte bundel naar een geschikte ontvanger. In het laboratorium worden daarmee snelheden gehaald die tot duizend keer zo hoog zijn als met WiFi, maar er zijn nog geen commerciële toepassingen. 

Onderzoek van AT, TU/e en Stratix

Het Agentschap Telecom, de TU Eindhoven en Stratix hebben een overzicht van de technologie gemaakt in een rapport dat door het AT is gepubliceerd. De toezichthouder wil hiermee een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling en standaardisatie. Dit punt zal Agentschap Telecom onder de aandacht brengen bij de International Telecommunications Union (ITU) waar het onderwerp op de agenda staat.  

De vraag naar gigabit snelheid neemt de komende jaren toe, wordt alom verwacht. Het is maar de vraag of WiFi dat kan leveren, aangezien alleen de (nu al overbelaste) 2,4 GHz band en de 5,0 GHz band beschikbaar zijn. Die capaciteit is dus beperkt, zelfs met het veel snellere 11ax in aantocht kan dat gaan knellen. Er is ook WiFi in de 60 GHz band, maar dat wordt nog maar weinig toegepast. Deze techniek, WiGig, heeft daarnaast als nadeel dat 60 GHz-frequenties worden geblokkeerd door watermoleculen, dus ook al door je hand. Licht heeft heel andere eigenschappen, het bereikt ook via reflectie zijn doel. 

Aanbeveling: breedband via het plafond

De onderzoekers doen ook een aantal aanbevelingen in Nederland. Het combineren van datatransport en het leveren van stroom voor optische draadloze toegangspunten wordt steeds interessanter. Er kunnen nu al praktijkproeven worden opgezet met oplossingen voor goede indoorcommunicatie, stelt het AT. Bouwers moeten bij nieuwbouw van kantoren en woningen al rekening houden met toekomstige vraag naar apparatuur, stelt het AT voor. 

Het is een realistische toepassing om plafondarmaturen te maken waarin led-lampen zitten met een dubbele taak: licht én breedband. Daarvoor is een ethernetkabel handig, die in de meeste gevallen ook geschikt is om de gelijkstroom te leveren waar de lamp op loopt. Daarnaast bestaat er plastic optical fiber (POF). Dit 'plastic glasvezel' is zo buigbaar dat het samen met massief koperen elektriciteitsdraden kan worden getrokken. 

In kantoren met een systeemplafond kan dat nog vrij eenvoudig worden gelegd, maar in woningen zitten alle (stroom-)draden weggewerkt in leidingen en dozen in de muur en plafonds. Dan moet er dus bij de bouw al rekening mee worden gehouden. 

De overheid heeft vorig jaar het Bouwbesluit gewijzigd voor breedband. Kort gezegd komt het erop neer dat de meterkast in nieuwbouwhuizen geschikt moet zijn voor de plaatsing van routers en modems. Daarnaast zijn er al bouwers die smart home oplossingen aanbieden. Daarbij gaat het om meerwerkopties bij nieuwbouw. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieƫn:
Landen:
::: voeg een reactie toe