0
Mobiel

Marvell: veeleisende breedbandgebruiker noopt tot versnelde uitrol WiFi-standaard 11.ax

donderdag 14 december 2017 | 10:01 CET | Achtergronden

Marvell Technology heeft chipsets ontwikkeld voor de volgende generatie Wi-Fi systemen. De IEE standaard 802.11ax is de opvolger van 802.11ac, waarvoor de eerste apparaten de meterkast of huiskamer bereiken. 802.11ax is een doorontwikkeling van de Wifi standaard, met een reeks verbeteringen ten opzichte van 11ac. Met meer antennes en een efficiëntere modulatie belooft industriegroep IEE dat die vier keer zo snel te gaat worden als 11ac, met snelheden tot 4,8 Gbps in de 5,0 GHz band. Over twee jaar is 11ac niet meer goed genoeg, voorspelt Marvell.

Marvell, met hoofdkantoor in Santa Clara in Californië, bestaat sinds 1995. Het ontwikkelt componenten die in andere apparaten gaan, zoals chipsets en ethernetcontrollers. De drie kernactiviteiten zijn storage, connectiviteit en networking. Marvell is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van WiFi en heeft ook een bijdrage geleverd aan de standaardisatie. Telecompaper sprak met Mark Montierth, Vice President and General Manager en Prabhu Lowganathan, Senior Director of Marketing, beiden werkzaam bij de Wireless Connectivity Business Unit van Marvell.

Complete implementatie, geen halve oplossing

Marvell heeft een 802.11ax productfamilie onthuld, Er zijn drie verschillende producten, opgebouwd rondom dezelfde CPU en componenten op de fysieke laag. Montierth benadukt dat OFDMA en MU-MIMO ondersteund worden in zowel de downlink als de uplink en niet alleen bij de downlink. Daarmee wil het bedrijf de eerste complete implementatie leveren, in plaats van een halve oplossing die wat eerder beschikbaar is.

  • Marvell heeft de 88W9068 SoC ontwikkeld voor premium enterprise access points, met 8x8 streams in de 5,0 GHz band om op drukke locaties een groot aantal bezoekers gelijktijdig van WiFi te voorzien. Die gebruikers hebben waarschijnlijk een smartphone met 11ac Wifi, maar het access point is ook in backwards compatible omgevingen een verbetering.
  • De 88W9064 is bedoeld voor kleinere zakelijke access points en high-end consumentenproducten, met 4x4 streams in 2,4 GHz en 5,0 GHz. 
  • De 88W9096S is een versie voor set-top boxen, met 2x4 streams. 

De 88W9064 en 88W9096S beschikken over Bluetooth 5, voor afstandsbedieningen en om het automatisch configureren van apparaten makkelijker te maken.De reference designs en de software worden sinds begin 2017 in kleinere hoeveelheden (‘sampling’) geleverd aan makers van apparatuur. Marvell meldt dat het meerdere contracten heeft gewonnen, maar dat die overeenkomsten nog vertrouwelijk zijn. Op de CES-beurs begin 2018 geeft het bedrijf demonstraties met merken die hun producten in de loop van volgend jaar op de markt zullen brengen.

WiFi eerste levensbehoefte in smartphonetijdperk

WiFi is ooit bij NCR in Nieuwegein ontwikkeld, als oplossing om kassa’s draadloos te kunnen aansluiten op een computer. De ontwikkeling kwam in een stroomversnelling toen Apple het in de Mac ging gebruiken, gevolgd door andere pc-fabrikanten. In het smartphonetijdperk werd Wi-Fi een eerste levensbehoefte. De IEEE standaard 802.11 is uitgegroeid tot een familie, waarvan vier versies het meest gangbaar zijn: zijn: 11b, 11g, 11n en 11ac. Dit zijn de standaarden voor de twee belangrijkste banden, namelijk 2,4 GHz en 5,0 GHz. Er zijn veel meer varianten, zoals lager dan 1 GHz (HaLow) en 60 GHz (WiGig), maar die spelen een beperktere rol.

Met elke nieuwe versie wordt de capaciteit verder opgevoerd. In 11g is OFDM geïntroduceerd, in 11n werd ondersteuning toegevoegd voor meerdere antennes (MIMO). Met meer antennes tegelijk kan ofwel meer snelheid worden gehaald, of hoeven apparaten niet meer te wachten tot ze aan de beurt zijn. 

De standaard 11ax is nog weer sneller. Met een betere modulatie, 1024QAM, kan meer informatie worden verstuurd per Hz aan radiospectrum. Via OFDMA wordt die capaciteit efficiënter gebruikt, door rekening te houden met het type verkeer. Met 8x8 antennes is 4,8 Gbps mogelijk, met 4x4 is dat 2,4 Gbps. Voorganger 802.11ac werkt alleen in de 5,0 GHz band, die meer capaciteit heeft en dus minder congestie. Deze winst is er in allebei de Wi-Fi banden. Elke standaard is compatible met zijn voorgangers. Multi-user MIMO is ook geschikt voor huishoudens waar de WiFi gedeeld wordt door meerdere generaties, zoals een smartphone met 11ac en een ouder apparaat, bijvoorbeeld een spelcomputer, met 11g of 11n.

Bluetooth als aanvulling ingebouwd

Marvell heeft in zijn 11ax familie native ondersteuning ingebouwd voor Bluetooth 5. Die is er voor afstandsbedieningen en andere connected devices. Bluetooth pairing maakt het ook gemakkelijker om apparaten en instellingen automatisch te configureren. De combinatie maakt ook veel exactere locatiebepaling mogelijk. 

Uit het principe van MIMO en beamforming volgt dat een ontvanger zich bevindt in een beperkt gebied. Elke kleinere antenne ‘ziet’ maar een smal stukje van de horizon. Binnen dat gebied is de afstand minder goed te meten, maar Bluetooth vormt daarop een goede aanvulling. Voor bedrijven is nauwkeurige indoor locatiebepaling een interessante toepassing. Zo kunnen ze een werknemer in een distributiecentrum of een klant in een winkelcentrum heel precies laten zien waar een bepaald artikel in de schappen ligt.

Kortere productcycli in consumentenmarkt

De commerciële introductie van 11ax staat voor de deur terwijl de introductie van 11ac nog volop bezig is. In smartphones en andere eindgebruikersapparaten zit sinds een paar jaar 11ac ondersteuning. Moderne Wi-Fi routers voor de consumentenmarkt hebben ook ‘11ac Wave 2’ aan boord, met gigabit snelheid en meerdere antennes zodat je ook satellieten makkelijk kan aansluiten. 

Verreweg de meeste huishoudens gebruiken de modem/set top box/router die wordt geleverd door de aanbieder van vast internet en daar gaat de modernisering veel langzamer. Het Agentschap Telecom heeft in 2014 en in 2017 metingen laten doen naar congestie in de WiFi banden. In de nieuwe meetronde bleek het gebruik van de 5,0 GHz band toegenomen, maar de congestie in de 2,4 GHz band blijft hoog. Het goede nieuws is wel dat veel providers de fallback naar het inefficiënte 11b protocol softwarematig onderdrukken.

Snellere uitrol 11ax door veeleisende gebruiker

Ondersteuning voor 11ac is ook enkele jaren na de introductie nog beperkt. Marvell voorspelt echter dat de uitrol van 11ax veel sneller zal gaan, omdat de markt veranderd is voor de aanbieders van breedband. "Met 11ac kun je over twee jaar echt niet meer vooruit," zegt divisiemanager Mark Montierth daarover. Er is namelijk een nieuw type, veeleisende gebruiker. 4K IPTV, videochat en zeker ook VR/AR stellen hogere capaciteitseisen. 

Lange tijd was de downlink veel belangrijker dan de uplink en de providers bouwden daarom een sterke asymmetrie in de abonnementen. Virtual reality apps willen echter gelijktijdig downloaden en uploaden. Een andere factor is smart home, waardoor het aantal apparaten op het thuisnetwerk groeit tot in de tientallen.

Vijf jaar geleden mocht een router ook nog niks kosten, legt Montierth uit. De router werd  geleverd in een subsidiemodel, de indoor dekking werd niet gegarandeerd en de klantenservice van breedbandaanbieders was niet voorbereid op vragen over andere apparaten, zoals smartphones. Sindsdien hebben aanbieders echter kunnen ervaren dat ze die vragen wél krijgen en dat het leveren van goede WiFi-dekking zorgt voor tevredener klanten die langer blijven en meer diensten afnemen. 

Ook tv kijken verandert, met time shifting en second screening. De houders van de auteursrechten op films en series eisen een waterdichte digitale beveiliging. Met MoCa (Multimedia over Cable) kan dat over coaxbekabeling in huis, maar ook het kijken van van premium video verschuift naar wireless. Om in dat deel van de waardeketen te blijven, moeten de aanbieders van tv en breedband mee gaan met de ontwikkelingen.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe