0
Breedband

Twee derde NL-bedrijven beschikt over vast internet van 30 Mbps of meer

vrijdag 9 februari 2018 | 08:56 CET | Nieuws

Twee derde van de Nederlandse bedrijven met tien of meer werknemers beschikte in 2017 over een internetverbinding van meer dan 30 Mbps. Dat was vijf jaar eerder slechts een derde, aldus het CBS. Een grote meerderheid van de bedrijven (89%) stelt tevreden te zijn over de snelheid van hun internetverbinding. Bedrijven in sectoren zoals telecom en media hebben gemiddeld de snelste internetverbindingen. 

Het aandeel van bedrijven met een snelle vaste internetverbinding van minimaal 30 Mbps steeg tussen 2012 en 2017 van 36 naar 67 procent. Vooral het aandeel van bedrijven met een internetverbinding van 100 Mbps of meer groeide hard: van 8 naar 28 procent. Dit zal ook te maken hebben met de toenemende verglazing van bedrijventerreinen. Daarnaast hebben zowel aanbieders van coax (onder meer VodafoneZiggo) als koper (KPN) hun netwerken opgewaardeerd om snelheden tot boven de 200 Mbps te leveren. 

Het aandeel bedrijven met een langzame verbinding (minder dan 10 Mbps nam in dezelfde periode af van 32 naar 13 procent. Het zal hierbij voor een groot deel gaan om bedrijven in buitengebieden. Onder meer KPN werkt hier nu aan het opwaarderen van de internetverbinding door de capaciteit van vaste en mobiele netwerken te bundelen.

TMT-bedrijven vaakst snel internet

Het zijn vooral de bedrijven in de sectoren telecommunicatie, uitgeverijen, film en radio en de IT-dienstverlening die het vaakst beschikken over een snelle internetverbinding. In deze bedrijfstakken hadden vorig jaar negen op de tien bedrijven een verbinding van 30 Mbps of meer. Telecombedrijven – over het algemeen ook de leveranciers van internetverbindingen aan andere bedrijven - hadden in 71 procent van de gevallen zelfs een internetverbinding van minimaal 100 Mbps.  

In de textielindustrie en restaurants en cafés is het aandeel snelle internetverbindingen het laagst. In deze bedrijfstakken had net iets meer dan de helft van de bedrijven (52 procent) een internetverbinding van 30 Mbps of meer.

Meeste bedrijven tevreden over snelheid

89 procent van de bedrijven gaf vorig jaar aan dat de snelheid van hun internetverbinding volstond voor de bedrijfsactiviteiten. Een internetsnelheid van 2 tot 10 Mbps was voldoende voor twee derde van de bedrijven met een dergelijkeverbinding, een snelheid boven de 100 Mbpss voldeed zelfs voor 95 procent. 

Ook in bedrijfstakken waar het aandeel bedrijven met een internetverbinding van 30 Mbps of meer vrij laag is (zoals de voornoemde de textielindustrie, horeca en ook de bouwnijverheid) gaf de overgrote meerderheid aan dat de internetsnelheid voldoende was. Hoewel de bedrijven in de transportmiddelenindustrie met hun internetsnelheden niet het langzaamst zijn, gaven zij met 83 procent het minst vaak aan dat deze snelheden voldoende zijn.

NL in kopgroep EU

Nederland behoort in de EU tot de kopgroep van landen met bedrijven die beschikking hebben over snel internet van ten minste 30 Mbps, met een derde plaats. Als gekeken wordt naar het aandeel bedrijven met een internetsnelheid van 100 Mbps, moet Nederland meer landen voor laten gaan, waaronder Portugal en Litouwen. De mate waarin de bedrijven in de EU aangaven dat de internetsnelheid van hun bedrijf volstond, varieerde in 2017 van 73 procent in Duitsland tot 95 procent in Bulgarije.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe