0
Mobiel

Peraso werkt aan groeiend ecosysteem voor WiGig Certified

vrijdag 31 maart 2017 | 12:50 CET | Achtergronden
Het WiFi-ecosysteem wordt uitgebreid met WiGig of 802.11ad. Dat breidt WiFi uit met een signaal in 60 GHz spectrum. De eerste apparaten zijn al commercieel verkrijgbaar, de grotere beschikbaarheid volgt in de loop van 2017. De toevoeging van nieuw spectrum levert veel capaciteit op, noodzakelijk voor een aantal veeleisende use cases. Een inherent nadeel aan 60 GHz is dat het signaal niet ver doordringt. 

Peraso Technologies uit Toronto, maker van chipsets en modems, is een van de oprichters van de WiGig Alliance. Op het Mobile World Congress in Barcelona gaf Peraso’s SVP product development Brad Lynch een toelichting op de ontwikkeling, die wordt gedreven door snelheid en capaciteit. 

WiFi in de bestaande 2,4 GHz en 5,0 GHz banden loopt steeds vaker tegen de grenzen aan. De beschikbare kanalen zijn relatief smal en dat beperkt de maximale snelheid. Met geavanceerdere (MIMO) antennes is dat maar gedeeltelijk te verhelpen. Bovendien neemt het aantal verbonden apparaten almaar toe, wat kan leiden tot congestie. 

In de 60 GHz band spelen die problemen niet. Er is veel spectrum beschikbaar, in brede kanalen per apparaat. Het probleem van congestie speelt er veel minder, ook doordat het signaal een kort bereik heeft en dus kan worden ‘hergebruikt’ door andere apparaten in de nabijheid. Het gaat om potlood-dunne bundels, stelt Lynch.

>220 Mbps

Lynch demonstreert WiGig met een file transfer. Op een laptop begint hij een transfer met een videobestand van 2,5 GB via standaard WiFi. Op het scherm verschijnt de van Windows bekende grafiek met de snelheid, die in dit geval boven de 20 Mbps schommelt. Dat is laag, maar op de beursvloer van het Mobile World Congress zijn de WiFi banden chronisch overbelast.

Daarna doet hij hetzelfde met 11ad. Die transfer komt boven de 220 Mbps en is daarmee ook eerder klaar. Zodra je echter je hand bij de dongle houdt, stopt de overdracht abrupt. Het signaal dringt namelijk niet door water. Lynch relativeert dat probleem door te zeggen dat de apparatuur snel reageert en dat de transfer ook snel weer oppakt.

Deze ‘sideloading’ is een van de toepassingen: voor de gebruiker die snel een bestand op een laptop wil laden, of dat nu een productcatalogus is of een film om in de trein te bekijken. Daarnaast wordt WiGig bedoeld voor streaming video. Een router in de woonkamer kan meerdere gezinsleden bedienen met een videostream in 2K of 4K.  

Een andere toepassing is voor gaming en VR. De huidige 802.11ac WiFi is niet sterk en stabiel genoeg dat je de kabel aan een headset kan weglaten. Met 60 GHz kan dat wel.HTC werkt samen met de Chinese producent NOITOM aan draadloze VR headsets en controllers en handschoenen, waarmee de spelervaring veel beter wordt. 

Van laptop tot smartphone

De eerste producten zijn op de markt. Er zijn enkele laptops met embedded 60 GHz connectiviteit en Peraso heeft ook een reference design voor een USB dongle. Zodra de apparatuur nog wat verder is verkleind, kan een dongle zelfs op een smartphone worden geprikt via de USB-poort.

Er zijn ook enkele WiFi-routers, onder meer van Netgear en TP-Link. En er zitten smartphones in de pijplijn met een Qualcomm Snapdragon radio. De Samsung Galaxy S8 is overigens nog niet geschikt voor WiGig. 

Het aantal apparaten met 'WiGig Certified' op de doos groeit dit jaar, voorspelt de WiFi Alliance. Lynch noemt geen klanten bij naam, maar vertelt dat Peraso bezig is met een aantal fabrikanten om 11ad te integreren in apparaten. Hij stelt dat de technologie eerder interessant is voor fabrikanten die veel verschillende soorten apparaten maken, zoals smartphones, pc, laptops en randapparatuur en tv’s/mediaspelers. Voorbeelden zijn Lenovo, LG en Samsung. 

Een deel van de toepassingen is binnenshuis, maar Peraso stelt dat met een outdoor antenne en de juiste baseband apparatuur een bereik mogelijk is van 2,5 kilometer. Verbindingen kunnen point-to-point worden opgezet of point to multipoint, met beamforming antennes. Beamforming moet ook een uitweg bieden voor het probleem dat het signaal snel wordt tegengehouden, bijvoorbeeld door mensen. Door de richting van de bundels te variëren en reflecties te gebruiken komt het wel aan. 

WiFi vs. 5G

De huidige 802.11ac standaard krijgt binnen enkele jaren een commerciële opvolger: 11ax. Dit is nog steeds WiFi in 2,4 GHz en 5 GHz, met nadruk op de 5 GHz. In die band zijn dezelfde kanalen beschikbaar als eerst, maar met verbeterde modulaties – en wellicht met Full Duplex in plaats van Time Duplex – kan de capaciteit nog verder omhoog. 

Die versie krijgt een grote verbeterslag in de capaciteit voor grote aantallen gelijktijdige gebruikers en het terugdringen van interferentie. Dezelfde verbeteringen van 11ac naar 11ax worden ook gebruikt om WiGig te ontwikkelen van 11ad naar 11ay. 

De standaard 11ad gebruikt één kanaal van 2,16 GHz bandbreedte, omdat dat voorkeurskanaal wereldwijd beschikbaar is. De 802.11ay standaard krijgt ook channel bonding mee om maximaal vier streams van 44 GBps per stuk te kunnen combineren. De praktische snelheid komt zeker op 100 Gbps, verwacht de industrie. 

Het WiFi ecosysteem ontwikkelt de technologie ook in reactie op de evolutie van 4.5G en 5G. Die kijken immers ook naar het licentievrije spectrum in de 5 en 60 GHZ band, om combinaties te maken met spectrum in vergunningen.

De standaardisatie van 11ay is nog in een zeer vroeg stadium, maar wellicht komt 11ay toch nog eerder commercieel beschikbaar dan 5G in dezelfde 60 GHz band. De 5G-industrie richt de aandacht eerst op andere frequenties (700 MHz, sub-6 GHz en 28 GHz en 39 GHz). 60 GHz zit pas in de tweede fase, niet eerder dan 2020-2022. 

De producenten van hardware en componenten denken overigens niet zo in termen van winnaars en verliezers. Hun chipsets en antennes zijn overal nodig. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe