0
Breedband

Smartphone steeds veelzijdiger ingezet ten koste van tablet - GfK

donderdag 25 januari 2018 | 09:33 CET | Nieuws

De smartphone wordt in toenemende mate gebruikt voor activiteiten die eerst vaker via de tablet plaatsvonden. Zo neemt het gebruik van internet, mailen, social media, bankieren en het doen van online aankopen (licht) toen op de smartphone en af op de tablet. Dat concludeert GfK in het nieuwste ‘Trends in digitale media’ onderzoek.

Volgens het onderzoeksbureau wordt de smartphone ook daarnaast steeds vaker gebruikt voor nieuwe toepassingen zoals bijvoorbeeld het gebruik als mobiele toegangskaart (van 13% van de respondenten in 2015 naar 21% in 2017).  De variatie in gebruik op de tablet neemt juist af. Alleen het streamen van tv-programma’s en videofilmpjes neemt op beide apparaten toe. 

Toename streamen tv, video

Tv-programma’s streamen op de smartphone nam toe van 11 procent (2015) naar 17 procent (2017) en op de tablet van 30 procent (2015) naar 33 procent (2017). Voor het kijken van video’s zoals op YouTube geldt hetzelfde. Dit nam op beide apparaten toe tot 41 procent van de respondenten. 88 procent van de Nederlanders bezit nu een smartphone, 70 een tablet. 

De connected of smart tv staat in 42 procent van de huishoudens en wordt door 51 procent minimaal wekelijks gebruikt. Er worden steeds meer apps op de smart-tv gebruikt. Dit maakt volgens GfK meer gerichte advertenties mogelijk. Programmatic advertising via het televisiescherm zal een steeds belangrijkere rol krijgen, meent Liesbeth Nekkers, Head of Media Measurement GfK. 

De meeste social media stijgen in gebruik, alleen Twitter en Facebook stabiliseren. Facebook daalt zelfs onder de jongeren (13-17 jaar), waar zowel Instagram als Snapchat in gebruik juist stijgen onder de 13-17 jarigen. 27 procent van de Nederlanders geeft aan een adblocker te gebruiken. Dit aandeel stijgt gestaag sinds 2015 (23%). Bijna een derde van de consumenten wil in de toekomst adblockers gebruiken op de smartphone, tegen 20 procent op de tablet.

Virtuele assistenten worden steeds vaker ingezet. 72 procent van de Nederlanders heeft er wel eens van gehoord. 59 procent kent er minstens één, waarbij spraakassistent Siri (Apple) de meest bekende is. Spraakassistenten in combinatie met smart home-systemen (zoals Echo/Alexa van Amazon en Siri met Homepod) zijn veel minder bekend. Google Home wordt hier het vaakst genoemd (13%). 12 procent van de Nederlanders verwacht binnen 5 jaar wel smart home-systeem via spraakassistenten te gaan gebruiken.


 tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe