0
Algemeen

KPN voorziet 1.100 huisartsen van CardioSecure voor mobiele hartfilmpjes

maandag 5 februari 2018 | 07:49 CET | Nieuws

KPN heeft bekend gemaakt dat binnenkort 1.100 Nederlandse huisartsen aan de slag kunnen gaan met CardioSecure, een smartphone- of tablet app die het met bijbehorende hardware mogelijk maakt om mobiele hartfilmpjes te maken. De app en bijbehorende hardware en connectiviteit wordt geleverd door KPN. Via de app is het mogelijk om op iedere gewenste locatie, zowel in de huisartsenpraktijk als bijvoorbeeld bij de patiënt thuis, hartfilmpjes te maken en deze via een beveiligde dataverbinding live te delen met een cardioloog in het ziekenhuis.

KPN kondigde al in december aan dat het bedrijf werkte aan de CardioSecure app en dienstverlening rondom deze app. Nederland telt volgens KPN circa één miljoen hartpatiënten. Patiënten met hartfalen, hartritmestoornissen of cardiovasculaire problemen hoeven straks minder vaak naar het ziekenhuis of de huisarts. In gebieden waar patiënten ver verwijderd zijn van medische zorg betekent de nieuwe dienstverlening CardioSecur een enorme besparing van (reis)tijd en geld. Ook voor mensen die slecht ter been zijn is deze nieuwe oplossing op het gebied van e-health een uitkomst.

Lagere kosten - vergoed door zorgverzekeraars

CardioSecur is binnen enkele maanden allereerst beschikbaar voor de 1.100 Nederlandse huisartsenpraktijken die al klant zijn bij KPN Health. Kort daarna kunnen alle andere huisartsen gebruik maken van de nieuwe dienst. Huisartsen die ermee gaan werken krijgen de smartphone en de bijbehorende kabeltjes gratis in bruikleen. Op het moment dat een ECG wordt gemaakt, wordt deze vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraars. KPN heeft daarvoor afspraken gemaakt met de zorgverzekeraars. Het tarief voor een hartfilmpje gemaakt met een smartphone of tablet ligt aanzienlijk lager dan dat van een ECG die gemaakt wordt in het ziekenhuis.

De dienst wordt aangeboden door E-Zorg, leverancier van veilige zorgverbindingen en diagnostiek op afstand. Het bedrijf is een volledige dochteronderneming van KPN Health. Samen met Vital10 levert KPN Health op deze manier een bijdrage aan de verbetering van de zorg voor hartpatiënten door het versnellen van de diagnose.

Elektrodes gevoed door smartphone

De CardioSecur wordt ontwikkeld door Personal Medsystems uit Berlijn, dat sinds 2008 bestaat. De elektrodes kan een arts of een hartpatiënt zelf  op de borst kan plakken om een elektrocardiogram (ECG) te maken. Een smartphone voorziet de vier elektrodes van stroom en registreert de signalen in een app. De set is in principe ook bedoeld voor de thuissituatie.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe