0
Algemeen

Ministerie EZK gaat regels voor overstappen aanscherpen

maandag 4 december 2017 | 16:58 CET | Nieuws

Het ministerie van EZK (Economische Zaken en Klimaat) gaat de wettelijke regels voor overstappen aanscherpen. Staatssecretaris Keijzer schrijft aan de Tweede Kamer dat er in de loop van volgend jaar een wetsvoorstel komt. Aan de inhoud wordt nu nog gewerkt. 

EZK stelt dat zelfregulering goede resultaten heeft opgeleverd, maar niet effectief is om bepaalde problemen op te lossen. Er zijn situaties waarin de belangen van verschillende marktpartijen te ver uiteen liggen om zelfregulering te laten werken. Zo is het niet mogelijk gebleken om slamming te bestrijden. Ook de overstapdrempels op de zakelijke markt blijken moeilijk weg te nemen. De wetgever moet in die situatie de regels bepalen. 

Een andere reden voor nieuwe regels is als de marktomstandigheden veranderen. Sinds 2009 zijn er overstapregels ingevoerd voor internet+bellen. De overstap met het tv-pakket is daar op een later moment aan toegevoegd. Die regels worden aangescherpt omdat consumenten nog problemen (kunnen) ervaren met ofwel een onderbreking in de diensten, ofwel overlap en dubbele rekeningen. Verder signaleert de ACM dat de trend naar bundeling van vaste en mobiele diensten – quad play voordeel – nieuwe regels nodig maakt. 

Porteringsproces aanpassen

Minister Kamp heeft dit jaar al een onderzoek betaald naar de mogelijkheden om de porterings-infrastructuur van COIN verder te ontwikkelen. De onderzoekers concluderen dat de sector zelf stappen kan zetten om te zorgen voor effectievere totstandkoming en naleving van zelfreguleringsafspraken, maar dat een wettelijke basis een cruciale voorwaarde is voor marktbrede effectieve zelfregulering.

Het uitgangspunt blijft zelfregulering waar het kan, regelgeving waar het moet. Wat volgens Keijzer moet, is een beleidsregel nummerportabiliteit ter voorkoming van slamming.  Deze is in april aangekondigd. Een deel van de nieuwe maatregelen is binnen de sector geconsulteerd.

Tele2 gaat als eerste over op nieuwe regels

Tele2 loopt al vooruit op wijzigingen in het proces om consumentenaansluitingen te porteren. In november kondigde het bedrijf aan dat het voortaan veel eerder kan om nummerbehoud aan te vragen. Een klant die wil overstappen en zijn nummer wil behouden hoeft voortaan minder informatie op te geven: alleen het desbetreffende 06-nummer volstaat. Dit wordt geverifieerd via SMS.  

Daarnaast wordt de periode waarin de overstap mag worden aangevraagd, verlengd van zestig naar 120 dagen en kan de klant vanaf 90 dagen voor de overstapdatum zelf aangeven op welke datum het nummerbehoud moet ingaan. 

De andere grote merken, Vodafone, KPN en T-Mobile, reageerden zuinigjes. Het is verplicht om mee te werken in het stelsel van afspraken, uiterlijk op de datum van 1 april 2018. Vodafone zegt de regels te kunnen invoeren “in het eerste kwartaal”. T-Mobile doet dat op de deadline van FIST (Forum voor Interconnectie en Speciale Toegang) van 1 april. KPN wil helemaal niet inhoudelijk reageren. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe