0
Breedband

Spotify, Deezer willen Europees beleid tegen techreuzen VS

vrijdag 15 december 2017 | 11:15 CET | Nieuws

Muziekstreamingdiensten Spotify en Deezer hebben samen met enkele Europese game-uitgevers en -ontwikkelaars een brandbrief geschreven naar de Europese Commissie over de impact van de machtspositie van grote tech-bedrijven zoals Google, Apple en Amazon. Dat meldt de Financial Times

De Europese aanbieders van (streaming) muziek en games vragen de Europese Commissie om een level playing field te faciliteren door oneerlijke concurrentie harder aan te pakken. De Financial Times schrijft over een brief die onder meer is ondertekend door Spotify mede-oprichter Daniel Ek en Deezer CEO Hans-Holger Albrecht. De bedrijven stellen dat de grote platforms hun macht misbruiken en een hoge commissie eisen. 

Volgens de briefschrijvers moeten er maatregelen komen tegen grote Amerikaanse technologieconcerns die misbruik maken van hun machtspositie. Een voorbeeld dat wordt genoemd, is de 30 procent van elk aankoopbedrag in de Apple App Store die naar Apple gaat. Verder zou Apple de aankoop van eigen diensten (zoals Apple Music) en producten in de App Store aantrekkelijker maken. Verder worden Apple en Amazon er van beschuldigd dat ze technologieondernemingen geen toegang geven tot hun gebruikersdata, die ingezet kunnen worden om bijvoorbeeld apps te verbeteren. 

Dat de brief nu wordt verstuurd, is volgens de Financial Times geen toeval. De EC werkt aan nieuwe regels die vastleggen hoe technologieconcerns dienen om te gaan met andere organisaties die hun platforms gebruiken voor verkoop. Overigens heeft de EC de afgelopen jaren al diverse langlopende onderzoeken gestart naar de machtspositie van bedrijven zoals Google (met diens zoekmachine en mobiel besturingssysteem Android) en het ontwijken van belastingbetaling over Europese winsten door onder meer Apple, Amazon en Google. 

De Europese Commissie heeft eerder dit jaar een boete uitgereikt van 2,42 miljard euro aan Google, voor misbruik van de dominantie in zoekmachines. Brussel werkt ook aan nieuwe regels over de verhouding tussen platforms en developers. De tech-bedrijven willen dat de regels verder gaan dan alleen een transparantieverplichting, om te zorgen dat bedrijven gateway zijn en niet een gatekeeper.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie√ęn:
Landen:
::: voeg een reactie toe