0
Algemeen

VNG Realisatie komt met initiatieven voor 'slimme gemeenten'

donderdag 8 februari 2018 | 08:09 CET | Nieuws

VNG Realisatie werkt aan initiatieven op het gebied van smart cities, voor zowel medewerkers van gemeenten als kennisinstellingen, bedrijven en technici met kennis van referentiearchitectuur. Dat laat de VNG-dochter weten. 

‘Het idee van de slimme stad is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij,’ zo stelt de organisatie. ‘Uitdagende veranderingen vragen om innovatieve oplossingen, die de kwaliteit en leefbaarheid in gemeenten kunnen verbeteren. Samenwerking tussen gemeenten en hun partners speelt daarbij een sleutelrol.’

VNG Realisatie gaat een kennisnetwerk opzetten voor slimme gemeenten. Verder is de organisatie lid geworden van de werkgroep ‘Urban Platforms’ van de Standaardisatie AdviesGroep – Smart Cities van de NEN. 

Kennisnetwerk voor 'slimme gemeenten'

Het kennisnetwerk op voor slimme gemeenten zal in eerste instantie vooral uit een aantal bijeenkomsten bestaan. Doelen zijn het delen van praktische kennis, gemeentelijke collega’s leren kennen, samenwerking en het bundelen en prioriteren van gezamenlijke vraagstukken. Op basis daarvan kunnen meer themaspecifieke activiteiten en werkgroepen worden georganiseerd.

De werkgroep Urban Platforms werkt vanaf 2018 aan een Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR) voor Open Urban Platforms. Het doel van deze praktijkrichtlijn is om gezamenlijke ontwikkeling en inkoop van open urban platforms te versterken. De NPR dient als handvat voor gemeenten en leveranciers bij het ontwerp, de inrichting en de aanbesteding van open urban platforms, met als uitgangspunten:

  • De beschikbaarheid van open data vergroten
  • Interoperabiliteit verbeteren
  • Een basis creëren voor de ontsluiting van sensordata in de openbare ruimte.

De werkgroep bouwt voort op eerder opgeleverde referentiearchitectuur. Deze referentiearchitectuur wordt nu ook verder Europees en internationaal gestandaardiseerd. De deelnemers in de werkgroep vertegenwoordigen verschillende steden, industriepartijen en kennisinstellingen.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe