0
Breedband

OTT: van bedreiging naar kans voor de telecomsector

dinsdag 23 februari 2016 | 09:22 CET | Marktcommentaren
De rol van internetaanbieders in het telecomlandschap is aan het veranderen. Geluiden zoals "they are using my pipes for free" (AT&T) horen we steeds minder. De roep van telcos om Google en Facebook etc. te laten meebetalen aan netwerkinvesteringen verstomt. Partnerships met de zogenoemde OTT providers komen ervoor in de plaats. OTT is niet langer een bedreiging maar een kans.

KPN is een goed voorbeeld van een telco die zich open opstelt ten opzichte van de OTT-sector. Spotify en Netflix zijn al geruime tijd partners. Blijkbaar heeft ook CEO Eelco Blok een u-turn gemaakt, want eind 2011 sprak ook hij de wens uit dat Google en Facebook de infrastructuurkosten zouden helpen dragen. Telcos wereldwijd zijn gaan inzien dat samenwerken meer oplevert dan de zinloze roep om geld. Google en Facebook besteden immers jaarlijks vele miljarden aan infrastructuur en het groeiende dienstenpalet zorgt bij de telcos alleen maar voor een groeiende vraag naar bandbreedte en mobiele data. Het aangaan van partnerships gaat overigens steeds verder, zo laat deze greep uit het recente nieuws zien:

  • Google gaat samenwerken met de GSMA. Wat het precies inhoudt, is onduidelijk, maar er komt in ieder geval een Android RCS 'client'. Uiteindelijk lijkt interoperabiliteit het doel en dat kan geen kwaad in het versnipperde communicatielandschap.
  • Google zoekt daarnaast de samenwerking met Orange, dat in Afrika en het Midden-Oosten als distributiepartner gaat optreden voor de diensten van Google. Het lijkt op Facebooks Free Basics, maar zonder het element van 'sponsored data', wat Facebook noodlottig wordt omdat het botst met netneutraliteit.
  • Twitter werkt samen met Liberty Global aan de integratie van haar dienst in het Horizon-platform. Het volgen van een Twitter-stream en het delen van aanbevelingen wordt daarmee mogelijk.
  • Ericsson lanceert een OTT Cloud Connect platform, met Google als eerste partner. De OTT-providers krijgen hierdoor toegang tot het OSS/BSS-systeem van de telco.
  • Deutsche Telekom kondigt immmr aan. Het virtualiseert een telefoonnummer, waardoor het geassocieerd kan worden met ieder device en dus los komt van de SIM-kaart. DT noemt dit een 'managed OTT service'.
  • HKBN, het Hong Kong Broadband Network, gaat samenwerken met TVB.com. De broadband-only operator kan hierdoor zijn klanten een OTT-televisiedienst aanbieden. Het gaat een stap verder dan de integratie van Netflix (door bijv. KPN) omdat HKBN geen triple play aanbiedt. Het versterkt de business case van broadband-only operators in een markt die vraagt om dienstenbundeling in double, triple en quad plays.

Telcos en de OTT-sector begraven de strijdbijl. Telecombedrijven zijn ideale distributiepartners voor de OTT-aanbieders. De integratie gaat naar een steeds dieper niveau. Telcos profiteren van een hogere klanttevredenheid, een grotere vraag naar bandbreedte en in sommige gevallen misschien zelfs van 'revenue sharing'. OTT ontwikkelt zich van dreiging tot kans voor de telecomsector.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieƫn:
Landen:
::: voeg een reactie toe