0
Algemeen

Belgisch/Luxemburgse markt Q4: TV en breedband zorgen bij de marktleiders voor groei

maandag 5 maart 2018 | 10:48 CET | Achtergronden
De grote drie aanbieders van de Belgische markt hebben in Q4 2017 2,098 miljard euro omgezet. Jaar-op-jaar is dat vrijwel onveranderd (+0,1%). De winstgevendheid (EBITDA-marge) was fractioneel lager op 36,1 procent. De investeringen (capex) bereikten een bijna-recordniveau van 651 miljoen euro (31,0% van de omzet). 
Daardoor schoot er voor de vrije kasstroom slechts 107 miljoen (5,1% van de omzet) over. Onderliggend zijn de verschillen bij de drie operators opvallend groot. Proximus en Telenet groeien, Orange ziet de omzet dalen. Natuurlijk speelt regulering (RLAH) een rol. Proximus groeit op diverse fronten, vooral in ICT. Telenet is nog steeds de meest winstgevende, al draait het zwak in mobiel. Dat laatste geldt ook voor Orange, waarbij de kabelomzet nog te klein is om dit te kunnen compenseren.

In onze analyse richten we ons op de top 3. Post Luxembourg (rapporteert alleen jaarcijfers), VOO (kabel en MVNO), M7 (TV Vlaanderen en TéléSAT) en kleinere virtuele partijen zoals EDPnet blijven, bij gebrek aan openbare cijfers, buiten beschouwing.

 • Proximus Domestic. De incumbent, inclusief Luxemburg maar exclusief de internationale wholesaler BICS. De Belgische overheid heeft een belang van 54%.
 • Telenet. De combinatie van kabel (ook SFR BeLux) en mobiel (Base). Beursgenoteerd, met Liberty Global als grootaandeelhouder (57%).
 • Orange BE. Mobiele operator met een virtueel en landelijk kabelaanbod (internet en TV). Beursgenoteerd en voor 53% in handen van Orange.

Overnames maken de groei positief, capex aan bovenkant van smalle range

De omzetgroei bleef in Q4 2017 in positief vaarwater, ondanks de invloed van regulering (met name RLAH, roam-like-at-home). De overname van SFR BeLux door Telenet per 17 juni 2017 speelt hierin wel een belangrijke rol. De bijdrage daarvan aan de kwartaalomzet is namelijk zo'n 20 miljoen euro, dus zonder SFR BeLux zou de top 3 een omzetdaling hebben laten zien van ongeveer 1 procent. Kleine overnames door Proximus dragen marginaal bij aan de groei. TeleSign werd gekocht door BICS en doet dus niet mee in onze analyse.

De EBITDA-marge staat met 36,1 procent op een relatief laag niveau. Een voorlopige piek werd neergezet in Q3 2016, met 40,3 procent. De capex mag hoog lijken, maar dat zal het gevolg zijn van de timing van bepaalde uitgaven/inkomsten. Gemeten over vier kwartalen ontstaat een veel rustiger beeld. De  verhouding van capex en omzet ligt dan op 24,2 procent. Dat is nog steeds aan de bovenkant van de jongste historie, maar de bandbreedte is behoorlijk smal met variaties tussen 21,9 en 24,2 procent.

Groei breedband en TV door overname SFR BeLux

Ten aanzien van de belangrijkste RGU's (revenue generating units) constateren we aanhoudend hoge groei in vast breedband en TV, terwijl vaste telefonie en mobiel afnemen. De groei van het opgetelde aantal breedbandklanten (3,776 miljoen) kwam in Q4 2017 uit op 5,3 procent. Dat overtreft de groei van de bevolking of het aantal huishoudens en ook hier komt de invloed van SFR BeLux om de hoek kijken. Dat zelfde geldt voor televisie, dat een groei beleefde van 3,9 procent tot 3,712 miljoen aansluitingen. De afname van vaste telefonie is sinds een jaar of twee double digit (in Q4 -27.500 tot 4,055 miljoen) en lijkt structureel van aard. De mobiele markt kromp in Q4 met 40.000 klanten tot 12,524 miljoen. Structureel is dit niet, het had te maken met een clean-up van de prepaid-basis van Proximus en met de overdracht van de JIM Mobile MVNO door Telenet aan Medialaan (129.100 klanten).

Proximus: groei vooral dankzij ICT-markt

Proximus Domestic meldde een onderliggende omzetgroei van +0,9 procent. Opvallend is dat Proximus op de meeste omzetregels groei realiseert, afgezien van vaste telefonie en prepaid mobiel. De grootste motor van de groei is te vinden in het zakelijke segment: ICT-diensten.

De marge was stabiel op 35,9 procent maar dat was lager dan in voorgaand kwartaal. De vrije kasstroom was, over vier kwartalen, 13,5 procent van de omzet. Dat is een historisch laag niveau.

 • Klantgroei in TV, BB en postpaid, verlies in VT en prepaid.
 • FMC: 56,8% van de bediende huishoudens neemt tevens mobiel af. Er zijn 687.000 huishoudens met een quad-play.
 • Consumenten: de ARPU uit telefonie vertoont een licht dalende trend. De breedband- en de TV-ARPU's zijn stabiel. De postpaid ARPU daalde licht naar 27,8 euro.
 • Zakelijke markt: de telefonie-ARPU daalt, maar de breedband-ARPU groeit marginaal. De postpaid-ARPU daalde naar 26,1 euro.

Telenet: meest winstgevend, maar zwak in mobiel

Telenet behaalde een rebased groei (alsof SFR BeLux ook vorig jaar volledig meetelde) van 1,2 procent. Mobiel en vaste telefonie zijn zwak, maar TV, breedband en de zakelijke markt zorgen voor groei.

De aangepaste EBITDA groeide zelfs met 11 procent en de marge steeg naar 46,4 procent. De vrije kasstroom over vier kwartalen bedroeg 16,9 procent van de omzet. Dat is wat lager dan in de voorgaande kwartalen. Daarmee is Telenet de meest winstgevende van de drie operators.

 • Klantgroei in breedband en postpaid, stabiel in VT, verlies in TV en prepaid.
 • FMC: er zijn 303.600 huishoudens met een quad play (WIGO), ofwel 13,9 procent van alle bediende huishoudens.
 • Op de vaste markt groeit de ARPU (per klant). We berekenen een dalende postpaid-ARPU van 18,9 euro.

Orange: kabelaanbod en Luxemburg kunnen omzetdaling niet verhinderen

De omzet daalde met 1,3 procent. Luxemburg draagt positief bij aan de groei, zowel in vast als mobiel. In België daalden de mobiele-dienstenomzet en de handsetinkomsten. De omzet uit kabeldiensten groeit snel (+28%) maar de omzetbijdrage is nog te klein om overall voor groei te zorgen.

De (aangepaste) EBITDA daalde, waardoor de marge slonk tot 19,5 procent. De vrije kasstroom over vier kwartalen kwam uit op slechts 9,1 procent van de omzet.

 • Klantgroei in TV, BB en postpaid, verlies in VT en prepaid.
 • FMC: van de postpaidbasis nemen er 163.000 (7,0%) tevens kabeldiensten af.
 • Orange rapporteert geen ARPU's voor de vaste markt. We berekenen de blended ARPU per RGU om de historische ontwikkeling te kunnen beoordelen. We zien dat deze daalde ten opzichte van vorig jaar. Deze ARPU is blended over TV, breedband en telefonie waarbij het telefoniebestand daalt. Dat duidt op prijsdruk in TV/breedband.
 • De postpaid ARPU was stabiel op 30,0 euro.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe