0
IT

Huawei over Industry 4.0: disruptie en creatie in ecosysteem partners en technologie

dinsdag 7 november 2017 | 10:31 CET | Achtergronden

De digitale revolutie, Industrie 4.0, smart factory, termen die op de tweede dag van Huawei Eco Connect eind oktober in Berlijn centraal stonden. De enorme impact van combinaties van digitale technologie zoals AI, VR, robotica, IoT, next generation netwerken en een diversiteit aan cloudomgevingen gooit elk business proces overhoop. Maar schept ook nieuwe kansen en mogelijkheden. Uiteindelijk wordt elke onderneming een softwaregedreven of -gestuurde onderneming.

De eeuw van de machine wordt de eeuw van intelligentie, voorspelt Leon He, president Enterprise BG West-Europa van Huawei. Kernbegrippen zijn een mix van concepten en onderliggende technologie, zoals het al bijna aan inflatie onderhevige ‘smart’, het Internet of Things, de cloud. Wat doet deze digitale revolutie? Driving Digital Transformation Forward.

De volgende golf van digitalisering in Europa brengt nieuwe begrippen naar boven waar steeds meer mee wordt geschermd: Industrie 4.0 Smart City, Store 4.0, Smart transport. De combinaties van ICT-capaciteit en industriële ervaring, van data delen en samenwerking bieden ongekende mogelijkheden. Onder deze begrippen ligt echter nog altijd fysieke technologie: cloud, IoT big data, AI, 5G, SDN eLTE (AI en big data voor nieuwe, snellere inzichten, IoT/5G voor de netwerken, cloud als centraal platform waar alles samenkomt en dat beheert en aanstuurt). 

Ecosystemen worden must

“Huawei werkt hiervoor samen met honderden ICT, tech, industrie partners,” stelt He. Want zoals Vincent Peng (verantwoordelijk voor Huawei West-Europa) een dag eerder al zei, zonder samenwerkende ecosystemen van partners kun je niet langer de steeds complexere ecosystemen van technologie leveren. Denk maar aan het concept smart city, waarbinnen een reeks aan technologieën gebundeld moet worden om zaken zoals veiligheid, onderwijs, verkeer en afvalbeheer behapbaar te houden.

In dit kader werd er een samenwerking met smart city Duisburg aangekondigd, op gebieden zoals slim onderwijs, slim transport. “Geconvergeerde ICT is nodig voor smart city (slimme afvalbak, slimme verlichting, slimme campus op basis stedelijk communicatienetwerk, big data capaciteiten en stedelijke IoT. Of een slimme lift en roltrap, waarvoor we samenwerken met Schindler, Kone en met communicatiepartners zoals T-Systems.”

Daarbij gaat het om zaken zoals voorspellend onderhoud maar ook verbeterde veiligheid, dat alles vanuit de cloud: Iot Gateway en platform, IoT agent, eMTC/5g voor communicatie en Edge computing voor intelligentie aan de rand van het netwerk. Dat begint met de slimme lift die weet waar werknemers zijn, vervolgens heb je een link met smart buildings en daarna een integratie met smart city:  voor het beter voorspellen van verkeersstromen (wanneer je weet welke werknemers uit welke gebouwen het pand verlaten om OV of auto te pakken), onderhoud van gebouwen (minder licht aan op verdiepingen waar niemand werkt) etc.

Digitale revolutie automotive sector

Ook in de automotive sector slaat de digitale revolutie toe, met connected voertuigen en autonome voertuigen. Tussen nu en 20 jaar zullen we ze zien verschijnen: de autonoom rijdende auto’s, 100 procent elektrisch, met incar infotaiment, veilig rijden. IT-componenten hier zijn onder meer: 4G/5G. Chipst module, edge computing, big data etc.

Wie een meer praktisch voorbeeld wil als business model, kreeg de interactieve vending machine voorgeschoteld: 20 procent meer verkoop door een media center afgestemd op de koper, realtime bevoorrading, toegevoegde waarde diensten. Ook hier natuurlijk een mix van bekend en nieuwe technologie: WiFi, GPS, video en monitor. Een edge computing box in een vending machine, verbonden met cloudplatform voor realtime monitoring, bevoorrading, voorspellend onderhoud.

“Dit geldt in feite voor elke sector: op basis van een cloudgebaseerd centraal platform als IT-spin in het web, aan de rand de devices, van vending machines tot afvalbakken, uitgerust met sensors die monitoren en data doorsturen of via edge computing capaciteit al verwerken voor eerste inzichten, mobiele technologie voor doorsturen en ontvangen data (aansturen, realtime persoonsgebonden aanbiedingen in supermarkten).”

Huawei wil hier een enablement platform bieden voor digitale wereld, voor het bouwen van ecosysteem met partners in de hele breedte van het kanaal, Met Open labs voor samenwerking in R&D en product-marktcombinaties,  met samenwerken in standaardorganisaties om er voor te zorgen dat alles interoperabel is.

Industry 4.0

Huawei werkt daarvoor onder meer samen met de Duitse SmartFactory Laboratory, waar de term Industry 4.0 gemunt zou zijn. Hier worden standaarden ontwikkeld en wordt van theorie technische praktijk gemaakt. Industry 4.0 zorgt ook voor dat een terugkeer naar de regionale en lokale markt. Dat voorspelt Dethlef Zühlke, onder meer directeur van het German Research Centre AI en medeoprichter van de SmartFactory Laboratory.  

“Van het paradigma van goedkoop verschuift de consument naar het paradigma van nu bestellen, morgen in huis. Dat betekent een hele andere inrichting van logistiek, maar het betekent ook dat productie en transport veel flexibeler, wendbaarder moet worden.”  
Nu is het zo dat er vaak aparte hubs zijn voor productie (bv VS), productie (bv Azië) en gebruik (overal). Er zijn lange bevoorradingslijnen, over de hele wereld heen. Maar om sneller en meer flexibel op wensen en bestellingen klant in te willen spelen, moeten we kortere aanvoerlijnen hebben. Dat leidt tot meer regionale hubs voor productie en gebruik, want kortere aanvoerlijnen maakt transport wendbaarder.

Nog lang geen standaard

“Daarnaast moet industrie meer agile worden, om in te kunnen spelen op de uiteenlopende en snel veranderen behoeften van zakelijke en particuliere eindgebruikers. Daarmee komen we uit bij industrie 4.0. Smart industrie. Dat klinkt als een soort standaard, maar er zijn nog geen echte standaarden, die moeten er juist komen om interoperabiliteit en integratie van technologie te vereenvoudigen.”

Er moeten bijvoorbeeld standaard smart modules a la lego komen, waarbij het niet uitmaakt wat er wordt geproduceerd, het gaat vooral om standaard communicatie en data-uitwisseling, monitoring en aansturing. Het moet ook niet uitmaken m wat voor merk het gaat. “Het gaat om communiceren, maar ook om elkaar begrijpen (interoperabiliteit).”

Dus meer open standaarden op diverse niveaus (device, enablement platform, netwerken). Dat hoeft niet gedetailleerd, het moet meer een algemeen raamwerk worden met referentie architecturen, die afhankelijk van noodzaak verticals of functie (productie, logistiek, administratie, bedrijfsprocessen) ingevuld worden. Zo kunnen bedrijven eenvoudiger samenwerken.

Van theorie naar praktijk

Daar wordt in praktische R&D-faciliteiten zoals het Smartfactory Laboratory aan gewerkt om theorie om te zetten in praktijk. Er moet namelijk ook gewoon geld verdiend worden. Zühlke noemt de SmartFactory de geboorteplaats van Industry 4.0 in Duitsland. Het lab begonnen in 2002 als onafhankelijk onderzoeksinstituut. Het heeft leden zoals Cisco, SAP en Siemens, BASF, IBM , Huawei, Continental. 50 leden in totaal, van klein tot groot, van technologie tot eindgebruikers.

“We werken verder samen met software providers, onderzoeksinstituten, marketingorganisaties, certificeringsorganisaties, componentproducenten, alles dat nodig is om end-to-end van ontwerp en test tot bruikbare standaarden en eindproducten en –diensten te komen. Wat wij ontwikkelen moet  ook simpel zijn, plug en play bij wijze van spreken. Bijvoorbeeld een infrastructuur ‘box’ die energiecontrole, firewall en energiedistributie voor een robot verzorgt. Dit is zo’n standaard ‘Lego’ module.

Zühlke maakt de cirkel weer rond als hij terugkeert naar het belang van de cloud en ook het netwerk als enabling technologie. Want: zonder cloud geen Industry 4.0, zonder netwerk geen cloud. “Het netwerk als verbindende factor tussen alles is de toekomst. Verbinden van devices, sensors, edge computing, cloud platforms voor aansturen, verwerking, dataopslag, monitoring.”tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe