0
Algemeen

Gezinsvoordeel T-Mobile kan concurreren met dat van KPN en VZ

dinsdag 23 januari 2018 | 16:45 CET | Marktcommentaren

T-Mobile NL Introduceert een voordeelprogramma, Alles Onder 1 Dak. Het volgt daarmee de markt, door de aandacht te vestigen op het huishouden (gezin). De aangeboden kortingen zijn stevig en kunnen de concurrentie aan met de multiplaykortingen van KPN en VodafoneZiggo.

Alles Onder 1 Dak heeft bij de start twee componenten:

  • Unlimited Voordeel. Gezinsleden met Unlimited Go (onbeperkte mobiele data) krijgen korting op de standaardmaandprijs van 35 euro. De korting per abonnement per maand bedraagt 6,50 (2 deelnemers), 10,00 (3 deelnemers) of 12,50 euro (4, 5 of 6 deelnemers). Daarmee gaat de maandprijs naar een minimum van 22,50 euro.
  • Mobiel Voordeel. Voor mobiele abonnees die niet Unlimited Go hebben is er een korting voor gezinsleden van 2,50 per maand.

Met Unlimited Voordeel gaat de aandacht van T-Mobile, in navolging van KPN en VodafoneZiggo, naar het gezin. De achterliggende gedachte is ongetwijfeld het verloop (de churn) te verlagen maar vooral: marktaandeel winnen. Overigens is het programma niet geheel nieuw, want er is al een Mobiel + Thuis Voordeel, dat blijft bestaan.

Unlimited Voordeel oogt concurrerend

De korting die een gezin kan krijgen, lijkt te kunnen concurreren met wat KPN en VodafoneZiggo bieden bij hun multiplays (combinatie vast en mobiel, zoals de quad play). Met vier gezinsleden is de besparing bij T-Mobile vier maal 12,50 euro per maand. KPN en VodafoneZiggo bieden gezinnen die vast en mobiel combineren 5 euro korting per maand per SIM-kaart (maximaal 10 per gezin) plus een aantal voordelen.

  • Bij KPN (KPN Compleet) bestaan deze uit dubbele mobiele data, 'data sharing', gratis onderling bellen en een extra zenderpakket (waarde tot 15 euro per maand). Daarnaast krijgt men bij KPN de eerste maanden korting op componenten.
  • Bij VodafoneZiggo is het voordeel vergelijkbaar: ook 5 euro korting per maand, dubbele mobiele data, een gratis zenderpakket (waarde tot 15 euro per maand), echter met een veilig-online-pakket (waarde 7 euro per mnd) i.p.v. gratis onderling bellen en 'data sharing'. Vodafone rekent eenmalige aansluitkosten per mobiel van 25 euro.
Zoals gebruikelijk in de telecom is de 'total cost of ownership' lastig te berekenen. Het hangt af van het perspectief:
  • T-Mobile persepctief: Unlimited Go van T-Mobile omvat een aantal van deze voordelen (dubbele data, data sharing en gratis onderling bellen). De waarde van het voordeel bij KPN en VodafoneZiggo hangt dus vooral af van het aantal deelnemende gezinsleden (net zoals bij T-Mobile) en het zenderpakket dat men kiest. Een gezinskorting van 50 euro per maand is bij T-Mobile al met vier leden te realiseren, bij KPN en VodafoneZiggo met zeven (als we uitgaan van een gratis zenderpakket met een waarde van 15 euro per mnd).
  • KPN/VZ perspectief: ook dubbele data, data-sharing en gratis onderling bellen (KPN) resp. dubbele data en veilig-online (VZ) vertegenwoordigen een waarde. Gevolg is dat ook bij KPN en VZ het maandvoordeel per gezin al bij pakweg vier gezinsleden richting de 50 euro gaat.
In combinatie met het bestaande Mobiel + Thuis Voordeel komt T-Mobile goed uit de vergelijking, want op basis daarvan komt er een korting bij op het vastelijnsgedeelte (T-Mobile Thuis) van 2,50 per maand en de klant (het gezin) krijgt een extra keuze met een waarde van 7,50 per maand: Fox Sports Eredivisie gratis of Fox Sports Totaal voor 5 euro per maand. Wellicht volgt T-Mobile NL ook nog het Amerikaanse zusterbedrijf T-Mobile US, dat een gratis Netflix abonnement gedurende de gehele looptijd weggeeft (T-Mobile ONE).

T-Mobile profiteert van toenemende schaal

Het is de vraag of KPN en Vodafone langzamerhand de druk voelen toenemen om ook met een unlimited aanbod te komen. Kunnen zij volhouden dat T-Mobile en Tele vooral 'aan de onderkant' van de markt concurreren, waarvoor de merken KPN en Vodafone immuun zijn? Dat valt te betwijfelen.

Als KPN en VZ volgen met een unlimited aanbod, dan is een concurrerende prijs en/of voldoende voordeeltjes vereist. Hoe dan ook zal de markt verder opschuiven richting dit soort abonnementen, zoals de ACM onlangs constateerde. Aanvankelijk verwachtten T-Mobile en Tele2 bij de introductie van hun unlimited aanbod een positief effect op de ARPU. Ook dat mag betwijfeld worden. Maar dat is vooral slecht nieuws voor de marktleiders, die weinig ruimte voor groei hebben. De marges van T-Mobile (en Tele2) zullen er veel van minder onder lijden omdat zij, bij groeiend marktaandeel, schaalvoordelen opdoen.

De overheid zal het met genoegen gadeslaan - niet onbelangrijk nu T-Mobile NL bezig is goedkeuring te krijgen voor de overname van Tele2.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe