0
Mobiel

T-Mobile NL en Google Fi variëren met onbeperkte mobiele data

donderdag 18 januari 2018 | 16:47 CET | Marktcommentaren

Met de lancering van unlimited data in het mobiele segment lijkt de operator alle tools uit handen te geven om invloed te houden op de prijs. De telecomsector is immers vergroeid geraakt met het versnijden van snelheden om steeds betere diensten te kunnen aanbieden tegen steeds hogere prijzen en met unlimited data raakt de operator dit kwijt. Toch blijkt met unlimited mobiele data nog voldoende ruimte over om te manoevreren. De nieuwste variaties komen van T-Mobile NL en Google Fi.

Om te beginnen, met unlimited data dreigt een 'race to the bottom'. Toch zit er een business model in, met als elementen:

  • Differentiatie. Waar de marktleiders wegblijven van unlimited data, kan de challenger er goede sier mee maken om marktaandeel te winnen. Natuurlijk moet hij er wel rekening mee houden dat een reactie van de marktleiders niet kan uitblijven (prijzen omlaag en/of tegoeden groter).
  • Kosten verlagen. Marketing & sales zijn dure activiteiten. Unlimited is een eenvoudige dienst en kan bovendien diverse andere diensten overbodig maken.
  • Concurreren op de vastelijnsmarkt. In de wereld van het vastelijnsinternet bestaan (uitgezonderd sommige landen) geen data caps. Een 'broadband wireless access' dienst kan alleen succesvol zijn als de datakosten beheersbaar zijn. T-Mobile NL laat zien dat dat kan met een nieuwe vastelijnsvervanging, zij het met een capaciteitsbeperking tot 25 Mbps.
Dat neemt niet weg dat ook met unlimited data nog wel wat nieuws te bedenken valt.
  • We stonden al eerder stil bij de Vodafone Pass. Onbeperkt gebruik van een bepaalde categorie diensten (bijv. video, muziek, social networking of navigatie) voor een vast bedrag per maand. Het Russische Yota biedt ook iets dergelijks aan.
  • Eigenlijk is het een 'slimme' (want betaalde) variant op zero-rating, zoals we dat kennen van bijvoorbeeld T-Mobile NL (Datavrije Muziek) of Telekom DE (StreamOn), al kleven er wat bezwaren van netneutraliteit aan. Turkcell heeft met zijn sub-brand Lifecell een all-IP strategie, waarin mobiele data centraal staan. Op muziek en video kan zero-rating worden toegepast. In België biedt Scarlet (sub-brand van Proximus) een data-only abonnement aan, echter zonder zero-rating.
  • Google Fi, de Amerikaanse MVNO van Google, introduceert een prepaid-element in zijn tarief voor mobiele data. Aan het eind van de maand betaalt de abonnee uitsluitend de gebruikte hoeveelheid GB's. Tegelijk wordt het bedrag afgetopt (cap) op 60 US dollar (plus 20 dollar voor onbeperkt bellen/SMS), waardoor feitelijk sprake is van unlimited data voor een variabel en gemaximeerd bedrag.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe