0
Mobiel

Vodafone Pass: mooi concept maar maakt de portfolio niet transparanter

maandag 6 november 2017 | 09:50 CET | Marktcommentaren

Vodafone lanceert in steeds meer landen het Pass-concept. Iedere Pass dekt een bepaald type dienst of content (chat, social networking, music, video, maps) met onbeperkt gebruik tegen een vast bedrag per maand. Interessant aan het concept is dat de Pass kenmerken van zero-rating en unlimited data in zich verenigt. Het kan gedreven zijn uit angst voor de volledige commoditisation van een flat-out unlimited abonnement, zoals we die kennen van Tele2 NL en T-Mobile NL. Vodafone houdt met de Pass iets meer vat op de prijzen. Verdere expansie in de footprint van Vodafone lijkt slechts een kwestie van tijd maar onduidelijk is of en wanneer het concept naar Nederland komt. Voor de consument wordt het ingewikkelder: moet hij een Start of Red abonnement nemen? Een gewone Red of een Red Plus? En moet er dan ook nog een Pass bij? Of misschien wel allemaal?

Vodafone rolt de Pass uit sinds 7 juli 2017 in Roemenië, Spanje, Duitsland en het VK. Het tarief van zo'n Pass komt bovenop het abonnementstarief. Een Pass kost in Duitsland 5 euro per maand, maar 10 euro per maand voor video. Wie alle Passes afneemt, krijgt korting. Aanvankelijk leek er een conflict te kunnen bestaan met net-neutraliteitswetten, maar die zorg is geweken. Er is dus ruimte voor een uitbreiding over de gehele footprint van Vodafone.

T-Mobile NL (35 euro per maand) en Tele2 NL (25 euro per maand) bieden vrijwel volledig unlimited abonnementen. Buiten-de-bundelkosten zijn hiermee beperkt tot gebruik buiten de EU. Zeker voor Tele2, de met afstand kleinste operator, is het een zinnige zet om marktaandeel te winnen. Het risico is de race-to-the-bottom, maar pionier T-Mobile NL biedt hieraan weerstand door zijn prijs niet te verlagen (overigens is de prijs 30 euro per maand wanneer bijv. gezinsleden gezamenlijk een abonnement afnemen).

Het commerciële succes van de Pass moet nog blijken. Het lijkt eerder bedacht vanuit de onderneming (mee in de unlimited trend zonder alle touwtjes uit handen te geven) dan met de consument voor ogen. De Vodafone-portfolio er niet eenvoudiger op, met toevoegingen zoals Start, Red, Black, Essentials, One en varianten daarop. En nu ook nog de Pass. De prijsbewuste consument kan zijn abonnement hiermee optimaliseren. Met meer Passes, kan de databundel kleiner maar de Passes zijn alleen voor de duurdere abonnementen beschikbaar. Wie kiest voor eenvoud en 'worry-free' zal, afhankelijk van zijn budget, wellicht aan een 'echt' unlimited abonnement de voorkeur geven.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe