0
Mobiel

'Afzet smartphones hoger in Q3, door groei Chinese merken en India'

vrijdag 8 november 2019 | 11:36 CET | Nieuws

De afzet van smartphones is in het derde kwartaal gegroeid, meldt IDC. Dat is een trendbreuk met zeven kwartalen van krimp. De afzet groeide tot 358,3 miljoen, een stijging van 0,8 procent op jaarbasis maar sequentieel meer dan 8 procent. De groei werd aangedreven door opkomende markten, en met name India, en gekenmerkt door de opkomst van Chinese merken. In China behielden de top vijf merken hun positie. 

Alle Chinese merken hebben voorraden aangelegd in de aanloop naar Singles Day, 11 november, het Chinese equivalent van Black Friday in de VS. Op het internationale toneel profiteerde Samsung het meest van de handelsproblemen van Huawei en breidde de meer betaalbare A-serie uit. In China kwamen binnenlandse concurrenten onder druk van Huawei.
Samsung leidde de wereldmarkt en wist zijn marktaandeel en zendingen in het kwartaal te vergroten tot 21,8 procent en 78,2 miljoen eenheden, van 20,3 procent en 72,2 miljoen eenheden het jaar ervoor.

Huawei volgt met 18,6 procent (eerder 14,6%) en 66,6 miljoen smartphones (eerder 52 miljoen). IDC meldt dat een golf van nationalisme het bedrijf in China versterkt, maar Huawei ook solide relaties met lokale kanaalaanbieders heeft opgebouwd,  geholpen door gunstige distributeursvoorwaarden en een goed afgeronde productportfolio. Toch kan het een uitdaging zijn om 5G-voorraden nog te verkopen terwijl mensen wachten op de komst van betaalbare 5G-smartphones. 

Apple hield zijn marktaandeel grotendeels stabiel op 13 procent van 13,2 procent, met een afzet die enigszins daalde tot 46,6 miljoen in plaats van 46,9 miljoen. Volgens IDC toch beter dan verwacht. Het bedrijf bleef gereviseerde iPhones verkopen, goed voor de geïnstalleerde basis maar misschien minder voor de omzet. De nieuwere iPhones, vooral de iPhone 11 modellen en de iPhone XR, deden het heel goed in het derde kwartaal, namelijk in de VS en West-Europa.

Xiaomi bleef op de vierde plek, maar zakte van 9,5 procent tot 9,1 procent, met een vrijwel vlakke afzet van 32,7 miljoen. Voor het eerst verkocht het meer in India, dan in China. Oppo rondde de top vijf af en verhoogde zijn aandeel naar 8,7 procent van 8,4 procent en zendingen naar 31,2 miljoen van 30 miljoen. Het bedrijf nadert het omslagpunt dat de export groter wordt dan de verkopen in China. In China zijn de Reno-serie en de A9 geliefd, in India de Reno, maar ook de duurdere modellen en de K-serie die alleen online wordt verkocht. 

Alle andere merken gezamenlijk daalden van 34 procent naar 28,7 procent, in aantallen van 120,7 miljoen naar 103 miljoen. 

tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Mobiel & Draadloos
Bedrijven: Apple / Huawei / Oppo / Samsung / Xiaomi
Landen: Wereld
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.