0
Mobiel

Bij mobiel beleid uitgaan van internationale limiet elektromagnetische straling

dinsdag 5 december 2017 | 08:20 CET | Nieuws

De Nederlandse overheid gaat mee in het advies van de Gezondheidsraad over blootstelling aan elektromagnetische straling als gevolg van het gebruik van mobiele telefoons. Er is geen verband bewezen. Wel gaat het rijksbeleid op het gebied van mobiele telefonie uit van de internationale blootstellingslimieten van elektromagnetische straling. Dat schrijft Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, in een brief aan de Tweede Kamer.

Er is volgens diverse adviezen van de Gezondheidsraad tussen 2013 en 2016 geen verband bewezen tussen langdurig en frequent gebruik van een mobiele telefoon en een verhoogd risico op tumoren in de hersenen of het hoofd-hals gebied. Omdat het verband echter niet volledig uit te sluiten is, is het wel aan te bevelen de blootstelling aan elektromagnetische velden laag te houden. Uit een onderzoeksprogramma naar mogelijke gezondheidseffecten zijn bij een tussentijdse evaluatie geen gewijzigde inzichten over de gezondheidseffecten van elektromagnetische velden naar voren gekomen.

Binnen het eerdergenoemde onderzoeksprogramma is onder meer een database opgezet die het mogelijk maakt om toekomstig onderzoek naar gezondheidseffecten van het gebruik van mobiele telefoons te baseren op al beschikbare objectieve gegevens over het gebruik. De Rijksoverheid erkent dat de registratie in deze database van de blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische velden een bijdrage kan leveren aan onderzoek naar mogelijke gezondheidseffecten van het gebruik van mobiele telefoons in de toekomst. Daarom zal de staatssecretaris samen met haar collega van Economische Zaken en Klimaat de registratie van deze gegevens ook na 2018 laten voortzetten. 

De staatssecretaris van IenW schrijft verder dat de Rijksoverheid waarde hecht aan het beschikbaar stellen van onafhankelijke en deskundige informatie over de mogelijkheden om blootstelling aan elektromagnetische straling te verlagen. Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden voorziet hierin. 


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe