0
IT

'Datacenters drukken andere bedrijven van stroomnet af'

vrijdag 26 juni 2020 | 14:31 CET | Nieuws
Schrijf je nu alvast in voor het gratis webinar over de Multibandveiling 2020. En hoor snel na de veiling wie hoeveel waarvoor betaalde en wat we nu kunnen verwachten. Meld je hier aan!

Datacenters vragen meer stroom van het elektriciteitsnetwerk dan ze werkelijk gebruiken, schrijft het FD. De datacenters reserveren een zware aansluiting, waardoor de netbeheerder andere aanvragers moet afwijzen omdat het niet vol zou zijn. Vervolgens nemen ze minder af dan contractueel is vastgelegd. De capaciteitsbehoefte van datacenters is berekend op forse groei. 

De rechtbank en het Hof (in het hoger beroep) hebben heeft al een keer een gedupeerde tomatenkweker in Haarlemmermeer gelijk gegeven. Netbeheerder Liander moet in dit geval niet alleen kijken naar de gereserveerde capaciteit, maar ook naar de daadwerkelijke vraag. Deze zaak ligt nu bij de Hoge Raad. De uitspraken zijn volgens Liander in potentie 'vergaand' en 'een bedreiging voor de leveringszekerheid voor bedrijven en daarmee een bedreiging voor het investeringsklimaat en de economie.'  

Datacenters willen dat er geleverd wordt

De datacenterbranche, verenigd in de DDA, legt de bal bij de netbeheerders. Zij zeggen dat de capaciteit al jaren niet genoeg is uitgebreid en benadrukken graag dat zij door compensatie CO2-neutraal zijn. Daarbij is het wel duidelijk dat het verbruik van datacenters blijft groeien en niet alleen doordat er steeds meer van komen. Naarmate de chips kleiner en krachtiger worden, neemt het energieverbruik per cm2 toe. Enkele jaren geleden verbruikte één serverrack 1 kW, nu is dan 3,5 kW. Er wordt zelfs rekening gehouden met 50 kW, al kan het ook meevallen. 

Datacenterbedrijven kopen in op de groei, stelt Liander en Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnetwerk, denken dat het beter is als datacenters zoveel mogelijk worden gevestigd op een speciaal aan te leggen bedrijventerrein met aparte stroomvoorziening. Iets waar de gemeente Haarlemmermeer ook op aanstuurt met een nieuw plan. Vorig jaar werd er een tijdelijke bouwstop op datacenters gezet. De Rijksoverheid en de provincies voeren geen regie over deze kwestie van ruimtelijke ordening. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: IT
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.