0
Algemeen

Staat leent miljoenen aan Smart Photonics; KPN Ventures doet mee

dinsdag 30 juni 2020 | 09:52 CET | Nieuws
Schrijf je nu alvast in voor het gratis webinar over de Multibandveiling 2020. En hoor snel na de veiling wie hoeveel waarvoor betaalde en wat we nu kunnen verwachten. Meld je hier aan!

De Nederlandse Staat leent EUR 20 miljoen aan de Brabantse Ontwikkelmaatschappij (BOM), die samen met andere partijen waaronder KPN Ventures, en via een speciaal opgericht vehikel, EUR 35 miljoen in Smart Photonics steekt. Met deze actie wil het kabinet het Eindhovense hightechbedrijf Smart Photonics voor Nederland te behouden. Het bedrijf, dat fotonische chips produceert, dreigde in buitenlandse handen te vallen, zo legt het Financieele Dagblad uit. 

Het consortium bestaat naast de Staat uit Innovation Industries (een in hightechbedrijven gespecialiseerd investeringsfonds), KPN Ventures (investeringsfonds van KPN), Photon Delta (een publiek-privaat samenwerkingsverband van de fotonica-industrie en Nederlandse overheden) en particuliere investeerders. 

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat de lening waarborgt ‘dat dit bedrijf en het ecosysteem voor geïntegreerde fotonica behouden blijft voor Nederland’. Eind vorig jaar werd Keijzer geïnformeerd over de situatie rond Smart Photonics. Dit bedrijf was op zoek naar nieuwe investeerders om haar productiecapaciteit van wafers te vergroten, om de ontwikkeling van de technologie voor geïntegreerde fotonica te versnellen en haar positie als wereldwijde leverancier voor fotonicachips (Photonic Integrated Circuits) te verstevigen. Er was belangstelling van investeerders uit derde landen die bereid leken te zijn om een forse investering te doen. “Om te waarborgen dat dit bedrijf en het ecosysteem voor geïntegreerde fotonica behouden blijft voor Nederland heb ik besloten – naast bijdragen van diverse andere partijen – een bedrag van 20 miljoen euro als lening beschikbaar te stellen om in de financieringsbehoefte van Smart Photonics te voorzien. Deze bijdrage wordt gedaan vanuit middelen die door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat beschikbaar zijn gesteld aan de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).”

Smart Photonics houdt zich bezig met de productie van Photonic Integrated Circuits (PIC’s) en heeft serieuze potentie om de lokale fotonica-industrie te versnellen. Het bedrijf beschikt over kennis gebaseerd op meer dan 30 jaar fundamenteel en toegepast onderzoek van de TU Eindhoven. Die kennis heeft geresulteerd in een ontwerp- en productieplatform dat een generiek proces voor de productie van PIC's mogelijk maakt.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Algemeen
Bedrijven: Delta / KPN / Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.