0
Video

VodafoneZiggo begint aan afschakeling analoge tv

donderdag 8 maart 2018 | 07:58 CET | Nieuws

VodafoneZiggo stopt met de doorgifte van analoge tv. In april is Capelle aan den IJssel als eerste aan de beurt, dan volgt in de loop van twee jaar heel Nederland. 

De verschuiving van lineair tv kijken naar time shifted en on demand vergt steeds meer capaciteit op het netwerk. Een enkele analoge zender neemt even veel plek in als vijf veel efficiënter gecodeerde digitale zenders.

Ziggo heeft nog een kleine trouwe groep kijkers van het analoge signaal. Die groep krijgt een gratis minidecoder aangeboden, meldt NRC Next. Die is bedoeld voor de dertig zenders uit het ongecodeerde digitale standaardpakket. De meeste tv's van de afgelopen tien jaar hebben een ingebouwde DVB-C ontvanger die daarvoor al geschikt is. 

De analoge radio blijft beschikbaar. In december vorig jaar meldde Telecompaper dat het bedrijf daarvoor een ontheffing heeft gevraagd en gekregen van het Commissariaat voor de Media. Daardoor blijft de traditionele versterker bruikbaar voor FM-zenders.

Ziggo zal de overstap per regio aanpakken en alle klanten bijstaan met vragen en advies in de Media Markt of met een monteur aan huis. Behalve in Capelle aan den IJssel begint Ziggo ook in Alblasserdam, Bergschenhoek, Moerkapelle, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen.

Geen extra zenders in HD

Ziggo gaat het aanbod van ongecodeerde tv-kanalen in HD-kwaliteit vooralsnog niet uitbreiden. De kabelaanbieder beperkt zich tot de publieke kanalen NPO 1, NPO 2 en NPO 3, werd in februari bekend. Verder worden de eigen kanalen Ziggo Kanaal 13 en Ziggo Sport ongecodeerd in HD bij het standaard tv-abonnement aangeboden. Wie meer zenders in HD wil bekijken, moet een abonnement op het digitale Starter-abonnement nemen. Deze zenders worden gecodeerd aangeboden, zodat Ziggo-klanten hiervoor een door Ziggo in bruikleen geleverde tv-decoder nodig hebben.

Vanaf 2020 snellere internetpakketten

Ziggo gebruikt de capaciteit die vrijkomt om de snelheden van de internetpakketten te verhogen tot op termijn 1 Gbps. Aan de netwerk-kant is Ziggo weliswaar bezig met upgrades, maar de onlangs gelanceerde nieuwe modem is nog niet geschikt voor Docsis 3.1, dat veel sneller wordt dan het huidige Docsis 3.0. 

Caiway in het Westland heeft in 2010 het analoge pakket uitgeschakeld. Delta in Zeeland heeft het project vorig jaar aangekondigd.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe