0
Algemeen

VS beschuldigen Huawei van diefstal kennis van Amerikaanse bedrijven

vrijdag 14 februari 2020 | 10:34 CET | Nieuws

De VS hebben een nieuwe rechtszaak aangespannen tegen Huawei wegens vermeende diefstal van handelsgeheimen van Amerikaanse bedrijven. De aanklacht die door het ministerie van Justitie bij de federale rechtbank in New York is ingediend, omvat zestien grieven tegen Huawei en haar dochterondernemingen wegens schending van de Racketeer Influenced and Corrupt Organisations Act.

Daarnaast noemt DoJ samenzwering om handelsgeheimen te stelen die voortvloeien uit de “langdurige gebruik van fraude en bedrog om geavanceerde technologie van Amerikaanse buit te maken”.

De klacht noemt Huawei CFO Wanzhou Meng bij naam. Zij is in Canada, in afwachting van een uitspraak over uitlevering aan de VS na te zijn gearresteerd op beschuldiging van het overtreden van Amerikaanse sancties. Ook genoemd zijn Huawei Device, Huawei Device USA, Futurewei Technologies en Skycom.

De aanklacht spreekt over een "decennia durende" poging van Huawei om handelsgeheimen van zes Amerikaanse bedrijven te stelen in een poging om haar eigen bedrijf te laten groeien. Het verduisterde intellectuele eigendom zou handelsgeheiminformatie en auteursrechtelijk beschermde werken omvatten, zoals broncode en gebruikershandleidingen voor internetrouters, antennetechnologie en robottesttechnologie.

Naar verluidt heeft Huawei het materiaal verkregen door schending van vertrouwelijkheidsovereenkomsten, het werven van werknemers van andere bedrijven en via andere personen, zoals hoogleraren die bij onderzoeksinstellingen werken. Als onderdeel van de regeling zou Huawei een bonusprogramma hebben ingesteld om werknemers te belonen die vertrouwelijke informatie van concurrenten hebben verkregen. Het beleid maakte duidelijk dat werknemers die waardevolle informatie verstrekten financieel moesten worden beloond, aldus de DoJ.

Iran, Noord-Korea opnieuw genoemd

De zaak bouwt voort op een eerdere rechtszaak tegen Huawei wegens vermeende schending van Amerikaanse sancties tegen Iran en beschuldigingen van het stelen van robottechnologie van T-Mobile US. In de nieuwe rechtszaak wordt Huawei opnieuw beschuldigd van het ontkennen van een connectie met het bedrijf Skycom dat zaken deed met Iran. De nieuwe beschuldigingen stellen dat Huawei en zijn dochterondernemingen betrokken zijn bij leveringen aan Iran en Noord-Korea. Naar verluidt heeft Huawei gepoogd de contracten te verhullen, en staan er in interne Huawei-documenten codewoorden om te verwijzen naar die landen. 

Huawei heeft ontkend dat Skycom een dochteronderneming is en zegt dat het geen sancties heeft overtreden. Het bedrijf heeft verder de claims van het stelen van handelsgeheimen weersproken.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Algemeen
Bedrijven: Huawei
Landen: Verenigde Staten
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.