0

Press Release

Een op elke drie Nederlandse huishoudens heeft glasvezelaansluiting

Houten, The Netherlands, 02 June 2016 - De Nederlandse FTTH markt groeide in 2015 met 200.000 aansluitingen, waarbij Reggefiber 80 procent voor zijn rekening neemt. De groei vertraagde aanzienlijk ten opzichte van 2014, toen er meer dan 400.000 aansluitingen bij kwamen. Eind december bedroeg het aantal FTTH homes passed 2,51 miljoen, volgens het jaarlijkse FTTH rapport van Telecompaper. In het afgelopen jaar werd een aantal mijlpalen bereikt. Zo beschikt nu één op de drie Nederlandse huishoudens over een glasvezelaansluiting (33%). In 227 gemeenten bestaan er FTTH-aansluitingen. In maart 2016 waren er 1 miljoen gebruikers van de aansluitingen .

De Nederlandse FTTH-markt (glasvezel voor consumenten) groeide in 2015 met 200.000 aansluitingen, waarbij Reggefiber 80 procent voor zijn rekening neemt. De groei vertraagde aanzienlijk ten opzichte van 2014, toen er meer dan 400.000 aansluitingen bij kwamen. Eind december bedroeg het aantal FTTH homes passed 2,51 miljoen, volgens het jaarlijkse FTTH rapport van Telecompaper.

In het afgelopen jaar werd een aantal mijlpalen bereikt:

  • Eén op de drie Nederlandse huishoudens beschikt over een glasvezelaansluiting (33%).
  • In 227 gemeenten bestaan er FTTH-aansluitingen.
  • In maart 2016 waren er 1 miljoen gebruikers van de aansluitingen.

Reggefiber, 100 procent eigendom van KPN, is de grootste aanbieder in de markt met 2,16 miljoen aansluitingen (homes passed - HP), terwijl nummer twee CIF de uitrol binnen zijn gehele verzorgingsgebied afrondde. Om nieuwe gebieden aan zich te binden, maakte CIF in de loop van 2015 bekend glasvezel in de buitengebieden te gaan uitrollen, in samenwerking met lokale en regionale initiatieven. Ondertussen liggen kleinere netwerkeigenaren zoals Kabelnoord op schema met hun verglazingsprojecten.

 

Ondanks een vertraging in FTTH-uitrol vergeleken met 2014, constateert Telecompaper groei in elke provincie. Flevoland loopt voorop: hier beschikt meer dan 90 procent van alle adressen over een glasvezelaansluiting. Telecompaper verwacht verder dat het aantal FTTH-homes passed blijft groeien tot zo’n 3,8 miljoen in 2020, ofwel een penetratie van 47 procent.

Rapport FTTH in the Netherlands 2016

Het rapport FTTH in the Netherlands 2016 bevat onder andere een analyse van de overname van Reggefiber door KPN en een aantal andere belangrijke ontwikkelingen in de Nederlandse FTTH-sector. Er wordt tevens inzicht gegeven in de ontwikkelingen per provincie en er wordt gekeken naar internationale trends. Tot slot bevat het rapport beschrijvingen van de ontwikkelingen bij een aantal spelers, waaronder Reggefiber, KPN, CIF, Vodafone NL, Caiway, Solcon, Kabelnoord, CAI Harderwijk.

Telecompaper

Telecompaper is een gerespecteerde, onafhankelijk opererende marktonderzoeker en persbureau met een focus op de nationale en internationale Technologie-, Media- en Telecommunicatiesector (TMT). Telecompaper levert klanten informatie, inzichten, analyses en nieuws. Nationale en internationale bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken onze informatie om beslissingen in alle geledingen van de organisatie te nemen en hun beleid uit te stippelen. Kijk voor meer informatie op onze website: www.telecompaper.com.

DFM2016 FTTHNL is een onderzoeksrapport van Telecompaper. De prijs voor 10 gebruikers is EUR 4.950. De single-user prijs voor het rapport is EUR 1,950.

Contact

Erik Compter, Tim Poulus
Telefoon: +31 30 6349600
E-mail: erik@telecompaper.com, tim@telecompaper.com  


Categories: Fixed
Countries: Netherlands