0
Algemeen

Facebook en desinformatie

vrijdag 8 oktober 2021 | 16:04 CET | Auteur: Tim Poulus | Profiel
Het verschijnsel van desinformatie is voor alle sociale media een groot probleem. Het is niet alleen gelegen in de kwaadwillendheid van sommige individuen maar ook in het zelfversterkende effect van sociale media ('echo chamber'). In dit artikel presenteren wij een overzicht van de problematiek, toegespitst op Facebook. Waar bestaat het probleem uit? Wat doet Facebook er zelf aan? Hoe staat het met eventuele regulering? Directe aanleiding is de openbaarmaking van interne documenten door een klokkenluider. Dat leidde eerste tot een artikelenreeks in de Wall Street Journal en vervolgens tot een televisieuitzending (CBS) en een hoorzitting in het Congres van de VS.

Facebook heeft te maken met een drietal grote problemen.

 • Misbruik van marktmacht staat centraal in lopende onderzoeken gericht op de markt voor digitale advertenties.
 • Privacy werd een rel toen de werkwijze van Cambridge Analytica aan het licht kwam.
 • Desinformatie is eveneens een hoofdpijndossier.

Op de achtergrond spelen kwesties rond AI en persoonsgegevens (verzamelen, opslag, verhandelen), maar ook uiteenlopende zaken zoals polarisatie en het verslavende karakter van sociale media. In oktober 2021 liet Facebook zich van zijn strijdbare kant zien toen een ontwikkelaar een oplossing presenteerde in de vorm van een browser-extensie, die de News Feed voor de gebruiker uitschakelt.

Interne documenten

In week 37 van 2021 (13-17 september) publiceerde de Wall Street Journal een reeks artikelen, waarvan later bleek dat zij gebaseerd waren op interne documenten die door een klokkenluider (Frances Haugen) waren gedownload uit het interne Facebook Workplace systeem. Overigens trad al eerder een klokkenluider naar buiten, namelijk in september 2020, met de beschuldiging dat Facebook aan politieke manipulatie doet.
 • De Facebook Files van de WSJ zijn hier beschikbaar. Achtereenvolgens:
  • Het XCheck programma, dat VIP's buiten schot laat bij het handhaven van de zelfregulerende maatregelen van Facebook. De Oversight Board heeft al om opheldering gevraagd.
  • De potentiele schadelijkheid van Instagram voor tieners. Facebook weerspreekt de conclusies. Het leidde tot een hoorzitting.
  • Een aanpassing van de algoritmen achter de News Feed bleek te leiden tot meer desinformatie maar Zuckerberg weigerde hierop in te grijpen.
  • Drugkartels en mensensmokkelaars werden door redacteuren gesignaleerd maar ook hierop greep de onderneming niet of te weinig in.
  • Anti-vaxxers blijken Facebook te manipuleren.
 • Facebook weersprak de artikelenreeks en claimt sinds 2016 USD 13 miljard te hebben besteed aan mensen en technologie die werken aan de veiligheid.
 • De klokkenluider, Frances Haugen, trad op 3 oktober naar buiten, waarop Zuckerberg wederom ontkennend reageerde. Op 5 oktober getuigde zij voor het Congres.

Ingrepen door Facebook

Het probleem van desinformatie op Facebook gaat jaren terug. Zelfregulering biedt uitkomst maar de vraag is of het voldoende is.
 • Al in 2018 greep de onderneming in door de accounts van 'bad actors' te verwijderen, iets waar Facebook op gezette tijden nog steeds melding van maakt.
 • Door de jaren heen greep het naar diverse middelen, zoals een rating systeem, waarmee de gebruikers een reputatiescore krijgen.
 • In mei 2019 gaf Facebook een update over verwijderde content en accounts en meldde dat AI 96,8 procent van het werk gedaan had. Hate speech lag moeilijker en werd voor 65 procent met AI herkend.
 • Er moest ook een redactie aan te pas komen, tot in Kenya en Reuters leverde een team van fact-chackers. Vanwege het nare karakter van sommige posts liep een flink aantal redacteuren PTSS op.
 • Na de aanslag in Nieuw-Zeeland, live gestreamd op Facebook, wilde de onderneming beperkingen opleggen aan streamen.
 • Daarnaast gingen diverse zaken in de ban, zoals valse geneesmiddelen tegen covid-19, fake accounts, staatsmedia, QAnon en het ontkennnen van de holocaust.

Oversight Board

Om te helpen bij het modereren, vatte Facebook het plan op om een onafhankelijke commissie in het leven te roepen om te adviseren bij de aanpak.
 • Begin 2019 werd het idee van een onafhankelijke Oversight Board gepresenteerd. Het was in een periode dat het vooral draaide om 'election interference' maar desinformatie omvat ook zaken zoals 'fake news', 'hate speech', deepfakes en polarisatie.
 • In september 2019 kwam er een 'charter'. Er zou USD 130 miljoen in geïnvesteerd worden. Thomas Hughes werd aan het hoofd benoemd. In mei 2020 werden 20 leden benoemd en de board ging in oktober 2020 formeel van start.
 • Ieder kwartaal brengt de board verslag uit.

Regulering

Eind 2018 stelde CEO Mark Zuckerberg dat het oplossen van het probleem jaren in beslag zou nemen. Zuckerberg kwam daarnaast met een voorstel voor regulering en herhaalde dat in februari 2020. Hoe regulering eruit moet zien, is nog volstrekt onduidelijk.
 • In februari 2019 bracht de DCMS (VK) een rapport uit waarin Mark Zuckerberg en de zijnen in niet mis te verstane termen omschreven werden ('digital gangsters').
 • In de Digital Service Act (DSA), de Europese wetgeving die zich richt op e-commerce, illegale goederen en content, targeting en algoritmen (binnenkort organiseren wij er een webinar over, met Bird & Bird), lijkt desinformatie niet meegenomen te worden (uitgezonderd terroristische propaganda). Frankrijk heeft echter voorgesteld om desinformatie juist wel onder de DSA te laten vallen. De wet wordt waarschijnlijk in 2022 definitief.
 • In de VS is Section 230 (Art. 230 van de Communications Decency Act) een heet hangijzer. Het vrijwaart platforms van aansprakelijkheid voor bijdragen van gebruikers (desinformatie, schending van copyright, etc.). Consensus over de vraag waar de verantwoordelijkheid van het platform eindigt is nog ver te zoeken. Er is al geopperd om platforms bescherming door Section 230 te ontzeggen zodra zij zelf aan 'content moderation' doen. In Texas werd censuur, gepleegd door platforms, verboden.
 • Hoorzittingen in het Amerikaanse Congres met de CEO's van Facebook, Google (YouTube) en Twitter leidde to diverse voorstellen. Facebook wenst de bescherming van het artikel voor platforms die kunnen aantonen dat zij systemen hebben voor het opsporen en verwijderen van illegale content. Twitter heeft twee projecten lopen om een bijdrage te leveren, te weten Birdwatch (medegebruikers maken melding van desinformatie) en Bluesky (open standaards voor sociale media).
 • Het Europese Parlement wil dat terroristische content binnen een uur na signalering verwijderd wordt.
 • In Australie zijn exploitanten van een openbare Facebook-pagina aansprakelijk voor de inhoud, inclusief comments. Het was reden voor CNN om toegang in Australie af te sluiten.

 Categorieën: Algemeen
Bedrijven: Facebook / Google / Reddit / Twitter / YouTube
Landen: Wereld
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

Log in of registreer om een reactie achter te laten.

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Fact-checkers doen een beroep op YouTube om verspreiding desinformatie aan te pakken

Published 12 jan 2022 12:37 CET | Wereld
In een open brief roepen 80 organisaties wereldwijd die zich bezighouden met fact-checking YouTube op om meer effectieve actie te ...

Facebook en misbruik van marktmacht

Published 30 dec 2021 13:38 CET | Wereld
Het mededingingsrecht is soms lastig in stelling te brengen tegen de grote internetplatforms. Zij groeien hoofdzakelijk autonoom ...

'Aandeelhouders willen onafhankelijk onderzoek naar interne toezichthouder Meta'

Published 23 dec 2021 16:08 CET | Wereld
Een groep Meta-aandeelhouders heeft samen met de Campaign for Accountability opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar het ...

Commissie Interne Markt en Consumentenbescherming keurt Digital Services Act goed

Published 16 dec 2021 11:48 CET | Europa
De door de EU voorgestelde Digital Services Act is door de Commissie Interne Markt en Consumentenbescherming van het Europees ...

Instagram rolt 'Take a Break' en andere veiligheidsfuncties gericht op kinderen uit

Published 08 dec 2021 09:59 CET | Wereld
Meta's socialmedia-app Instagram heeft een aantal nieuwe veiligheidsfuncties aangekondigd die vooral bedoeld zijn om tieners aan ...

Staten in VS onderzoeken of Meta en Instagram een gevaar zijn voor de jeugd

Published 19 nov 2021 11:33 CET | Verenigde Staten
Enkele staten in de VS onderzoeken of Meta, voorheen bekend als Facebook, bewust zijn Instagram-app voor sociale media heeft ...

Commissie DiZa bereidt hoorzitting grote socialemediaplatforms voor

Published 11 nov 2021 16:29 CET | Nederland
De Commissie Digitale Zaken bereidt een hoorzitting voor met de grote socialemediabedrijven, zo meldt AG Connect. Tweede ...

ING lanceert opleidingsplatform in strijd tegen cybercriminaliteit

Published 10 nov 2021 14:09 CET | België
ING heeft in België een samenwerkingsverband aangekondigd in de strijd tegen cybercriminaliteit. Begin 2022 lanceren de bank, ...

Facebook verandert bedrijfsnaam in Meta

Published 29 okt 2021 09:26 CET | Wereld
Facebook heeft de naam van het moederbedrijf veranderd in Meta. In een online presentatie vertelde oprichter en CEO Mark ...

Omzet Facebook groeit met 35%, ook nettowinst hoger

Published 26 okt 2021 08:38 CET | Wereld
De omzet van Facebook is jaar-op-jaar met 35 procent gegroeid, zo blijkt uit de financiële resultaten over het derde kwartaal. De ...

'Facebook gaat wijziging bedrijfsnaam aankondigen tijdens Connect-evenement'

Published 20 okt 2021 09:59 CET | Wereld
Facebook is van plan zijn bedrijfsnaam te veranderen om zijn focus op het bouwen van de metaverse weer te geven, meldt een bron ...

Facebook kondigt maatregelen aan om tieners te beschermen

Published 11 okt 2021 08:27 CET | Verenigde Staten
Facebook neemt maatregelen om tieners beter te beschermen tegen negatieve effecten van (overmatig) gebruik van social media, ...

Facebook to compensate content moderators suffering from PTSD

Published 13 mei 2020 08:22 CET | Verenigde Staten
Facebook has agreed to pay USD 52 million to content moderators on the social to compensate them for mental health issues ...

Kalender   /   Evenementen

27 jan Comcast Q4 2021
27 jan Elisa Q4 2021
27 jan Rogers Communications Q4 2021
27 jan MTN Nigeria Q4 2021
27 jan Juniper Networks Q4 2021
27 jan STMicroelectronics Q4 2021
27 jan Samsung Electronics Q4 2021
27 jan Extreme Networks fiscal Q2
27 jan Apple fiscal Q1
27 jan FCC meeting
28 jan SK Hynix Q4
28 jan Charter Communications Q4
28 jan Telia Company Q4 2021
28 jan Telia Lithuania Q4 2021
31 jan KPN Q4 2021
31 jan NEC fiscal Q3
31 jan Cirrus Logic Q3
31 jan NXP Semiconductors Q4 2021
31 jan Harmonic Q4
01 feb Tele2 Q4
01 feb A10 Networks Q4
01 feb Vantage Towers fiscal Q3
01 feb Vodacom fiscal Q3
01 feb EA fiscal Q3
01 feb Alphabet Q4 2021
01 feb AudioCodes Q4 2021
01 feb Tele2 Q4 2021
02 feb Qualcomm fiscal Q1
02 feb Vodafone fiscal Q3
02 feb Telenor Q4 2021
::: Meer Kalender Items