0
Mobiel

Simpel

vrijdag 16 april 2021 | 10:41 CET | Auteur: Imre Himmelbauer | Profiel

Simpel - Het bedrijf

In juni 2007 is MVNO Simpel gestart, gebruikmakend van het MVNE-netwerk van Aspider op het KPN netwerk. In september 2010 nam T-Mobile Simpel over, hoewel het als een afzonderlijk bedrijf bleef opereren. Met de overname schakelde Simpel in september 2010 over van het KPN-netwerk naar het T-Mobile-netwerk. In augustus 2014 verkocht T-Mobile Simpel en nam investeringsbedrijf De Hoge Dennen een belang van 30-40%. Het management van Simpel heeft een management buy-out gedaan. Simpel bleef wel het T-Mobile-netwerk gebruiken. In augustus 2016 kocht Parcom Capital een minderheidsbelang in Simpel. Simpel's CEO Jasper de Rooij zocht de samenwerking met Parcom Capital om verdere uitbreiding van Simpel mogelijk te maken. 

In oktober 2020 maakte T-Mobile Nederland bekend Simpel over te nemen, en kort daarna gaf toezichthouder ACM goedkeuring voor de deal. Hierdoor werd Simpel vanaf 1 december onderdeel van het bedrijf. Simpel blijft als onafhankelijk merk blijven opereren. Er is in de Nederlandse mobiele markt niet veel veranderd door de overname. Het merk Simpel blijft actie voor het mobile-only segment. De positie van de merken Tele2 en Ben lijkt een stuk onzekerder.

 

Portfolio - Focus op Sim Only

 • Sinds de oprichting heeft Simpel voortdurend zijn sim-only aanbod en promotionele prijzen aangepast. De belangrijkste trend is dat er elke keer meer data wordt toegevoegd, waardoor de prijs per GB wordt verlaagd. De focus van het bedrijf blijft op postpaid.  Voor een idruk van huidige porfolio zie website www.simpel.nl. In de achterliggende periode zijn er een aantal aanpassingen doorgevoerd. 
  • Op 22 februari 2021 heeft Simpel het zakelijk aanbod geschrapt en verwijst klanten door naar T-Mobile. 
  • En begin van het jaar 2021 biedt Simpel meer data in bundels en is het tarief voor duurste abonnement verlaagd. 
  • Medio oktober 2020 startte Simpel met een promotie waarbij klanten zes maanden toegang kregen tot Discovery's streamingdienst Dplay. 
  • In februari 2020 heeft Simpel pogingen ondernomen op de zakelijke markt. De aankondiging voor deze stap was in 2018. Helaas stond dit initiatief na een aantal maanden al weer op een laag pitje. Vele jaren eerder (november 2010) lanceerde Simpel ook al een propositie voor MKB.
  • Sinds 1 maart 2019 heeft Simpel de aanbiedingen en prijzen aangepast aan de ‘Most wanted deals’ met de volgende spraak- en databundels. Eind augustus 2019 werden de prijzen van 1-jarige contracten verlaagd met een minimum van EUR 1 tot EUR 1,50 bij sommige bundels. 
  • Simpel voegde in december 2016 een 4G-servicebundel toe.
  • In oktober 2015 voegde het bedrijf ook een prepaidaanbieding toe, maar in augustus 2019 stopte het deze service helemaal.
 • Oproepen van Simpel worden per seconde gefactureerd. De kosten buiten de bundel voor spraak en sms bedragen EUR 0,31 per minuut / sms. De kosten voor data buiten de bundel bedragen EUR 0,15 per MB. Data of minuten/sms’jes zijn niet mee te nemen naar de volgende maand. Nieuwe klanten moeten EUR 20 aan administratiekosten betalen.

Infrastructuur

Simpel heeft op twee verschillende netwerken geopereerd. In 2007, toen het bedrijf begon, opereerde de MVNO op het netwerk van KPN. In 2010 maakte Simpel de overstap naar het netwerk van T-Mobile. Ondanks dat het management van het bedrijf in 2014 een buy-out gedaan deed, bleef het wel het T-Mobilenetwerk gebruiken. Dat is nu nog steeds zo en met de acquisitie van Simpel door T-Mobile zal daar niet snel verandering in komen. Simpel biedt voorlopig nog diensten aan op zowel een 3G- als een 4G-netwerk. Op het 4G-netwerk is een downloadsnelheid tot 75 Mbps en een uploadsnelheid tot 10 Mbps mogelijk. Bij het 3G-netwerk is de maximale downloadsnelheid 15 Mbps.

Financials

Simpel verstrekt beperkte financiële informatie. Het bedrijf rapporteerde EUR 114,2 miljoen aan totale inkomsten voor 2019, zo blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf. De groei werd gedreven door een toename van het klantenbestand met 15,6 procent, waardoor het totaal op 977.000 kwam ten opzichte van 844.000 eind 2018. De brutowinst groeide van EUR 31,0 miljoen naar EUR 38,4 miljoen. Door hogere opbrengsten nam de brutomarge toe, mede dankzij verbeterde datahosting-tarieven bij netwerkprovider T-Mobile. De EBITDA steeg van EUR 12,8 miljoen naar EUR 22,9 miljoen. Simpel zei dat de goede operationele, commerciële en financiële prestaties een goed voorteken zijn voor de toekomst. Het bedrijf is van plan om nieuwe portefeuilles en campagnes te lanceren, zijn B2S-platform verder te verbeteren en nieuwe functionaliteiten voor klanten te ontwikkelen. 

Simpel is na Tele2 de grootste MVNO op de Nederlandse markt, zo blijkt uit Telecompapers MVNO-rapport. De provider heeft een marktaandeel van 15,3 procent (tegenover 19,1 procent van Tele2).

Commercieel

Simpel richt zich op de no-frillsmarkt, die zich richt op consumenten die minder willen betalen voor telefonie, sms en mobiel internet. De verkoop van zijn postpaid-abonnement verloopt alleen via zijn eigen website. Simpel vertrouwt op een sterke online aanwezigheid en op tv-commercials, buitenshuisreclames en soms op radiocommercials. Simpel doet het grootste deel van het mediabeheer in eigen huis.

De naam van het bedrijf is een groot deel van en kenmerkend voor de brandingstrategie: Simpel wil, zoals oprichter Jasper de Rooij in zijn boek LEF schrijft, "geen kleine lettertjes en geen trucjes uithalen." Het bedrijf heeft een tijd abonnementen met telefoons aangeboden, maar is daar mee gestopt. Simpel biedt nu alleen nog sim-onlyabonnementen aan online verkoopkanalen. Het bedrijf heeft geen fysieke winkels.

In 2020Q1 was Simpel de meest aanbevolen postpaidprovider, dat daarmee sinds vorig jaar de eerste plaats in heeft genomen van Simyo.

In 2020 werd de Simpel-website door Emerce en Multiscope geselecteerd als de beste website in de categorie Telecom en overall. Daarnaast won Simpel de ABN AMRO Webshop Award 2020-2021 in de categorie Telecom. De Consumentenbond beloonde Simpel dit jaar in 2 kwartalen met de beste koop in de sim-onlysegmenten.

Strengths

 • Competitief aanbod;
 • Sterke marketingcampagnes;
 • Zeer flexibel bedrijf, dat gesteund wordt door een sterk bedrijf (T-Mobile).

Weaknesses

 • Focus ligt op zeer competitieve no-frillsmarkt;
 • Geen grote databundels;
 • Mist een optie voor maandcontracten.


Categorieën: Mobiel & Draadloos
Bedrijven: Simpel / Tele2 / Telecompaper / T-Mobile / T-Mobile Nederland
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe

Reacties

In deze artikel, wordt gesproken over een "recente NPS-ranglijst van Telecompaper". Deze kan ik niet vinden in het archief van Telecompaper. Graag hoor ik waar deze te vinden is.
William @ 12-7-2021 - 16:39


Reactie Plaatsen

Log in of registreer om een reactie achter te laten.

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

T-Mobile NL brengt minder op dan gehoopt, verandert strategie niet

Published 08 sep 2021 14:08 CET | Nederland
Deutsche Telekom en Tele2 verkopen T-Mobile Nederland aan APAX Partners en Warburg Pincus. De prijs van EUR 5,1 miljard is ...

KPN levert beste online klantervaring van Nederlandse telecombedrijven - WUA

Published 07 sep 2021 09:00 CET | Nederland
KPN levert de beste online klantervaring van alle Nederlandse telecombedrijven, zo blijkt uit de Digital Excellence Monitor van ...

Wrap-up week 32: Deutsche Telekom onthult prijskaartje van Simpel temidden van geruchten over T-Mobile​ NL

Published 16 aug 2021 10:08 CET | Wereld
Kwartaalcijfers waren er in de afgelopen vakanteweek van Walt Disney en van Deutsche Telekom. Disney gaf de nodige details over ...

T-Mobile verstevigt koppositie op Nederlandse mobiele markt met meeste nieuwe klanten in Q2

Published 16 aug 2021 07:05 CET | Nederland
T-Mobile heeft in het tweede kwartaal opnieuw het voortouw genomen in groei op de Nederlandse mobiele markt. Volgens cijfers van ...

Aandeel van MVNO's daalt tot 12,5% van NL markt, ondanks groei in budgetmarkt

Published 15 jul 2021 08:01 CET | Nederland
Het marktaandeel van de onafhankelijke MVNO's is eind maart 2021 gedaald tot 12,5 procent van alle mobiele simkaarten in ...

Vodafone boekt in Q1 grootste klantengroei op Nederlandse mobiele markt

Published 14 mei 2021 13:07 CET | Nederland
Vodafone is de duidelijke winnaar geworden op de Nederlandse mobiele markt in Q1 2021, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. ...

Simpel schrapt zakelijk aanbod en verwijst klanten door naar T-Mobile

Published 22 feb 2021 10:33 CET | Nederland
Een jaar nadat Simpel de zakelijke markt betrad met een zakelijk mobiel aanbod, heeft Simpel zijn zakelijke proposities in stilte ...

Simpel vergroot data in bundels, verlaagt hoogste tarief

Published 12 jan 2021 14:10 CET | Nederland
Simpel heeft de datahoeveelheid in zijn bundels aangepast. Ook heeft het bedrijf, sinds kort onderdeel van T-Mobile, het tarief ...

T-Mobile houdt vast aan positie van uitdager ondanks meeste mobiele klanten

Published 01 dec 2020 11:57 CET | Nederland
Na de overname van Simpel heeft T-Mobile Nederland 6,7 miljoen mobiele klanten. Met dat aantal is het de grootste provider van ...

T-Mobile neemt Simpel per 1 december officieel over; ACM geeft goedkeuring

Published 17 nov 2020 09:18 CET | Nederland | Update: 17 nov 2020 09:42 CET
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft toestemming gegeven voor de overname van Simpel door T-Mobile Nederland. Dat maakt ...

Acquisitie Simpel door T-Mobile zal weinig verandering brengen

Published 16 okt 2020 14:28 CET | Nederland
T-Mobile neemt Simpel over, 's lands grootste MVNO. De concurrentie zal er niet van wakker liggen. We schatten de kostprijs qua ...

Simpel wordt onderdeel van T-Mobile Nederland

Published 16 okt 2020 09:36 CET | Nederland
T-Mobile Nederland heeft haar voornemen bekendgemaakt om sim-onlyaanbieder Simpel toe te voegen aan het bedrijf. Partijen hebben ...

Simpel-klanten krijgen zes maanden toegang tot Discovery's streamingdienst Dplay

Published 15 okt 2020 11:46 CET | Nederland
Klanten van sim-only aanbieder Simpel krijgen de komende zes maanden toegang tot Dplay, de streamingdienst van Discovery. De ...

Simpel en Simyo meest aanbevolen mobiele aanbieder

Published 29 apr 2020 08:59 CET | Nederland
Simpel en Simyo waren de meest aanbevolen mobiele aanbieders in het eerste kwartaal van 2020. Voor beide merken zijn de ...

In de coronacrisis bepaalt de overheid het tempo van het herstel maar telecom is acyclischer dan ooit

Published 22 apr 2020 10:45 CET | Nederland
Na ruim een maand van maatregelen hebben we goed zicht op de impact van de coronacrisis op de TMT-sectoren. Veel minder duidelijk ...

Omzet Simpel groeide met 19,8 procent in 2019

Published 25 mrt 2020 15:15 CET | Nederland
De Nederlandse MVNO Simpel.nl heeft een omzet van EUR 114.2 miljoen gerapporteerd over 2019, 19,8 procent meer dan in 2018, zo ...

Simpel richt pijlen op markt voor ZZP en MKB

Published 04 feb 2020 08:23 CET | Nederland
Simpel is gestart met de verkoop van zakelijke sim-only-abonnementen. De zakelijke abonnementen zijn volgens Simpel speciaal ...

T-Mobile Nederland: naar EQT, Parcom of de beurs?

Published 26 nov 2019 14:06 CET | Nederland
Volgens geruchten zet Deutsche Telekom zijn Nederlandse dochter T-Mobile NL volgend jaar te koop. Een afgetekende bieder is niet ...

Simpel informeert klanten over afschakeling 2G-netwerk

Published 16 okt 2019 09:23 CET | Nederland
Klanten van Simpel hebben een mailing ontvangen waarin aandacht wordt gevraagd voor de afschakeling van het 2G-netwerk van ...

Nieuwsoverzicht 28; KPN wint, Grapperhaus blundert met Huawei advies, Privacy digitale assistenten; Multiplay groeit

Published 15 jul 2019 10:20 CET | Nederland
De afgelopen week werd duidelijk dat de samenwerking tussen KPN en Talpa voor het aanbieden van op kijkgedrag gerichte ...

Simpel sinds het eerste kwartaal van 2019 grootste Nederlandse MVNO

Published 10 jul 2019 09:00 CET | Nederland
Simpel is sinds in het eerste kwartaal van 2019 de grootste MVNO van Nederland, zo blijkt uit het Dutch Mobile Virtual Operators ...

Simpel komt met MKB-propositie

Published 25 apr 2018 13:52 CET | Nederland
MVNO Simpel zegt later dit jaar een aanbod te gaan lanceren voor het MKB, waarbij het op een innovatieve wijze, tegen zeer ...

Parcom koopt belang in Simpel.nl

Published 30 aug 2016 08:54 CET | Nederland | Update: 30 aug 2016 09:33 CET
Parcom Capital maakt bekend dat het een substantieel minderheidsbelang in Simpel.nl wil nemen. Goedkeuring daarvoor is ...

Simpel wil expanderen met geld nieuwe aandeelhouder

Published 08 okt 2014 09:16 CET | Nederland
Investeringsmaatschappij De Hoge Dennen heeft een minderheidsbelang verworven in mobiele aanbieder Simpel. Het gaat om een belang ...

Simpel maakt zich los van T-Mobile na management buy out

Published 01 aug 2014 09:55 CET | Nederland
T-Mobile heeft Simpel verkocht. De MVNO gaat sinds 1 augustus verder als apart bedrijf, maar blijft op het T-Mobile netwerk. De ...

Simpel lanceert zakelijk Sim-only

Published 09 nov 2010 09:38 CET | Nederland
MVNO Simpel lanceert 'Simpel Zakelijk'; een sim-only-abonnement voor kleine ondernemingen en zzp'ers. Simpel biedt slechts één ...

T-Mobile neemt Simpel-klantenbestand over

Published 15 sep 2010 13:55 CET | Nederland
T-Mobile heeft het klantenbestand en het merk Simpel overgenomen. Simpel wordt een apart merk van T-Mobile binnen het bestaande ...

Aspider en Simpel tekenen overeenkomst, lanceren mobiel merk

Published 28 jun 2007 13:11 CET | Nederland
MVNE Aspider Solutions en Simpel Consumenten hebben een MVNE service overeenkomst getekend en het mobiele merk Simpel gelanceerd. ...

Kalender   /   Evenementen

19 okt Arm DevSummit
21 okt Intel Q3
21 okt Snap Q3
21 okt Telenor Q3 2021
21 okt Orange Belgium Q3 2021
21 okt AT&T Q3 2021
21 okt Telia Q3 results
21 okt Digi Q3 2021
21 okt Grameenphone Q3 2021
22 okt Doro Q3 results
25 okt Facebook Q3
25 okt Dtac Q3 2021
25 okt Calix Q3 2021
26 okt Siminn Q3 2021
26 okt F5 Networks fiscal Q4
26 okt MediaTek Q3
26 okt Microsoft fiscal Q1
26 okt SK hynix Q3
26 okt Orange group Q3 2021
26 okt Twitter Q3 2021
26 okt TIM Brasil Q3 2021
26 okt Alphabet Q3 2021
26 okt Digital Realty Q3
26 okt Juniper Networks Q3 2021
26 okt Corning Q3
26 okt NENT Q3 2021
26 okt Samsung Developer Conference
26 okt Cabsat
26 okt MWC Los Angeles
26 okt FCC meeting
::: Meer Kalender Items