0
Mobiel

5G in de spotlights op Mobile World Congress

woensdag 1 maart 2017 | 15:02 CET | Achtergronden
Over een kleine 10 jaar zullen er wereldwijd meer dan een miljard 5G-verbindingen zijn, voorspelde de mobiele brancheorganisatie GSMA tijdens het Mobile World Congress dat momenteel plaatsvindt in Barcelona. De verwachtingen omtrent 5G zijn hooggespannen. Zowel mobiele providers als makers van netwerkapparatuur grijpen de jaarlijkse telecomshow aan om de vorderingen wereldkundig te maken. 

De sector zelf is er ook nog niet helemaal uit. 5G zorgt voor een extreem hoge mate van connectiviteit en de toepassingen lijken aan het oneindige te grenzen, maar commerciële toepassingen laten nog even op zich wachten. Tijdens het Mobile World Congress (27 februari – 2 maart) in Barcelona draait het onder meer om snellere mobiele diensten zoals video in 4K, breedband voor elk huishouden, maar ook maatschappelijke thema’s, zoals kritische communicatie ten behoeve van de publieke veiligheid komen aan bod net als 5G als onderliggende infrastructuur voor zelfrijdende auto’s, spelen een rol.

Nieuwe samenwerkingsverbanden die tijdens het MWC bekend zijn gemaakt tonen aan dat haast is geboden om de digitale transformatie al in relatief vroeg stadium in te luiden. Hoewel de eerste commerciële 5G-netwerken pas in 2020 worden verwacht, nemen operators en netwerkleverancier al een voorschot. Diverse bedrijven waaronder Ericsson, BT, Qualcomm, Intel en Deutsche Telekom kondigden plannen aan om de uitrol van 5G te versnellen. Volgens het huidige schema zullen de definitieve specificaties 5G New Radio van de 3GPP pas eind 2019 worden verwacht waardoor de grootschalige uitrol van 5G-netwerken pas in 2020 zou kunnen plaatsvinden.

Optimisme

Verizon kondigde voorafgaand aan het MWC aan dat het verwacht nog dit jaar te kunnen beginnen met het aanbieden van "pre-commercial" diensten in 11 regio's in de VS. Eind vorig jaar liet de Amerikaanse provider al weten 5G sneller realiteit te zien worden dan tot nu toe wordt aangenomen. Ook de Chinese partijen lieten van zich horen. ZTE denkt dat het in staat is om in het derde kwartaal van 2018 te starten met de commerciële uitrol van 5G-netwerken. In het eerste kwartaal van 2019 zullen dan de eerste commerciële diensten over 5G-netwerken worden aangeboden.  

Huawei en China Mobile toonden afgelopen zomer tijdens MWC Shanghai al prototype radio's voor 5G in de 3,5 GHz band en voor spectrum hoger dan 6 GHz, maar in Barcelona ging vooral veel aandacht uit naar network slicing. Hiervoor sloot Huawei onlangs samenwerkingsverbanden met BT en werd tijdens het MWC een 5G Network Slicing Router onthuld, volgens Huawei de eerste in zijn soort. De router biedt 50GE connectiviteit voor base stations en kan worden uitgebreid naar 100GE. Cloud speelt in de migratie naar 5G een grote rol. Volgens Huawei is dat de basis voor de transformatie van de komende jaren, voorspelde Huawei tijdens het MWC. 

Ook waren er op dit gebied initiatieven van Samsung en Deutsche Telekom die samen 5G Guaranteed Latency (GLA) als een end-to-end network slice demonstreerden. Het Zuid-Koreaanse SK Telekom toonde tijdens het MWC de ervaring met Federated Network Slicing in samenwerking met Deutsche Telekom en Ericsson.

De use cases voor 5G stapelen zich op, maar verdienmodellen zijn er nog nauwelijks. Daarvoor is vooral heel veel samenwerking nodig, stelde Ericsson. "De reden hiervoor is volgens mij dat we in hetzelfde schuitje zitten. De omzet is bij alle bedrijven niet om over naar huis te schrijven. In 5G zien we een kans om weer de weg naar boven te vinden", zei Ericsson-topman en CTO Ulf Ewalsson in een keynote-sessie. Ericsson heeft enkele lastige jaren achter de rug, maar het Zweedse bedrijf is optimistisch over de toekomst. "Ericsson zal zich echter nadrukkelijk positioneren als een ontwikkelaar van diensten voor sectoren", sprak CEO Borje Ekholm.

5G FIRST

Concurrent Nokia, dat eind vorig jaar branchegenoot Alcatel-Lucent overnam, wilde zijn marktleiderschap op 5G-gebied tonen met het nieuwe portfolio 5G FIRST, dat volgens het bedrijf mobiele operators "first-to-market advantage" op basis van vroege specificaties moet geven. Nokia stelde zich tijdens het MWC tot doel 5G FIRST in de tweede helft van dit jaar naar de markt te brengen. Nokia greep het MWC tevens aan voor de oprichting van een nieuwe 5G Community waarin vertegenwoordigers van de technologiesector helpen de belofte van 5G in te lossen.

Nokia CMO Barry French en CEO Rajeev Suri benadrukten in hun keynotes dat Nokia een ware 'technology leader' is geworden na de transformatie en acquisities zoals die van Alcatel-Lucent en meer recent die van Comptel. De komende jaren investeert Nokia in specifieke sectoren zoals mijnbouw en transport. Doel is om in parallel met de technologie ook de business te ontwikkelen. "End-to-end netwerken daar gaat het nu om. Het doel is om in parallel met de technologie ook de business te ontwikkelen", zei Suri.  tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe