0
Algemeen

8 procent Nederlanders heeft interesse voor woningbeveiliging via operator

donderdag 26 mei 2016 | 09:41 CET | Achtergronden

Acht procent van de Nederlanders wil bij de keuze voor beveiligingsoplossingen in of rondom het huis wel aankloppen bij zijn aanbieder van vaste of mobiele telecomdiensten. Nog eens drie procent zou bereid zijn om zijn of haar mobiele telefoon via zijn mobiele provider te verzekeren, terwijl 2 procent het ook wel een goed idee zou vinden om, als dit aanbod bestond, een inboedel- of opstalverzekering af te nemen via zijn service provider. Dat blijkt uit een studie van Telecompaper onder zijn Consumer Panel in februari 2016.

Operators leveren regelmatig extra diensten rondom hun basis dienstverlening. Voorbeelden zijn antivirus- of malware-oplossingen bij mensen die een internetabonnement hebben, of het via de mobiele factuur betalen van gekochte apps. Sommige aanbieders van mobiele diensten leveren eveneens al dan niet cloudgebaseerde security-oplossingen, terwijl het aanbieden van opslagcapaciteit, streaming muziek- of VoD-diensten ook al regelmatig voorkomt.

 

Met de opkomst van smart home of connected home-oplossingen komen echter ook andere extra diensten in beeld. Denk daarbij aan KPN, dat mede op basis van een oplossing van Deutsche Telekom smart home-diensten aanbiedt (op gebieden zoals security, comfort, health en entertainment.). Of denk aan een aanbieder zoals het Zeeuwse Delta, dat behalve internet en telefonie ook water, gas en elektriciteit levert. Maar voor het merendeel zijn dit nog diensten die niet worden aangeboden door operators. Is hier misschien wel een markt voor?

Niet-telecomgerelateerde diensten via operator nog vreemd

Een meerderheid van de Nederlanders (85%) vindt het overduidelijk nog een vreemd idee om dergelijke extra diensten af te nemen bij aan aanbieder van vaste of mobiele telecomdiensten. Zoals gezegd gaat de meeste belangstelling nog uit naar beveiligingsoplossingen voor in of rondom de woning, zoals al dan niet met het internet verbonden camera’s.

Een verzekering voor een mobiele telefoon wordt al als minder logisch gezien en andere verzekeringen afnemen bij een provider is al helemaal niet interessant. Datzelfde geldt voor diensten zoals het leveren van gas, water en elektriciteit. Kortom, extra diensten aanbieden kan interessant zijn voor operators, maar het moet wel enigszins gerelateerd zijn aan de bestaande activiteiten of diensten van een aanbieder.

Mannen meer belangstelling voor extra diensten

Mannen lijken over het algemeen meer genegen om extra diensten af te nemen die nu nog niet of nauwelijks worden aangeboden door operators. Ook hier geldt dat een meerderheid echter geen interesse heeft voor de in het onderzoek van Telecompaper genoemde extra diensten: 80 procent van de mannen tegen 90 procent van de vrouwen geeft aan geen belangstelling te hebben voor woningbeveiliging, verzekeringen of nuts-diensten via de operator.

 

Gemiddeld stelt 10 procent van de mannelijke respondenten dat zij belangstelling hebben voor het afnemen van diensten van operators die beveiliging in of rondom het huis betreffen, tegen 5 procent van de vrouwen. 5 procent van de mannen versus 2 procent van de vrouwen zou wel belangstelling hebben om elektriciteit af te nemen die door een operator aangeboden wordt. Verder hebben mannen gemiddeld meer belangstelling voor het afnemen van verzekeringen via een operator, evenals gas en water.

11% pubers wil mobiele telefoon via operator verzekeren

Wanneer gekeken wordt naar de belangstelling van de diverse leeftijdsgroepen, dan valt op dat maar liefst 92 procent van de respondenten van 65 jaar en ouder geen belangstelling heeft voor aanvullende, niet telecomgerelateerde diensten via telecomaanbieders. De jongste leeftijdsgroepen (12 –19 en 20- 29 jaar) hebben juist de meeste belangstelling. Zo zou 11 procent van de 12-19 jarigen wel een verzekering voor de mobiele telefoon willen afsluiten bij de telecomaanbieder. Bij alle twee de leeftijdsgroepen stelt 7 procent dat het wel interessant zou zijn om elektriciteit via de operator af te nemen. 73 respectievelijk 78 procent geeft aan voor geen enkele genoemde dienst belangstelling te hebben.

Dual-play afnemers meeste belangstelling voor extra diensten

In het onderzoek is ook nog gekeken naar in hoeverre mensen die aangeven meerdere diensten af te nemen bij hun telecomaanbieder (multiplay-pakketten) ook belangstelling zouden hebben voor diensten zoals verzekeringen, woningbeveiliging of gas, water en elektra. Hieruit blijkt dat mensen die twee diensten afnemen (dual play, bijvoorbeeld tv en internet) eerder genegen zijn om niet telecomgerelateerde diensten af te nemen bij hun operator dan mensen of huishoudens die drie diensten (triple play, dus tv, internet, vaste of mobiele telefonie) afnemen.

 

Dit valt vooral op bij een verzekering voor een mobiele telefoon, waarbij 8 procent van de dual play-afnemers aangeeft hiervoor wel belangstelling te hebben, tegen slechts 2 procent van de respondenten met een triple play pakket. Zelfs respondenten die alle telecomdiensten apart afnemen, scoren met 5 procent nog hoger. Ook bij elektriciteit ligt de belangstelling hoger bij dual play-afnemers (7%) en bij mensen die alles los afnemen (8%) dan bij mensen met triple play bij één aanbieder (2%). Ruim driekwart (77%) van de mensen met dual play heeft voor geen enkele genoemde dienst belangstelling, tegen 89 procent bij mensen met triple play.

Dit artikel is gebaseerd op onderzoek onder het Telecompaper Consumer Panel. De vraag werd in februari aan het panel voorgelegd (n=1.711). De respondenten werden gevraagd welke niet-telecomgerelateerde diensten die nu nog niet door hun telecomaanbieder geleverd worden, zouden willen afnemen. Het panel bestaat uit leden in de leeftijd tussen de 12 en 80 jaar. Uitkomsten zijn gestratificeerd naar leeftijd, geslacht en opleiding. Voor meer informatie over ons panel en de mogelijkheden kan contact worden opgenomen met onze research-afdeling (research@telecompaper.com).tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe