0
Mobiel

Aantal WiFi-apparaten in huishoudens niet gestegen in 2017

donderdag 9 november 2017 | 07:54 CET | Achtergronden

Het aantal apparaten dat verbonden is met Wifi in een huishouden, stijgt niet langer. In het najaar van 2017 gaf 59 procent van de Nederlanders aan tussen de vier en tien apparaten in huis te hebben, net zoveel als in de zomer van 2016. Evenals verleden jaar, gaf 35 procent van de huishoudens aan tussen de één en drie apparaten met een Wifi-connectie te bezitten. Verder heeft 6 procent van de Nederlandse bevolking meer dan 10 Wifi-apparaten in zijn huishouden. Het gemiddeld ligt op vijf apparaten per huishouden. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper op basis van Consumer Insights.

Dat het aantal apparaten met Wifi in een huishouden niet langer groeit, kan opmerkelijk genoemd worden. Steeds meer apparaten worden namelijk ‘connected’ naast de traditionele devices zoals laptop, tablet en smartphone. Tv's bijvoorbeeld, maar ook 'smart' huishoudelijke apparaten, thermostaten en verlichting. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat het percentage draadloos verbonden apparaten omhoog zou zijn gegaan het afgelopen jaar. 

Wel is het zo dat de laatste jaren het bezit van apparaten als tablets en smartphones minder hard is gegroeid. Er is sprake van verzadiging en een vervangingsmarkt. Apparaten met een langere levensduur dan smartphones en laptops - zoals tv’s, lampen en devices voor huishoudelijk gebruik - worden pas vervangen als ze kapot gaan. Daarbij moet de ‘connected’ variant wel enigszins betaalbaar zijn. 

Verder komt het smart home-concept pas langzaam op gang, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper in het nog uit te brengen Smart Home-rapport. De consument moet nog steeds de voordelen in zien van bijvoorbeeld een thermostaat of verlichting die met internet (dus Wifi) verbonden is (bijvoorbeeld op afstand of spraakgestuurd aansturen). In deze combinatie van ontwikkelingen ligt mogelijk de reden voor stabiliteit in het aantal WiFi-devices per huishouden in het afgelopen jaar.

Gezinnen met kinderen gemiddeld ruim zes WiFi-apparaten

Als we kijken naar het type huishouden, zien we weinig verrassingen. Zo bezit een huishouden zonder kinderen gemiddeld vier apparaten met wifi. Gezinnen met kinderen hebben een gemiddelde van 6,4 Wifi-apparaten. De helft van de kinderloze huishoudens heeft 4 tot 10 apparaten in bezit, terwijl 71 procent van gezinnen met kinderen dezelfde aantallen hebben. Dat is niet verwonderlijk, aangezien er in deze huishoudens meerdere ‘persoonlijke’ apparaten aanwezig zijn zoals smartphones laptops en tablets. 

Bijna de helft (48%) van de huishoudens zonder kinderen heeft aangegeven tussen de 4 en 10 apparaten in bezit te hebben. Slechts 2 procent van huishoudens zonder kinderen heeft aangegeven meer dan 10 Wifi-apparaten in huis te hebben. Wel heeft 12 procent van gezinnen met kinderen gezegd datzelfde aantal te hebben. Wellicht kan over deze groep gezegd worden dat dit veelverdieners zijn, waar de technologie ook een belangrijke rol speelt - dus waar meerdere smart tv’s en tablets eerder regel zijn en het smart home concept zijn intrede begint te doen.

51 procent van groep met laag inkomen 1-3 devices

Een vergelijking tussen inkomen geeft ook geen verrassende cijfers: hoe meer men verdient, des te meer Wifi-apparaten men in huis heeft. Zo heeft 51 procent van de huishoudens minder dan modaal (< € 30.000) ‘slechts’ 1-3 apparaten met Wifi in bezit. Waarschijnlijk zijn dat de ‘hoognodige’ devices; zoals een laptop en een smartphone. 7 procent van de huishoudens met meer dan 2 keer modaal (> € 80.000) heeft ditzelfde aantal apparaten. Wellicht zijn dit welgestelde ouderen die minder interesse hebben voor technologie.

Binnen diezelfde inkomensgroep heeft 82 procent tussen de vier en tien apparaten in het huishouden: met minimaal twee smartphones, één tablet, twee smart tv’s en een slimme thermostaat zit men hier zo aan. Verder heeft 11 procent van de veelverdieners meer dan tien apparaten in huis, 3 procent van de groep minder dan modaal heeft dit aantal. Verwonderlijk is dat niet. De uitzondering overigens bij deze cijfers is dat 10 procent van de huishoudens met 1 tot 2 keer modaal meer dan tien apparaten in bezit heeft, terwijl ‘maar’ 3 procent van de inkomensgroep daarboven dit heeft aangegeven. Misschien heeft dat te maken met het verschil in leeftijd, aangezien in de groep 2 keer modaal over het algemeen oudere mensen zitten.

Na stabiel jaar, wellicht ruimte voor groei

De komende jaren is het te verwachten dat de groei terugkeert in het aantal WiFi-apparaten per huishouden. Zoals eerder gezegd, groeit het bezit van smartphones, laptops en tablets niet meer zo spectaculair. Wel is het zo dat de vervangingsmarkt voor apparaten als tv’s, maar ook huishoudelijke apparatuur wel zal gaan groeien. Dat betekent dat de stap van de consument naar een smart variant dichterbij komt. 

Verder neemt volgens het binnenkort te verschijnen Smart Home-rapport van Telecompaper de penetratie van objecten toe die verbonden zijn met Wifi, zoals een thermostaat, verlichting en IP-camera’s. Die worden steeds meer gepusht door partijen als energiebedrijven en verzekeraars. Bij veel consumenten zelf worden dit soort applicaties nog niet de meerwaarde ingezien en bovendien is men nog een beetje huiverig over veiligheid en privacy. Wel geven marktpartijen aan dat consumenten wel meer belangstelling tonen om over te stappen op een connected variant. Na een jaartje stilstand wordt nu weer interessant wat het komend jaar brengt.

Het onderzoek is gebaseerd op het Telecompaper Consumer Insights Panel en gebaseerd op data verzameld tussen 2014 en 2017. Het panel bestaat uit leden in de leeftijd tussen de 12 en 80 jaar. Uitkomsten zijn gestratificeerd naar leeftijd, geslacht en opleiding. Voor meer informatie over ons panel en de mogelijkheden kan contact worden opgenomen met onze researchafdeling (research@telecompaper.com).tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe