0
Breedband

Apple HomePod biedt nieuwe gateway naar Apple-diensten

vrijdag 9 juni 2017 | 14:51 CET | Achtergronden
Na maanden van geruchten introduceerde Apple deze week dan eindelijk een slimme speaker genaamd HomePod. Het gaat om het eerste smart home-product van het bedrijf sinds de Apple Watch in 2015 zijn debuut maakte en tevens positioneert Apple zich hiermee als challenger van Amazon Echo en Google Home. 

De hardware van HomePod, geproduceerd door Foxconn, is volgens Apple gebouwd op basis van een optimale muziekbeleving. Het apparaat wordt aangedreven door de eigen A8-chip, die voor het eerst in 2014 op de iPhone 6 verscheen, en beschikt over zes microfoons. 

Daarnaast ontwikkelde Apple zelf luidsprekers die speciaal geschikt zijn voor de weergave van geluid met hoge en lage frequentie. De luidsprekers beschikken elk over een eigen driver en versterker en omvat wat Apple room-sensing technology noemt, een concept waarbij HomePod het geluid kan optimaliseren op basis van omgevingsfactoren in de ruimte.

HomeProd biedt verder diepgaande kennis van persoonlijke muziekvoorkeuren en helpt het device gebruikers om met behulp van AI-algoritmen nieuwe muziek te ontdekken. De bedoeling is dat machine learning een leidende rol gaat krijgen binnen de software en diensten van Apple, geleid door Siri. Diensten worden steeds belangrijker voor Apple: diensten zijn na de iPhone de grootste omzetbron van Apple.

Meer flexibiliteit

Een belangrijke aankondiging die Apple deed was de langverwachte update van zijn streaming protocol AirPlay. AirPlay 2 biedt multiroom audio support, ook voor speakers van verschillende merken waaronder Bose, Bang & Olufsen, Marantz, McIntosh, Polk, Bowers & Wilkins, Dynadio, Naim, Bluesound en Beats, waarvan Apple in 2014 voor 3 miljard dollar eigenaar werd. 

Met AirPlay 2 wordt het mogelijk om speakers te bedienen vanuit HomeKit, Apple’s software framework voor smart homes en communicatie met huishoudelijke apparaten. Gebruikers kunnen hun iPhone, iPad of Apple TV gebruiken om apparaten te bedienen en te configureren. Alle HomeKit-apparaten worden opgenomen in een thuisnetwerk, grafisch weergegeven als een huis met verschillende kamers, zoals huiskamer, slaapkamer en garage.

Een belangrijke nieuwe zet is dat Apple minder strikte eisen stelt aan developers die aan de slag willen met HomeKit. Zo is het gebruik van de MFi-chip in smart home devices niet langer verplicht waardoor developers hun smart home-oplossing  gratis en geheel rond flexibele software kunnen bouwen. MFi is een gelicencieerd applicatie-programma dat in 2005 werd gelanceerd  om de overvloed aan iPod-accessoires van derden te reguleren. Het programma is sindsdien uitgebreid tot alle i-apparaten en naar het HomeKit Home Automation Framework van Apple.

Door de developer community op deze manier tegemoet te komen, hoopt Apple een groter en uitgebreider ecosysteem voor smart homes te kunnen bieden. Sinds de introductie van de App Store in 2008 verdienden developers al meer dan 70 miljard dollar. 

Siri op 375 miljoen actieve devices

Apple mikt met HomePod in eerste instantie op de muziekliefhebber. Apple zet HomePod anders in de markt dan Amazon en Google dat doen met respectievelijk Echo en Home, die veel meer zijn gericht op algemene, contextuele interactie met zijn gebruiker. Apple HomePod vertrekt juist puur vanuit de muziekbeleving terwijl via Siri uiteraard ook stemopdrachten voor andere doeleinden tot de mogelijkheden behoren.

Om het maximale uit HomePod te halen is een abonnement op Apple’s streaming muziekdienst Apple Music een vereiste. Deze kost tussen de 10-15 dollar per maand en trok tot dusver zo’n 27 miljoen betalende abonnees, ruim de helft meer dan een jaar geleden.De HomePod zelf is ten opzichte van zijn voornaamste concurrenten stevig geprijsd. Waar voor de Amazon Echo Dot en Google Home respectievelijk 180 dollar en 150 dollar moet worden betaald, vraagt Apple 349 dollar voor zijn slimme speaker. Dat is nog altijd goedkoper dan het merendeel van de producten die Apple aanbiedt, maar beduidend duurder dan zijn concurrenten.

De combinatie van music first en premium pricing hoeft niet per se een nadeel te zijn. Op meer dan 375 miljoen actieve devices in 36 landen wordt elke maand een beroep gedaan op Siri, meldde Apple bij tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Worldwide Developer Conference (WWDC).

Nieuwe fase van groei

HomePod draait voornamelijk, maar niet alleen om muziek. HomePod biedt momenteel 14 ‘domeinen’ waarop het actief is: Music, News, Unit Conversions, Messages, Reminders, Podcasts, Alarms & Timers, Translation, Stocks, General knowledge, Weather, Trafic & Nearby, Sports en Home. Apple is voornemens het aantal domeinen sterk uit te breiden en het bedrijf kan daarbij bogen op de kennis en expertise die het in huis haalde via de acquisities die de afgelopen jaren werden gedaan.

De komende jaren zullen voor Apple in het teken staan in de doorontwikkeling van Siri op basis van AI en machine learning. Aangezien de iPhone nabij een verzadigingspunt lijkt te geraken in volwassen markten moet Apple op zoek gaan naar nieuwe manieren om een lock-in te creëren. Het toevoegen van een slim apparaat in de huiskamer creëert een extra toegangspunt naar Apple-diensten, goed voor ruim 7 miljard dollar in het laatste kwartaal en daarmee een belangrijke prioriteit voor een nieuwe fase van groei.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe