0
Breedband

Bent u al voorbereid op Industrial IoT?

woensdag 17 mei 2017 | 14:16 CET | Achtergronden
Analisten en experts verwachten dat organisaties binnen afzienbare tijd worden geconfronteerd met het Industrial Internet of Things (IIoT), dat aan de basis staat van de digitale transformatie die veel sectoren de komende jaren te wachten staan. De ontwikkelingen rondom IIoT volgen elkaar in rap tempo op en technologiebedrijven werken nauw samen met branchevreemde sectoren, maar nog slechts weinig organisaties hebben zicht op de (nabije) toekomst. 

De opkomst van ICT in het bedrijfsleven heeft onmiskenbaar gezorgd voor snellere processen, efficiëntere bedrijfsvoering en lagere kosten, maar inmiddels staan bedrijven voor een nog ingrijpender ontwikkeling: de digitale transformatie die bestaande toepassingen via IIoT naar het volgende niveau moeten tillen. De verwachtingen rondom IIoT zijn hooggespannen, maar veel bedrijven zijn er nog niet klaar voor. 

De voorbije jaren convergeerden innovaties op het gebied van hardware (sensoren), connectiviteit (cloud), machine learning (AI) en data analytics (Big Data) tot nieuwe mogelijkheden voor bedrijven en organisaties. De insights die worden verkregen uit IIoT-oplossingen kunnen in potentie leiden tot een hogere productiviteit en lagere kosten, zo wordt algemeen aangenomen.

IIoT is overal

In het meest gunstige scenario kunnen productieprocessen dusdanig worden geoptimaliseerd waardoor vraag en aanbod naadloos op elkaar aansluiten wat leidt tot minder verspilling. Dit scenario ontvouwt zich momenteel al in het groeiend aantal verslimmende steden wereldwijd. Op dit gebied werd de afgelopen maanden een aantal interessante samenwerkingsverbanden gesloten. Zo stapten Huawei en Honeywell in maart in een wereldwijde smart-city samenwerking, zetten Ericsson en Intel het 5G Innovators Initiative (5GII) op en zette de internationale telecomorganisatie ITU een nieuwe focusgroep op die studies op het gebied van smart city management moet bevorderen.

Automotive geldt als één van de meest veelbelovende sectoren waarin de afgelopen jaren flink is geïnvesteerd om de connected car de weg op te krijgen. Maar automotive reikt verder dan alleen de connected car. Ook de transportsector begint de mogelijkheden met IIoT-toepassingen te verkennen, bijvoorbeeld met truck platooning. Ook in Nederland wordt stap voor stap de benodigde infrastructuur aangelegd om autonoom rijden mogelijk te maken. Zo selecteerde het ministerie van Infrastructuur en Milieu onlangs partners voor de ontwikkeling van slimme snelwegen.  

Ook in healthcare laat IIoT zich gelden. Jarenlange academische onderzoeken naar de inzet van onder meer VR, AR, AI en robotica werpen nu voorzichtig hun vruchten af in de vorm van soms revolutionaire toepassingen die de traditionele structuren onder druk zetten. Via elektronische devices worden grote hoeveelheden patiëntdata gegenereerd op basis waarvan met behulp van machine learning en AI nauwkeurig inzicht wordt verkregen in ziektebeelden en diagnoses steeds verder worden gepersonaliseerd. Robots voorzien van slimme software voeren in testomgevingen al zelfstandig complexe operaties uit.

Nog slechts beperkt zicht 

In principe wordt elke sector ‘geraakt’ door IIoT, verwachten experts en analisten, maar lang niet elke organisatie is er klaar voor. Onlangs voerde het Business Performance Innovation (BPI) Network. een internationale lobbygroep die pleit voor zakelijke verandering en verbetering, een grootschalig onderzoek uit onder executives van onder meer Airbus, Philips Lighting, Whirlpool en Hitachi. naar de stand van zaken rondom IIoT.

Ruim de helft (52%) van de respondenten in het onderzoek gaf aan dat IIoT binnen drie jaar een significante impact zal hebben op hun business, maar slechts een kleine twee procent zei een duidelijke visie met betrekking tot IIoT te hebben. Desondanks was 57 procent van de respondenten al begonnen met het implementeren van IIoT-systemen of met het houden van pilots. Redenen om met IIoT aan de slag te gaan zijn onder andere kostenbesparingen (47%), de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten (35%) en de verbetering van klantcontact en klantbeleving (29%).

Niet onverwachts zien executives security en data privacy als voornaamste zorgen bij het optuigen van een IIoT-infrastructuur binnen de organisatie. Ook de investeringsbereidheid en de complexiteit van dergelijke projecten hebben een remmende werking op de adoptie van IIoT. Tegelijkertijd wordt aangenomen dat de komst van 5G-netwerken een significante boost zullen geven aan de digitale transformatie die dit jaar de groeifase betreedt.  

Zie voor meer informatie de volgende dossiers: Smart Home, Smart City en Smart Industry

Indien u niks wil missen en op de hoogte gehouden wil worden van alle ontwikkelingen met betrekking tot het Industrial Internet of Things, abonneert u zich dan op onze speciale nieuwsbrief.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe