0
Mobiel

BTG en Surfnet willen van de simkaart een Zwitsers zakmes maken

woensdag 7 december 2016 | 16:09 CET | Achtergronden
BTG, heeft in samenwerking met een aantal technologiepartners getest met een E-SIM (Embedded SIM). Deze test heeft laten zien dat het mogelijk is om op afstand een simkaart over te zetten van één mobiel netwerk naar een ander. BTG (Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers) voorziet een reeks van toepassingen voor haar doelgroep, grote afnemers van zakelijke telecomdiensten. Een E-sim kan het makkelijker maken om van provider te wisselen, zonder ‘SIM Swap’ of zelfs om meerdere providers te gebruiken. Er wordt bovendien ook getest het met draaien van beveiligde applicaties op een simkaart. 

De technologie baseert op de Embedded SIM standaard van de GSM Association. De test hiervan is nu met succes afgerond door BTG en o.a. haar leden ASPIDER-NGI, SURFnet, Schiphol Group en sTN Telefact. . Naar aanleiding van het E-SIM-project is BTG een strategische samenwerking aangegaan met SURFnet. Dat wil op termijn oplossingen bieden aan onderwijs- en onderzoeksinstellingen, voor indoor  en outdoor dekkingsproblematiek. 

Als een bedrijf – een klant van een mobiele operator dus – over -the-air de simkaart kan beschrijven, dan is die simkaart ook geschikt om enterprise applicaties te draaien.  Zo wordt ook beoogd om de E-SIM ook in te gaan zetten voor authenticatie, bijvoorbeeld bij toegangspoortjes en beveiligde netwerken.

Samenwerking BTG en SURF

SURF is een coöperatieve organisatie van de instellingen voor hoger onderwijs (WO, HBO) en alle wetenschappelijke instellingen (NWO). SURF heeft drie werkmaatschappijen: SURFnet, SURFsara en SURFmarket. SURFsara beheert de Nederlandse supercomputer in Amsterdam, SURFmarket koopt licenties in voor software en verkent de mogelijkheden om telefonie aan te besteden.

SURFnet beheert netwerken en diensten namens de leden van SURF. Van oudsher lag de nadruk op de vaste datanetwerken en hoge capaciteit transmissie (lichtpaden), maar gaandeweg is de dienstverlening uitgebreid naar diensten, zoals internettoegang, domeinen, file transfer en een hybride cloudomgeving (SURFcumulus).

SURFnet heeft sinds 2011 een aparte afdeling voor alle draadloze netwerken en standaarden, zoals Wi-Fi. Frans Panken gaat over de techniek, Maurice van den Akker vertegenwoordigt de commerciële kant. In een interview lichten ze de technologie achter Embedded SIM toe. 

Simkaart over-the-air laden

Die technologie is metname bedoeld voor machine-to-machine communicatie. Veel M2M toepassingen draaien op een apparaat dat via en simkaart toegang krijgt tot een mobiel netwerk. De apparaten zijn soms moeilijk toegankelijk, hermetisch gesloten of ze varen letterlijk de wereldzeeën over. Dat maakt het moeilijk of onmogelijk om een simkaart te verwisselen.

E-SIM is ontwikkeld om simkaarten over-the-air te beschrijven. De simkaart bevat alleen de hoognodige informatie, de rest wordt achteraf toegevoegd. Over-the-air wordt een nieuw profiel op de eSIM gezet, dat behoort bij een ander mobiel netwerk. Het mobiele nummer blijft hetzelfde, maar zit bij een andere operator. De portering verloopt via het standaardproces en gaat vrijwel in real-time.

Grootzakelijke toepassingen 

Een zakelijke grootgebruiker zou de E-SIM kunnen gebruiken bij aanbestedingen. Het kan voor de opdrachtgever aantrekkelijk zijn om de provisioning van de abonnementen los te koppelen van de simkaarten en de mobiele telefoons. Gemakkelijker wisselen van provider zou ook tussendoor handig kunnen zijn. Omdat een wetenschappelijk medewerker veldwerk doet in een gebied waar operator A wel zit en B niet. Of tijdelijk in het buitenland bereikbaar moet zijn, zonder daarvoor een extra telefoon mee te hoeven nemen.

Andere toepassingen zitten in authenticatie. Panken van SURFnet omschrijft de simkaart als een kleine computer, met een processor, geheugen en een eigen besturingssysteem. De simkaart draait 128-bits encryptie en kan niet alleen de beveiligde communicatie uitvoeren met het mobiele netwerk, maar ook met een Wi-Fi-netwerk, of met de processor in de smartphone, met Bluetooth of NFC, of met een app. Ook dat verkeer is dan ‘vertrouwd’.

Gebruikers kan daarmee een beveiligde toegang worden geboden tot Wi-Fi of en bedrijfsnetwerk, of tot een laboratorium, magazijn of serverruimte. Die toegangscontrole kan op een mobiel apparaat worden gezet zodra de sleutels over mobiel internet kunnen worden aangeleverd.

De testresultaten van bedrijfseigen applicaties op de E-SIM worden in 2017 verwacht, waarbij ook gestreefd naar de commerciële introductie. BTG-voorzitter Jan van Alphen meldt kansen te zien voor een strategische alliantie met mobiele providers. “De eerste resultaten zijn bemoedigend. Het is goed om te constateren dat het een en ander technisch mogelijk is en het een begaanbare route lijkt te zijn." Van Alphen noemt nauwe samenwerking met ICT-leveranciers en de mobiele providers een vereiste. "Zakelijke gebruikers zijn er niet op uit om zelf fabrikant of leverancier te worden door op hun stoel te gaan zitten."tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe