0
Mobiel

China loopt voor met mobile live video - Huawei

woensdag 22 maart 2017 | 15:10 CET | Achtergronden

Huawei ontwikkelt een portfolio van videodiensten voor mobiele operators. Op het Mobile World Congress domineerde weliswaar 5G de conversatie, maar dat weerhield roterend CEO Eric Xu er niet van om een keynote speech volledig te wijden aan de groei van mobile video. In de ontwikkeling van mobile video loopt China voor op de rest van de wereld. Video zal niet alleen het netwerkverkeer opstuwen, maar ook de omzet van bedrijven, aldus Huawei. 

Volgens hun ramingen is de totale markt voor mobiele video over enkele jaren een biljoen dollar waard. Van die markt is ongeveer 650 miljard dollar voor videocontent voor consumenten, 18 miljard voor communicatiediensten zoals videobellen en ongeveer 350 miljard dollar voor omzet uit verticale industrieën en industriesectoren.

Voor MNO’s betekent dit groei, stelde roterend CEO Eric Xu tijdens een keynote op het MWC. In 2016 bestond wereldwijd meer dan de helft van de omzet uit data en ongeveer een kwart uit video. Tegen 2025 groeien deze verhoudingen door naar 70 procent uit data en meer dan 50 procent uit video.

Video wordt steeds belangrijker, de meerderheid van de consumenten is bovendien bereid 10-30 procent meer te betalen voor goede content en kwaliteit. Overigens is het wel zo dat zowel mobiele operators als contentaanbieders versnipperd zijn. Een operator zou een ‘one stop shop’ kunnen worden voor videodiensten.

Dan moeten de operators die kwaliteit wel kunnen bieden. Een matige videostream wordt verlaagd tot 360p en consumeert dan 600 MB voor een film van 141 minuten. Op 720p is dat al 2,3 GB en op 1080p is dat 6 GB aan data. Er zijn al tientallen smartphones op de markt met een 2K scherm en één op vijf verkochte televisies is een 4K model. Om die apparaten goed aan te kunnen streamen, is veel capaciteit nodig.

Mobile Live Video

China loopt voor op de rest van de wereld in de ontwikkeling van Mobile Live Video Streaming, stelt Huawei in een rapport van X Labs Wireless, gemaakt samen met China Mobile Research Institute (CMRI) en Strategy Analytics. Onder de definitie van MLVS vallen zowel de producenten die videobeelden maken en uploaden, als de consumenten die de video live kijken via wifi of een mobiel netwerk.

Door een combinatie van lokale factoren (zoals het ontbreken van traditionele tv-stations) en wetgeving is een markt ontstaan voor zeer lokaal nieuws en advertenties. Anders dan bij broadcast gaat alle content over internet en is die voor elke gebruiker uniek of uniek te maken. De mobiele operators, contentnetwerken en adverteerders gebruiken dat als basis om streams te personaliseren en te monitiseren.

Kijkers kunnen in een app items afrekenen en virtueel een bosje bloemen kopen voor de maker van de video. Deze markt had in 2016 een omvang van circa 5,85 miljard dollar, schat het rapport. Van dat bedrag bestaat 3 procent uit advertenties en 97 procent uit directe in-app aankopen. Het aantal gebruikers groeit naar verwachting van 340 miljoen in 2016 naar ruim 500 miljoen in 2020. De omzet groeit naar 13 miljard dollar aan directe inkomsten uit mobile live video. Parallel daaraan nemen consumenten een grotere databundel af.

Uit consumentenonderzoek van Huawei X Labs komt dat LTE favoriet is, boven Wi-Fi en dat gebruikers door live video goed inzicht hebben in de dekking, kwaliteit en capaciteit van mobiele netwerken. X Labs heeft een aantal Chinese diensten en YouTube gemeten en vastgesteld dat 360p kwaliteit 400 tot 700 kbps nodig heeft. Een downlink van 2 Mbps stream is in de meeste gevallen genoeg voor een voor kijkers acceptabele kwaliteit van 720p.

Daarbij geldt dat het voor een goede gebruikerservaring belangrijker is dat de video’s soepel lopen. Voor hogere resolutie streaming en streaming op hotspots is (veel) meer nodig. Dit brengt operators ertoe om te investeren in hun mobiele netwerken en om ook de uplink te verbeteren voor de producenten van video.

Een ander verschil tussen China en het westen is dat de omzet uit de diensten vooral bepaald wordt door directe inkopen. In de VS en de EU moet de omzet komen uit advertentiemodellen, die nog in ontwikkeling zijn.

End-to-end portfolio

De middelen ontbreken om die kwaliteit goed te meten, stelt Huawei, omdat er geen goede manier is om de end-to-end kwaliteit van video te bemonsteren en weer te geven. De snelheid in Mbps of de hoeveelheid data in GB’s vormt alleen een benadering.

Huawei heeft eerder al voorgesteld om een vMOS te ontwikkelen, een meetprotocol om de kwaliteiten van videodiensten te meten. Die is enigszins vergelijkbaar met de MOS (Mean Opinion Score) die gemeengoed is voor het meten van de kwaliteit van telefoongesprekken.

Vanuit de benadering dat videocontent king is, kondigt Huawei aan om de consultancy op het gebied van video delivery uit te breiden, zowel voor tv- en videodiensten op vaste netwerken als voor het optimaliseren van mobiele netwerken voor video met een consistente kwaliteit op de vMOS score.

Verder ontwikkelt Huawei contentaggregatie, en de mogelijkheden om video uit verschillende bronnen in een keer te verzamelen en fragmentatie tegen te gaan. Die ontwikkeling sluit aan op de bouw van een ‘cloud native’ convergent platform voor video voor de eerder gememoreerde inkomstenstromen van entertainment, communicatie en industry video.

De vMOS score wordt gebruikt in alle apparatuur die Huawei ontwikkelt, zowel in mobiele netwerkapparatuur als in de portfolio voor server, storage en cloud als in de optimalisatie van netwerken van operators. Huawei is verder begonnen aan de ontwikkeling van chips de middleware voor set-top boxen en zal de middleware ook beschikbaar stellen aan andere bedrijven.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe