0
Mobiel

De eSIM kan een oude overstapdrempel slechten

donderdag 7 december 2017 | 16:23 CET | Achtergronden
De eSIM begint te komen. Microsoft heeft de nieuwe Surface Pro met LTE voorzien van een eSIM. De iPad heeft die al een tijdje en Apple heeft ook een Watch gepresenteerd met eigen mobiele connectiviteit, via een Embedded SIM (eSIM). De mobiele industrie verwacht dat de simkaart uiteindelijk de diskette en de CD achterna zal gaan: het over de post versturen van een fysieke geheugendrager is passé. Mits goed gemanaged, kan de eSIM ook een aloude zakelijke overstapdrempel wegnemen: de noodzaak om een simkaart te verwisselen.

De Apple Watch is er nu ook met ingebouwd 4G. Apple wenst geen aparte sleuf voor de simkaart en gebruikt daarom een Embedded SIM, geïntegreerd in processor en geheugen. Dat maakt het noodzakelijk om de provisioning (het laden van de gegevens), over-the-air uit te voeren.

Deze Apple Watch 3 GPS+Cellular is overigens nog niet in Nederland te koop. Hij is er in de VS en slechts acht andere landen. Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland krijgen hem wel, maar met ondersteuning die beperkt is tot één of twee operators. Die operators leveren wel een aantrekkelijke dienst, waarbij de Watch namelijk hetzelfde telefoonnummer krijgt als de mobiele telefoon. Of Nederlandse operators mee doen, is niet bekend. Er moeten achter de schermen aanpassingen worden gedaan om een gesprek op twee verschillende apparaten af te leveren. Dat kan, maar het is een omvangrijk project voor een klein aantal gebruikers.

GSMA-standaard gericht op M2M en wearables

De technologie berust op de standaard van de GSM Association (GSMA) voor Embedded SIM. De GSMA heeft de standaard ontwikkeld met het oog op wearables en het Internet of Things. De mobiele aanbieders zien kansen om (veel) meer simkaarten te leveren, mét simlock. De operators beschouwen eSIM wel degelijk als een belangrijke trend om de fysieke sim overbodig te maken. De implementatie van deze standaard is echter tijdrovend. Dat OTA-provisioning ook mis kan gaan, blijkt wel uit de moeizame en vaak gestrande pogingen om mobiel betalen en de mobiele OV-chipkaart te introduceren. Er moet dus geïnvesteerd worden in een totaal nieuw platform om de simkaart te beheren. Zolang er nog te weinig klanten zijn, is er echter niet genoeg reden voor de investeringen. T-Mobile bijvoorbeeld zegt de ontwikkelingen in de gaten te houden.

In Amerika zijn de zogeheten multi-device plans een aantrekkelijk business model voor de operators. Elk apparaat moet een extra simkaart en een extra databundel hebben, anders krijgt het geen toegang tot mobiel internet, ook niet via tethering aan een mobiele telefoon. Onder de Europese regels voor netneutraliteit zijn die beperkingen echter niet toegestaan. Daardoor ontbreekt een van de drivers voor deze ontwikkeling.

Machine-to-machine (M2M) en IoT zijn echter een groeimarkt. Voor kleine en/of moeilijk bereikbare apparaten is het immers niet goed haalbaar om een simkaart te plaatsen of te verwisselen. De mobiele operators gaan wereldwijde connectiviteit leveren voor miljoenen apparaten, via ‘blanco’ embedded simkaarten. Een zekere mate van vendor-lock-in en network- lock-in is ook hier te verwachten. Deels is dat gedreven door de technologie, deels door commerciële overwegingen van de aanbieders.

SURFnet: Enterprise -Security draaien op de simkaart

De eSIM standaard maakt het ook mogelijk om een simkaart los te maken van de hard gecodeerde verbinding met één bepaald mobiel netwerk. SURFnet is in 2016 begonnen met de ontwikkeling van een eSIM platform. SURF levert digitale diensten aan het hoger onderwijs en de wetenschap als besloten doelgroep. SURF beheert de Nederlandse supercomputer in Amsterdam, koopt IT-diensten in en levert ook connectiviteit, zoals Wi-Fi (Eduroam) en mobiele diensten.

SURFnet heeft in 2016 al aangetoond dat het mogelijk is om een simkaart over te zetten van één mobiel netwerk naar een ander. SURFnet wil die kansen benutten om de controle over de simkaart over te nemen voor een specifieke toepassing: het leveren van beveiligde diensten.In mei 2017 werd bekend dat SURFnet samenwerkt met Aspider-NGI voor de ontwikkeling van vertrouwensdiensten. Aspider-NGI richt zich op provisioning, connectivity en security, in samenwerking met Idemia (de nieuwe naam van Oberthur). SURF schrijft applets, kleine applicaties die volledig op de SIM gaan draaien. Daarmee willen ze 2-factor authenticatie toepassen, bijvoorbeeld voor toegang tot Wi-Fi.

Einde aan de beruchte sim swap?

Minister Henk Kamp van EZ en de (vorige) Tweede Kamer hebben zich ingespannen voor lagere overstapdrempels op de zakelijke markt. Er zijn afspraken gemaakt om het porteren van nummers soepeler te laten lopen. Een zakelijke gebruiker die een nummer wil meenemen, moet kunnen overstappen. Op IT-afdelingen is de sim-swap een regelmatig terugkerende uitdaging, als er bij een wisseling van telecomaanbieder honderden of duizenden simkaarten moeten worden verwisseld.

Mogelijk ligt daar een nieuwe rol voor het nieuwe kabinet. Er zijn dus scenario’s waarin de eSIM bij gaat dragen aan lagere overstapdrempels en betere concurrentie in vooral de zakelijke markten en bedrijfskritische of hoog beveiligde toepassingen. Voor deze functionaliteit is duidelijk wel een keten van partners nodig. De MVNE is toegerust om deze applicaties te ontwikkelen, te testen en te certificeren voor mobiele netwerken. De operators moeten hier echter wel hun medewerking aan verlenen.

De Nederlandse overheid en ACM hebben zich ingespannen voor het verlagen van overstapdrempels op de zakelijke markt, niet alleen voor 06-nummers, maar ook voor 097- nummers voor M2M diensten. Het ligt bij EZK om te zorgen dat deze drempels laag blijven. Dat eindgebruikersbelang zou niet beperkt hoeven te blijven tot nummers, maar zou ook breder moeten worden ingezet.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe