0
Breedband

De set-top box gaat een nieuwe fase in

maandag 27 juli 2015 | 23:01 CET | Achtergronden

In korte tijd lijkt de markt voor set-top boxen te worden herschikt. Cisco doet de productie over aan Technicolor, terwijl het kleinere Amino concurrent Entone overneemt. De opkomst van IP-tv betekent dat de set-top box zelf steeds leger wordt. Doordat de diensten steeds complexer worden, verschuift de waarde van de keten naar een punt hogerop.

Vorige week werd bekend dat Cisco zijn activiteiten in de productie van set-top boxen en DVR’s verkoopt aan Technicolor. Daarmee verdwijnt de naam Cisco opnieuw van een categorie producten in de huiskamer, nadat die naam eerder al verdween van routers en de Flip videocamera.

Cisco concentreert zich verder op haar goedlopende activiteiten hogerop in het netwerk. Het is volgens marktanalist SRG de marktleider in de productie van netwerkapparatuur voor video en de daarbij horende Videoscape software. Daarin werkt het samen met Technicolor.

Cisco en Technicolor hebben gelijktijdig een strategische overeenkomst gesloten voor de ontwikkeling van technologie voor video en breedband en Internet of Things. Ze delen onderling al hun patenten op dit gebied. Cisco krijgt een zetel in de raad van bestuur van Technicolor, voor huidig SVP en Chief Strategy Officer Hilton Romansky.

Technicolor heeft op zijn beurt de activiteiten opgeschaald, enkele jaren geleden met een onderdeel van Ericsson, nu met Cisco. Technicolor’s Connected Home divisie zal zijn omzet meer dan verdubbelen tot ruim 3 miljard euro per jaar en een bijgestelde ebitda van 200 miljoen euro per jaar, eind 2016. Ook de omzet van de groep groeit met dubbele cijfers.

Consolidatieslag

Ook na de overname wordt Technicolor niet de grootste maker van set-top boxen. Dat is Arris, na de overname van Pace. Arris betaalt 2,1 miljard dollar in een mix van aandelen en contanten, waarbij het hoofdkantoor om Amerikaans-fiscale redenen verhuist van de VS naar het Verenigd Koninkrijk.

Wat lager in de voedselketen slokt Amino zijn branchegenoot Entone op. De waarde van deze transactie is 73 miljoen dollar, een groot bedrag in verhouding tot de halfjaaromzet die Amino meldt van 17,9 miljoen pond. Beide maken set-top boxen, maar hun gecombineerde marktaandeel is lager dan dat van Technicolor. Amino is een bekende naam in Nederlandse huishoudens met een (Glashart) FttH aansluiting, terwijl Entone vorig jaar Vodafone Nederland als klant binnenhaalde.

Niet direct vergelijkbaar – maar wel gerelateerd – is de deal van Avago en Broadcom. Avago, maker van halfgeleiders, neemt Broadcom over voor 37 miljard dollar. Broadcom produceert embedded radio’s voor mobiel, WiFi, Bluetooth en NFC maar ook hardware en beheerdiensten voor gateways en connected home. Het toepassingsgebied is veel breder dan televisie alleen.

Cloud voor video

Die ontwikkeling is een van de rationales achter de reeks overnames. De set-top box of home gateway staat op een snijvlak van tegengestelde trends. De televisieplatforms verhuizen in toenemende mate uit de woonkamer en naar de cloud.

Ruim vijftien jaar geleden kwam de digitale videorecorder op. Consumenten kregen een apparaat in handen dat in digitale kwaliteit video kon opnemen. De nieuwste diensten komen echter uit een andere hoek. VoD-aanbieders leveren streaming diensten af uit een cloud, maar ook de traditionele aanbieders van broadcast tv maken de overstap naar IP video en gepersonaliseerde streams.

In de VS is er nog verouderde wetgeving die vereist dat een opgenomen tv-programma als unieke kopie wordt bewaard. Dit is een beletsel voor de ontwikkeling van de DVR en een van de verklaringen van de opkomst van streaming, waarin bestanden dikwijls nergens worden gebufferd of gelokaliseerd in een CDN.

De overstap naar IP-diensten is echter onomkeerbaar. Dat betekent dat de rol van de settopbox kleiner wordt en dat het zelf apparaat kleiner wordt. Een Cloud-DVR betekent dat er geen harddisk meer in hoeft te zitten. Een stickje op de HDMI poort is in principe voldoende, zoals Google laat zien met de Chromecast. Ook de connected tv kan de diensten weergeven.

Arris heeft in april een meerderheidsbelang genomen in ActiveVideo, een ontwikkelaar van CloudTV met unieke kenmerken. Het platform verzendt een unicast naar een ouderwetse set-top box, waarmee nieuwe diensten zoals VoD kunnen worden geleverd op bestaande boxen met niet zo krachtige hardware.

Charter in de VS is klant, net als Ziggo. Deze vorm van cloud-tv kan wel worden gezien als een manier om oude investeringen en de aan consumenten geleverde of verkochte boxen een langere levensduur te geven.

Connected Home

Aan de andere kant komen er steeds meer apparaten de huiskamer in voor smart home, connected home. De set-top box kan in potentie uitgroeien tot een gateway waarin al die functies gebundeld en bestuurd worden.

Voor triple play aanbieders is het een mogelijkheid om connected diensten te gaan leveren en daarmee de ARPU en de stickiness van hun klanten te vergroten. Ook in dat scenario is de box in de huiskamer niet meer het apparaat dat alleen de tv-signalen ontcijfert.

De vaste aanbieders krijgen daarin zware concurrentie van de dominante spelers in de mobiele ecosystemen. Apple ontwikkelt HomeKit, als platform voor connected world toepassingen. Intel doet overnames en ontwikkelt voor IoT, terwijl met Samsung er ook een verticaal geïntegreerde hardwaremaker actief is in deze markt.

Het is in dit tegenstrijdige speelveld dat de rol van de set-top box verandert of mogelijk op termijn helemaal verdwijnt.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe